Ειδήσεις

Ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜΘ
Ερώτηση Μπουρχάν Μπαράν και Ανδρέας Πουλά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα,  10-03-2022

 Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Γ. Γεωργαντά

Εμφανώς απογοητευμένους βρίσκουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜΘ τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Έπειτα από ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τονίζουν ότι δεν τους παρέχεται ουσιαστική στήριξη.

Βασικό πρόβλημα προκύπτει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής όταν η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% ενώ για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%. Επομένως, το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022 με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί που τους έχουν χρεωθεί, να μην μπορούν να εξοφληθούν.

Επιπροσθέτως, η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, από 13% σε 6% έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, γιατί ο ΦΠΑ τον οποίο καταβάλουν, συμψηφίζεται με το ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων τους. Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο ΦΠΑ από τις αγορές υπερβαίνει αυτόν των πωλήσεων, έχει ως αποτέλεσμα  τον φόρο προστιθέμενης αξίας των πωλήσεων να τον επωφελείται ο εκάστοτε παραγωγός. Αν ο ΦΠΑ των αγορών υπολείπεται του ΦΠΑ των πωλήσεων, το ποσό της διαφοράς το αποδίδει ο παραγωγός στην τοπική ΔΟΥ.

Η ενίσχυση δε, με 4% επί του τζίρου που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του κόστους των ζωοτροφών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι ανώφελη, καθώς στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, δεν έχει παραγωγή προς πώληση αυτή την περίοδο.

Όπως επίσης καταγγέλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με παράλληλη εργασία ή απασχολούμενοι και με εργόσημο,  περιμένουν ακόμη επιστροφές χρημάτων καθώς έχει καθυστερήσει σημαντικά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2020  των αγροτών, ενώ ήδη είμαστε στο Μάρτιο του 2022.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Θα προχωρήσετε άμεσα στην επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου;
  • Θα εφαρμόσετε πλαφόν στη ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης;
  • Πως θα μειώσετε το κόστος παραγωγής και θα ενισχύετε την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, αγροεφόδια) και για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ;
  • Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ αγροτών;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 Μπουρχάν Μπαράν

 Ανδρέας Πουλάς

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button