Το τρίτο μάτι

Εντυπωσιασμένοι από τη φαντασμαγορική έναρξη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2009 έμειναν όσοι επέλεξαν να αψηφήσουν το τσουχτερό κρύο και να βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και να δουν τη μοναδική ομάδα των Γάλλων ακροβατών, τους Les FarFadais.

Εντυπωσιασμένοι από τη  φαντασμαγορική  έναρξη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2009 έμειναν όσοι επέλεξαν να αψηφήσουν το τσουχτερό κρύο και να βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και να δουν τη μοναδική ομάδα των Γάλλων ακροβατών, τους Les FarFadais.


Το φαντασμαγορικό  σώου που παρουσίασαν με τα εντυπωσιακά και επικίνδυνα ακροβατικά, την πανδαισία των χρωμάτων και την ωραία μουσική απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια τόσο από  τους Ξανθιώτες, όσο και από τους επισκέπτες των όμορων νομών που έδωσαν το παρόν στην επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και του 44ου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.


Έτσι από το περασμένο Σάββατο η πόλη της Ξάνθης έκανε για λίγο πέρα την απαισιοδοξία της οικονομικής κρίσης και ζει σε πιο χαρούμενους και κεφάτους ρυθμούς.


 


Ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά τις αισχροκέρδειας 


Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και για να προστατευτεί ο καταναλωτής, την περίοδο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, η νομαρχία Ξάνθης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της συγκάλεσε χθες σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αρχές και φορείς συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν από κοινού και συντονισμένα, ο καθένας στον τομέα που τον αναλογεί, ώστε να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και κάθε τι άλλο αρνητικό που θα αποτελεί δυσφήμηση για την εικόνα τόσο της πόλης, όσο και της ξανθιώτικης αγοράς.


Οι έλεγχοι από τα αρμόδια αγορανομικά συνεργεία θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες, ενώ και οι επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές πρακτικές και συμπεριφορές από τον τυχόν ασυνείδητους του κλάδου τους.


 


Αυξημένη η κίνηση στον ΟΑΕΔ     


Άρχισε από χθες η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και πιο σωστά της υποβολής των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος.


Αποτέλεσμα η κίνηση και στο τοπικό Κατάστημα Ξάνθης του ΟΑΕΔ να είναι αυξημένη, καθώς οι δικαιούχοι σχημάτιζαν ουρά για να ενημερωθούν για τα διαδικαστικά προκειμένου να λάβουν τα διακόσια ευρώ του έκτακτου επιδόματος θέρμανσης.


Οι δικαιούχοι του εφάπαξ αυτού βοηθήματος είναι οι άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσέρχονται στον ΟΑΕΔ για να υποβάλουν μια υπεύθυνη δήλωση και εν συνεχεία να πηγαίνουν από την τράπεζα με το σχετικό απόκομμα για να τους χορηγείται το επίδομα θέρμανσης.


Όσο για τους χαμηλοσυνταξιούχους της Ξάνθης, αυτοί θα το παραλάβουν μαζί με τη σύνταξη του μηνός μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


 


Ομόφωνα ναι στην Πανξανθώτικη απεργία


Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους της Ξάνθης έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ήδη οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η διαθεσιμότητα, η αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών και η μείωση των ημερών εργασίας αποτελούν γεγονός και στην εργασιακή αγορά της Ξάνθης.


Το Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Ξάνθης αφουγκραζόμενο τις φωνές αγωνίας των εργαζομένων, αλλά και για να προλάβει τα χειρότερα και ίσως ένα τσουνάμι απολύσεων, ξεκίνησε εδώ και μέρες τις επαφές με όλους παραγωγικούς φορείς και τα Σωματεία των Εργαζομένων, ώστε να διοργανώσουν από κοινού μια Πανξανθιώτικη 24ωρη απεργία καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη του αρνητικού κλίματος στο νομό της Ξάνθης.


Ομοσπονδία Επαγγλεματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης και Εμπορικός Σύλλογος συμφώνησαν στην πρόταση του ΕΚΞ και αναμένεται να συμμετάσχουν και τα μέλη και οι εργαζόμενοι που απασχολούν στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση, που κατά πάσα πιθανότητα προσανατολίζεται να γίνει μέσα στο Μάρτιο.


Και αυτό γιατί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης εκτιμά, ότι θα πρέπει πρώτα πραγματοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των ΘΛΕ 2009 και του Ξανθιώτικου καρναβαλιού και μετά να ξεκινήσει ο αγώνας των εργαζομένων.


Πάντως εξετάζεται η πιθανότητα η πανξανθώτικη απεργιακή κινητοποίηση να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.


 


Εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τοπικά;


Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να βάλει στο συρτάρι το θέμα των πρόωρων εκλογών και να στρέψει το ενδιαφέρον της πολιτικής επικαιρότητας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και τα εθνικά, ωστόσο φαίνεται να μην πείθει ούτε και τους ψηφοφόρους της.


Έτσι σιγά-σιγά , έστω και άτυπα, ανοίγουν στους περισσότερους νομούς της χώρας οι συζητήσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.


Συζητήσεις του παρασκηνίου, που ενίοτε τις προσδίδουν αι ιδιαίτερη σημασία, βλέπουν όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας.


Και μάλιστα το ενδιαφέρον στα διάφορα πολιτικά και κομματικά πηγαδάκια γίνεται ακόμη πιο μεγάλο όταν έχει να κάνει με τις προεκτάσεις της υπόθεσης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.


Προεκτάσεις και συνέπειες που σχετίζονται άμεσα και με το νομό μας και του υποψηφίους της Ν.Δ., που θα στελεχώσουν το τοπικό ψηφοδέλτιο.


Το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες είναι αν θα εν εκ νέου υποψήφιος ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής κ. Αλέξανδρος Κοντός, και αν όχι ποιος θα αποφασίσει να διεκδικήσει τη θέση του.


Πάντως οι μνηστήρες όχι μόνο της θέσης του κ. Κοντού, αλλά γενικά μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι πολλοί.


Ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει και στο χώρο της μειονότητας, καθώς ήδη οι πρώτες επαφές για τη διερεύνηση των προθέσεων από τους ενδιαφερόμενους έχουν έστω κα ανεπίσημα ξεκινήσει.


Λέτε να γίνει η έκπληξη και να έχουμε με εκ βάθρων ανανέωση του ψηφοδελτίου;


Η ΝΟΔΕ Ν.Δ Ξάνθης πάντως τηρεί σιγή ιχθύος,  καθώς θεωρεί άκαιρη οποιαδήποτε συζήτηση.


 


«Βαθιές Ανάσες» από μια παλιά καθηγήτρια του ΔΠΘ


 Την Ξάνθη επέλεξε για να παρουσιάσει την πρώτη της ποιητική συλλογή, η Χρυσούλα Παπαευαγγέλου,  καθηγήτρια Ιταλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.


Την επέλεξε γιατί τη συνδέουν άρρηκτοι συναισθηματικοί δεσμοί, καθώς από εδώ πριν από τριάντα περίπου χρόνια και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της καριέρα.


Έτσι το  βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον Πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου και  έχοντας στο πλευρό της  παλιούς της φίλους και συναδέλφους από τα χρόνια που έζησε στην Ξάνθη, παρουσίασε την πρώτη της Ποιητική Συλλογή, που φέρει τον τίτλο «Βαθιές Ανάσες». Πρόκειται για 41 νοσταλγικά ποιήματα με νότα πάντα ηρεμίας και μηνύματα αισιοδοξίας, που παρουσιάζουν με ευαισθησία τα βιώματά και τα συναισθήματά της από όλα όσα είδε και έζησε στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και στην πατρίδα της το Βόλο.


Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση που έκανε η συνάδελφος και φίλης  της , καθηγήτρια του ΔΠΘ, που προλόγισε το βιβλίο, η κ. Καμπάκη-Βιουγιουκλή «πρόκειται για μια ποίηση γλυκιά και τρυφερή, βιωματική, γυναικεία …σαν γλυκό του κουταλιού».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button