Τοπικά νέα

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης για την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου

Με αφορμή την επιστολή του Προσωρινού Προϊστάμενου και Επιστημονικά Υπεύθυνου του Παθολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης προς τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, αντιλαμβανόμαστε αυτό που καιρό τώρα τονίζουν τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς του Νομού μας, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία.

Η υποστελέχωση των δομών Υγείας, η εξουθένωση των γιατρών και των νοσηλευτών από τις συνεχόμενες εφημερίες που εξωθούν σε παραίτηση σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο αθώα δεν είναι! Οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, για να βγάζουν οι επιχειρηματίες της Υγείας κέρδη από τις ζωές μας.

Μια δεκαετία και πλέον, οι πολιτικές οδήγησαν στην σταδιακή υποστελέχωση των νοσοκομείων, κάτι το οποίο βιώνουμε με το κλείσιμο των ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με την υποστελέχωση της Παθολογικής Κλινικής (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2(!) γιατροί), με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, με τις ατελείωτες εφημερίες τα τελευταία 2 χρόνια.

Η πανδημία ή ακόμη και αυτές τις μέρες με τις πυρκαγιές αποδεικνύεται πως η ανάγκη για νοσηλεία και περίθαλψη μπορεί να αυξηθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Και πάλι το ΓΝΞ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να περιθάλψει τους 30 ασθενείς από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς και οποιονδήποτε έχει ανάγκη.

Οι πανηγυρισμοί για τις θέσεις που προκηρύσσονται είναι κούφια λόγια, όταν ο εκάστοτε εργαζόμενος θα καλεστεί να δουλέψει κάτω από τις παραπάνω συνθήκες.  Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών για:

  • Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές! Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!
  • Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες όλων των θέσεων που χρειάζονται.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία!
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Για τις τραγικές ελλείψεις ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Οι ήρωες γιατροί ακόμα περιμένουν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του  ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές το 2018 και το 2022 τις περικοπές στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών με το ν.4093/2012 της κυβέρνησης της ΝΔ και το ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα οι ήρωες υγειονομικοί ακόμα περιμένουν να ενταχτούν στα ΒΑΕ.

Εν έτη 2023, όπου είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες, που βαφτίζουν τα σώματα ασφαλείας-πληρώματα του ΕΚΑΒ, βλέπουμε τα πανηγύρια για συμπράξεις ιδιωτών-δημοσίου στην Υγεία, με 18,8% αύξηση κερδών των ιδιωτών στις πλάτες μας. Παράλληλα η κυβέρνηση φέρνει νέο νομοσχέδιο για την Υγεία το φθινόπωρο ενισχύοντας την εμπορευματοποιήση στην Υγεία, δείγμα πως μόνη προτεραιότητα είναι τα κέρδη των λίγων-απέναντι στις ζωές των πολλών.

Η λύση θα βρεθεί μόνο από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, μακριά από τα παιχνίδια που «κοστολογούν» τις ζωές μας για να αφήνουν παραθυράκια στους καρχαρίες της Υγείας κάνοντας «μπίζνες» και πανηγυρίζοντας για αυτές στα τοπικά Μέσα. Είναι ανάγκη σήμερα τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς μέσα από τους αγώνες μας, την κοινή μας δράση, να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, στελεχωμένο Νοσοκομείο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

Αναφέρουμε επίσης πως οποιαδήποτε δίωξη σε όποιον/α εργαζόμενο/η θα μας βρει απέναντι μέχρι τέλους. Οι ήρωες υγειονομικοί, παραμένουν ήρωες και μετά την πανδημία και η αγωνία μας είναι κοινή.

Και σε αυτόν τον αγώνα

Ή τα κέρδη σας, ή οι ζωές μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button