«Και πάλι στους δρόμους οι εργαζόμενοι….»

Μια ακόμη απεργία βρίσκεται προ των πυλών….
Μια απεργία με απεργούς ή χωρίς αυτούς και μόνο τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών τους οργάνων ……;
Κοντός ψαλμός αλληλούια…..αύριο είναι η μεγάλη μέρα….. όπου θα λάβουμε και την απάντηση αν τούτη η απεργία είχε παλμό, ήταν δυναμική με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα…..

Μια ακόμη απεργία βρίσκεται προ των πυλών….


Μια απεργία με απεργούς ή χωρίς αυτούς και μόνο τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών τους οργάνων ……;


Κοντός ψαλμός αλληλούια…..αύριο είναι η μεγάλη μέρα….. όπου θα λάβουμε και την απάντηση αν τούτη η απεργία είχε παλμό, ήταν δυναμική με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα…..


Εδώ η στήλη ανοίγει μια μικρή παρένθεση για να σας ευχηθεί καλό μήνα και να αφιερώσει την ημέρα αυτή σε όλους τους πολιτικούς αυτής της χώρας…..


Μας έφτασε και ο Απρίλης και μύρισε καλοκαίρι…..


Σήμερα την τιμητική του έχει ο φίλος μου ο Λευθεράκης….


Ο οποίος παρεμπιπτόντως  μου αποκάλυψε μια μεγάλη αλήθεια…..


Μια αλήθεια που αποφάσισα  να τη μοιραστώ μαζί σας έστω και αν χάσω την αποκλειστικότητα της είδησης…..


Άλλωστε ποσώς μετρούν για μένα οι δημοσιογραφικές αποκλειστικότητες….


Εκείνο που προέχει είναι η ενημέρωση, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου για θέματα που τον αφορούν λίγο, πολύ ή και καθόλου…..


 


Όμως για τη σημερινή είδηση δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά, παρά μόνο ίσως στο ζεστό νερό…..


Λοιπόν οι ψηφοφόροι, οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ τοπικά προετοιμάζονται να υποδεχτούν το ερχόμενο Σάββατο το Γραμματέα του κόμματος το Γιάννη το Ραγκούση, ο οποίος και θα μιλήσει σε το βράδυ σε εκδήλωση στο κέντρο «ΑΠΟΛΛΩΝ»…..


Το νεότερο στο  όλο θέμα είναι πως δε θα έρθει μόνος του και φυσικά δε θα είναι αυτός ο κεντρικός ομιλητής……


Το σκηνικό άλλαξε, θα συνοδεύει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μετά το ταξίδι του στη Χιλή και με ανεβασμένο το προφίλ και το ηθικό του, έχει προγραμματίσει να οργώσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη ……


Για αυτό και ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του ενόψει των Ευρωεκλογών και ότι άλλο προκύψει, επέλεξε την αγαπημένη του Θράκη, που της έχει αδυναμία και δεν το κρύβει….


Η αλήθεια είναι πως αυτή ο πολυπολιτισμικότητά της τον έχει μαγέψει, ενώ ποντάρει πολλά σε αυτή και σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση …..


Η είδηση λοιπόν είναι ότι μας έρχεται ο Γιώργος και όσοι δηλώνεται ψηφοφόροι του ετοιμαστείτε να τον υποδεχτείτε…..


Και κάπου εδώ κλείνει η μικρή –μεσαία παρένθεση ….


 


Η στήλη επανέρχεται στην αυριανή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ….


Αν εκφραστούν οι εργαζόμενοι….. χωρίς φόβο και πάθος….με βάση την κατάσταση την οποία βιώνουν τώρα, η απεργία θα έχει μεγάλη συμμετοχή …..


Αν όντως ίσχυε αυτό τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων που θα καταγράφονταν θα ήταν πρωτοφανή  για τα ελληνικά δεδομένα του συνδικαλιστικού κινήματος, θυμίζοντας ανάλογους απεργιακούς αγώνες στις αρχές του αιώνα…..


Όμως με τα τωρινά δεδομένα η συμμετοχή στην αυριανή απεργία αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό……


Ποιοι και πόσοι θα απεργήσουν …..;


Πέρα από υψηλόβαθμα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος της ΓΣΕΕ, του Παναγόπουλου και των λοιπών της ομάδας και της ΑΔΕΔΥ, του Παπασπύρου και των λοιπών μελών του δ.σ. , των προέδρων και των παρατάξεων των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων της χώρας, των Σωματείων –εννοείται των διοικήσεών τους-των εργαζομένων στα εργοστάσια και γενικά των επιχειρήσεων, που θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία, το ζητούμενο είναι αν θα απεργήσουν και αυτοί για τους οποίους γίνεται απεργία , δηλαδή οι εργαζόμενους….


 


Κάποτε διαχώριζα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού από το δημόσιο τομέα….


Γιατί αντικειμενικά να το εξετάσει κανείς το θέμα, όντως είναι πολύ δύσκολο για έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό χώρο να απεργήσει….


Η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να συμμετέχει σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση που εξαγγέλλεται από τη ΓΣΕΕ, όμως φοβάται…..


Και ο φόβος του δικαιολογημένος, αφού υπάρχουν ου ολίγα παραδείγματα εργαζομένων που απέργησαν και αν όχι την επόμενη μέρα, γιατί θα ήταν απροκάλυπτα έτσι, αλλά μετά από λίγες μέρες πήραν την απόλυση στα χέρια τους….


Οι δικαιολογίες που μπορεί να προβάλει ο εργαζόμενος πολλές, όπως το δικαίωμα του να θέτει σε εφαρμογή το 2% το μήνα….(απολύσεις)…..


Τα ποσοστά της ανεργίας και οι άνεργοι που περιμένουν στην ουρά χιλιάδες……


Μπορεί να λένε πως υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να μην ξεχνάμε και τα παραθυράκια που έχουν αφήσει ανοιχτά……


 


Πέρα όμως από το φόβο της απόλυσης και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολο περίοδο, ο προβληματισμός για τη συμμετοχή ή όχι σε μια απεργία έχει να κάνει και με το οικονομικό της σκέλος……


Και σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα…..γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να κάνουν όλοι τους απεργία, αφού αυτοί δεν έχουν το φόβο να τους απολύσει ο εργοδότης τους, το κράτος…..Είπαμε η ασφάλεια της μονιμότητας…


Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους λοιπόν  υπολογίζουν ακόμη και το τελευταίο ευρώ πλέον και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα όπου τα οικονομικά τους βρίσκονται πολύ κάτω του μηδενός, αποτελεί μεγάλη θυσία να χάσουν ένα μεροκάματο και μάλιστα όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δε θα πιάσει τόπο αυτή της η θυσία…..


Τα αυτάκια των αρμοδίων ως συνήθως κωφεύουν…..


Ενώ υπάρχει και η εύκολη απάντηση ….ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος…


Μια ακόμη απεργία λοιπόν αύριο και το ερώτημα παραμένει, θα είναι αυτή τη φορά περισσότεροι οι απεργοί από ότι τον περασμένο Δεκέμβρη……;


Από την άλλη όταν ο εργαζόμενος έχει πιάσει πάτο τι τον κρατά να μη βγει στο δρόμο και να φωνάξει …δεν πάει άλλο…..;


Χειρότερα δεν μπορεί να πάει, άρα μήπως επηρεάζεται λιγάκι και από την πολιτική και κομματική του ταυτότητα…..;


Όσο για τη δύναμη μια απεργίας, αυτή μπορεί να είναι ισχυρή μόνο αν έχει συμμετοχή και φυσικά είναι περισσότερη της μιας ημέρας……αλλά τότε ποιος θα απεργήσει…..;


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button