ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Η αυλαία έπεσε…..τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται….. Ότι ήταν να κάνουν οι υποψήφιοι, το έπραξαν….. Τώρα ήρθε ώρα του κυρίαρχου, σε μια δημοκρατία, λαού…. Έφτασε η ώρα του ψηφοφόρου, του ψηφοφόρου του συνειδητοποιημένου και κατασταλαγμένου, του ψηφοφόρου του δυσαρεστημένου, του ψηφοφόρου του αναποφάσιστου, του ψηφοφόρου του αδιάφορου, του πρωτάρη ψηφοφόρου…. Του ψηφοφόρου γενικώς και ειδικώς που θα κληθεί αύριο να στηθεί στην ουρά της κάλπης….

*Η αυλαία έπεσε…..τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…..


Ότι ήταν να κάνουν οι υποψήφιοι, το έπραξαν…..


Τώρα ήρθε ώρα του κυρίαρχου, σε μια δημοκρατία, λαού….


Έφτασε η ώρα του ψηφοφόρου, του ψηφοφόρου του συνειδητοποιημένου και κατασταλαγμένου, του ψηφοφόρου του δυσαρεστημένου, του ψηφοφόρου του αναποφάσιστου, του ψηφοφόρου του αδιάφορου,  του πρωτάρη ψηφοφόρου….


Του ψηφοφόρου γενικώς και ειδικώς που θα κληθεί αύριο να  στηθεί στην ουρά της κάλπης….


Έτσι τούτο το Σαββατοκύριακο η στήλη το αφιερώνει στην έκφραση του λαού….


Η μία συν μία, πρέπει να είναι δικές του μέρες, μια και ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων, -(του προσκηνίου, γιατί υπάρχει και του παρασκηνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι να σφραγιστεί η κάλπη)- όπως ορίζει ο νόμος, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής….



όΧαλαρά λοιπόν και απερίσπαστα θα πιει σήμερα τη φραπεδιά του στην πλατεία, θα κάνει την τσάρκα του, θα αφουγκραστεί, θα επεξεργαστεί, ίσως και να περάσει από το εκλογικό κέντρου του υποψηφίου της προτίμησής του-αν έχει καταλήξει-, θα συμμετάσχει σε πολιτικά πηγαδάκια, θα κάνει ενδεχόμενα και το κοινωνικό του σχόλιο και το βράδυ στις οκτώ θα στηθεί μπροστά στην τηλεόρασή του για να ενημερωθεί για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τα περί των εκλογικών διαδικασιών…..   


Και εκεί που θα παίζει η τηλεόραση ο άντρας ψηφοφόρος θα γυρίσει και θα πει “ρε γυναίκα τι ώρα θα πάμε αύριο να ψηφίσουμε ;”…..ή το αμίμητο….. “ενημέρωσες τον κανακάρη μας να μην κάνει καμιά βλακεία;


Ε, και μη ξεχάσεις να δώσεις και το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στη μανά σου, να μην μπερδευτεί με όλο αυτό το χαρτομάνι και μας χαλάσει τη δουλειά….”…. 


 



*Αφού τα τακτοποιήσει όλα κατά το δοκούν θα την πέσει για ύπνο σκεπτόμενος, πώς θα καταφέρει να δει ταυτοχρόνως αύριο βράδυ τον τελικό του Eurobasket και την εκροή των εκλογικών αποτελεσμάτων και το σχολιασμό τους από τα τηλεοπτικά στρογγυλά τραπέζια με τα πάνελ των εκλογολόγων-αναλυτών, δημοσκόπων, δημοσιογράφων, πολιτικών και υποψηφίων…


Και όχι μόνο αυτό, αλλά να περνά σα σφήνα από το μυαλουδάκι και το τι θα γίνει αν νικήσει η εθνική μας και χάσει το κόμμα του…


Μπορεί να πανηγυρίζει και να πενθεί συνάμα….;


Και ο γείτονας, τι θα πει ο γείτονας….αν παρανοήσει για ποια νίκη θα ανεμίζει τη γαλανόλευκη…..;   


Βέβαια ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι απρόβλεπτος, με άλλη διάθεση κοιμάται και με διαφορετική ξυπνά…. Είναι και το όνειρο που θα δει…


 



*Και φτάνει αύριο η μεγάλη μέρα, η Κυριακή της κάλπης….


Η μέρα που θα ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα….


Η μέρα που θα στείλει την απάντησή του προς όλους εκείνους που τον πίκραναν ή τον έκαναν να χαμογελάσει από ευτυχία…..


Βέβαια το ερώτημα αν θα μπορέσει να ορθώσει το ανάστημά του και να ψηφίσει κατά συνείδηση ή με τη γνωστή αγανάκτηση “τώρα θα σου δείξω εγώ….δυστυχώς δε μου κάνεις…..” ή να ψηφίσει κατά ανάγκη ” πρέπει να του δώσω άλλη μια ευκαιρία…. η δουλειά μου δεν πρόλαβε να γίνει ….” παραμένει αναπάντητο, καθώς είναι ρητορικό…..


Και φυσικά δε χρειάζεται να χαμογελάτε πονηρά εσείς που λίγο πολύ ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων…..



όΓιατί για τους αποφασισμένους δεν το συζητώ….. “Ψεκάστε- ψηφίστε-τελειώσατε”…..σε χρόνο ρεκόρ θα βγουν έξω από το παραβάν και θα ρίξουν το φακελάκι στην κάλπη….


Εννοείται ότι το ψηφοδέλτιο το είχαν στο τσεπάκι τους, σταυρωμένο στο όνομα του υποψηφίου της προτίμησής τους…..


 Άσχετο βέβαια με τα παραπάνω, αλλά να τα δεντράκια δεν τα λυπούνται τα καημένα…. μάλιστα τώρα που κάηκαν και εκατομμύρια εκεί στην Πελοπόννησο και την Εύβοια με τις πυρκαγιές…..


Όσα ψηφοδέλτια εκτυπώθηκαν για να προωθηθούν στα εκλογικά τμήματα, αλλά τόσα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες από τους υποψηφίους, σταυρωμένα στο όνομά τους και μοιρασμένα από χέρι σε χέρι, από σπίτι σε σπίτι….


Τώρα αν αύριο Κυριακή θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους και όχι σε κάποιο κάλαθο απορριμμάτων παραμένει ανεξερεύνητο….


 



*Και στο κάτω-κάτω υπάρχει και εκείνη η μερίδα των ψηφοφόρων που θέλουν οι ίδιοι να σταυρώνουν τον υποψήφιο του κόμματος της αρεσκείας τους….


Θέλουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα την “ιεροτελεστία” του δικαιώματος του εκλέγειν…… 


Αφού πάρει από την εφορευτική επιτροπή το πάκο με τα ψηφοδέλτια να εισέλθει στο παραβάν, να αναζητήσει το ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους, να κάνει το καθήκον του σύμφωνα με την συνείδηση της πολιτικής του συμπεριφοράς, να βάλει τα υπόλοιπα στην τσέπη ή στην τσάντα για να τα μελετήσει στο σπίτι και μετά να εξέλθει από το παραβάν ικανοποιημένος πως έπραξε και αυτή τη φορά το χρέος του….


Και ύστερα έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα….;


Καλό βόλι, καλή ψήφο την Κυριακή ….και πριν τη ρίξτε σκεφτείτε την καλά που θα τη χαρίσετε, γιατί μετά δε διορθώνεται…..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button