ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΑΘ;

Εμμένει στη θέση που εξέφρασε στο οικονομικό forum στην Αλεξανδρούπολη ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης για  τη ζώνη επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων συναλλαγών, τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις.

Όπως τόνισε ο κ.

Εμμένει στη θέση που εξέφρασε στο οικονομικό forum στην Αλεξανδρούπολη ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης για  τη ζώνη επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων συναλλαγών, τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννακίδης γίνονται σοβαρές προσπάθειες αυτό να υποστηριχθεί μέσω του αρμόδιου Υπουργείου και τους φορείς, προκειμένου να διεκδικηθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τους φορείς.

Σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν δέκα με δεκαπέντε χρόνια από την περιοχή του Έβρου και ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει, τονίζοντας ότι αυτή η ελεύθερη ζώνη επιχειρηματικότητας θα πρέπει να αφορά όλη την Μακεδονία και τη Θράκη.

Απέφυγε ν’ απαντήσει σε ερωτήματα διαδικασίας με τη λογική ότι όλα είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο και υποστήριξε την θέση  ότι επιτέλους τα επιμελητήρια της ΑΜΘ πρέπει να κινηθούν σε κοινή γραμμή.

“Εμείς καταθέσαμε την βούληση σε αυτό που ελέχθη στο οικονομικό forum και ζητήσαμε να γίνει σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.”

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Αντίθετη άποψη υποστηρίζει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Παυλίδης, ο οποίος προτείνει οι  ελεύθερες οικονομικές ζώνες να υλοποιούνται με βάση την ενδοπεριφερειακή ανισότητα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του “Αγώνα” ο Γ. Παυλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, μας παραπέμπει στις προγραμματικές δηλώσεις της παράταξης του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,  σχετικά με το θέμα των “Ελεύθερων Ζωνών Εγκατάστασης των Επιχειρήσεων” και “Ελεύθερων Ζωνών Εμπορίου”, θέμα που συζητήθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη η παράταξη του είχε κάνει σχετική έρευνα και διαπίστωσε ότι υπάρχουν στην Ανατολική Γερμανία, σε κάποιες Περιοχές της Πολωνίας αλλά και της Ισπανίας.

Ο σκοπός αυτών ζωνών, συνέχισε,  είναι να μην μεταναστεύουν οι επιχειρήσεις και να προσελκύσουν νέες. Αυτό σημαίνει,  πάντοτε κατά τον κ. Παυλίδη, αύξηση των θέσεων εργασίας και φυσικά ανάπτυξη,  σημειώνοντας ότι η Γερμανία και οι Χώρες της Ε.Ε. ρωτούν τη χώρα μας γιατί δεν δημιουργεί τέτοιες ζώνες.

Οπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, πριν γίνει οτιδήποτε σε αυτό το θέμα, θα πρέπει μία επιτροπή να μελετήσει  το σχέδιο πριν μας προλάβουν τα γεγονότα,  με την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα υπάρξει σεβασμός στην ανάπτυξη και με γνώμονα την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Στο θέμα της δημιουργίας των ζωνών επιχειρήσεων, να υπάρξει ειδική κινιτροδότηση για την απασχόληση και την προσέλκυση των επιχειρήσεων σε περιοχές που υστερούν. Περιοχές που υστερούν αναφέρει τον Βόρειο Έβρο, την περιοχή του Νευροκοπίου, της Σταυρούπολης και της Μύκης και όπου αλλού αποφασίσει η επιτροπή.

Ως ζώνες ελεύθερου εμπορίου προτείνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Παυλίδης τα λιμάνια Εθνικής κλίμακας, όπως της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης αλλά και του Πόρτο Λάγος, αντίστοιχα προτάθηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή από τεχνοκράτες η οποία ήδη έχει συμπληρωθεί και ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη να συμμετέχουν και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και να κατατεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τελική πρόταση.

Είναι κάθετα αντίθετος με την πρόταση όλη η περιφέρεια να χαρακτηριστεί σαν ζώνη γιατί τότε θα αναιρεθεί ο κανόνας των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και θα δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις στην περιοχή.

Σημείωσε ο κ. Παυλίδης ότι τα κίνητρα και όλα αυτά τα οποία θα συνθέσουν το όλο εγχείρημα θα πρέπει να μελετηθούν με βάση τα υπάρχοντα πρότυπα, να αποφευχθεί ο λαϊκισμός και επί τέλους να ξεφύγει όλο το σύστημα από τον τοπικισμό.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ,

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ

Στη συνέχεια το μέλος της επιτροπής τεχνοκρατών Α. Καρακασίσδης αναφέρει ότι είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ο καιρός πιέζει αφόρητα. Βάζει θέμα χρονικού ορίου που θα πρέπει να υλοποιηθούν οι προτάσεις και να αποφευχθούν οι χωρίς αποτελέσματα ατέρμονες συζητήσεις.

Όπως ανέφερε ο Α. Καρακασίδης τα ονόματα των τεχνοκρατών που θ’ απαρτίζουν την επιτροπή θ’ ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Η επιτροπή των τεχνοκρατών όπως είπε ο κ. Καρακασίδης θα λάβει σοβαρά υπ όψιν της την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου εκεί λειτουργούν οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες, υποστηρίζοντας τη θέση του Άρη Γιαννακίδη, η οποία δεν διαχωρίζει σε μειονεκτικές περιοχές της ΑΜΘ και όχι με τα κριτήρια των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Ζητούμενο είναι, τονίζει, ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων μπαίνει η ΑΜΘ και είναι πολύ νωρίς να μπούνε στην διαδικασία συζήτησης για κάποιες περιοχές της ή όχι.

Αναφερόμενος στο βόρειο Έβρο φέρνοντας το σαν παράδειγμα και που προτάθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση είπε ότι η δημιουργία μίας τέτοιας ελεύθερης οικονομικής ζώνης έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία, γιατί συνορεύει με μη κοινοτική χώρα που είναι η Τουρκία.

 

Π. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ:

“Δεν περιμένουμε τους πολιτικούς”

Ευχάριστη χαρακτήρισε την είδηση ο Π. Ανδρικόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το εν λόγω ζήτημα, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι απλά μία ελεύθερη ζώνη αλλά μία ελεύθερη οικονομική ζώνη.

“Μιλάμε για μία ελεύθερη οικονομική ζώνη η οποία θα έχει κάποια προνόμια έναντι των άλλων περιοχών για να μπορούν να γίνουν ξένες επενδύσεις στην περιοχή”.

Παράλληλα όπως τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος υπάρχει ένα forum που ανήκουν και τα επιμελητήρια της Θράκης και αυτή τη στιγμή γίνεται μία διεργασία στη Φρανγκφούρτη της Γερμανίας, από ένα νομικό γραφείο με τη λογική ότι για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα πρέπει να δοθεί η έγκριση της Ε.Ε., τονίζοντας πώς ο οικονομικός κόσμος προπορεύεται των πολικών εξαγγελιών και παρεμβάσεων και πολλές φορές δεν περιμένει από μία δύσκαμπτη διοίκηση να πάρει πρωτοβουλίες. παρά όλα αυτά όμως, χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι εντός δέκα ημερών θα έχουν στα χέρια τους την μελέτη η οποία θα κατατεθεί στην Ε.Ε. για έγκριση.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button