Ελλάδα

Ένα αυθεντικό «Natsu Matsuri» από τη JTI στο πρώτο δημόσιο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

Με τον Δήμο Αθηναίων και την Πρεσβεία της Ιαπωνίας

Μια «μικρογραφία» ενός τυπικού ιαπωνικού καλοκαιρινού φεστιβάλ «Natsu Matsuri»είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χτες οι παραβρισκόμενοι στο πρώτο δημόσιο αυθεντικό ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας, στο Παγκράτι, σε ειδική εκδήλωση που  διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και ο Δήμος Αθηναίων καιυλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά της JTI. Το «Natsu Matsuri», μια δημοφιλής γιορτή της Ιαπωνίας με θρησκευτικές ρίζες από την Αρχαιότητα, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Nakayama Yasunori και η Γενική Διευθύντρια της JTI Ελλάδας κ.Lili Zigoslu.

Στο φεστιβάλ, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν αυθεντικά ιαπωνικά εδέσματα, να απολαύσουν την αυθεντική διακόσμηση, αλλά και να παρακολουθήσουν μια μικρή μουσική παράσταση με Tsugaru-shamisen από τον κ. Δημήτρη Ραπακούσιο, κατασκευαστή έγχορδων παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Στην ομιλία του, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «H Αθήνα προχωράει μπροστά κι αυτό φαίνεται από το πώς ανοίγεται στον κόσμο με αυτοπεποίθηση, αγκαλιάζοντας τις διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις πολιτισμών από όλο τον πλανήτη. Η υποδοχή του καλοκαιριού με το φεστιβάλ “Natsu Matsuri” στο πρώτο δημόσιο αυθεντικό ιαπωνικό πάρκο της πόλης είναι άλλη μια τέτοια ένδειξη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το πώς το σύμβολο αυτό της ιαπωνικής κουλτούρας εντάχθηκε πλήρως στη γειτονιά του Παγκρατίου, προσφέροντας στιγμές εσωτερικής ηρεμίας, ισορροπίας και αγαλλίασης στους επισκέπτες του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ιαπωνική Πρεσβεία και την JTI Ελλάδας για την εξαιρετική συνεργασία τόσο στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης όσο και για την επιδίωξη, μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”, του κοινού μας οράματος μιας πιο εξωστρεφούς, βιώσιμης και δυναμικής Αθήνας.»

(Από αριστερά, η κ. NAKAYAMA Chizuko, σύζυγος Πρέσβη, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. NAKAYAMA Yasunori η Γενική Διευθύντρια της JTI Ελλάδας κ. Lili Zigoslu και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης. )

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Nakayama Yasunori δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη για την αμέριστη στήριξη και δέσμευσή του σε αυτή τη διοργάνωση καθώς και την κ. Zigoslu για την ανεκτίμητη συμβολή της στη δημιουργία και συντήρηση αυτού του πάρκου. Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ιαπωνική κουλτούρα και ελπίζω να σας μεταφέρουμε το εορταστικό πνεύμα του Natsu Matsuri και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία που το διέπει. Πιστεύω ότι αυτή η εκδήλωση θα αποτελέσει μια μεγάλη ‘γέφυρα’ για την επόμενη χρονιά, το ‘Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας’, προωθώντας τις πολιτιστικές σχέσεις και τη φιλία μεταξύ δύο εθνών.»

Η Γενική Διευθύντρια της JTI κ.Lili Zigosluεξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, ευχαρίστησει διαίτερατον κ. Αντώνη Σκορδίλη διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε μαζί με την ομάδα του το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου και φροντίζει μέχρι σήμερα για τη διατήρηση του πάρκου, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της JTΙ για αδιάλειπτη συνέχιση της συντήρησής του.

«Στη JTI πιστεύουμε ακράδαντα στη συνεργασία. Μέσω συνεργασιών με δημόσιες αρχές, ιδρύματα, καθώς και τοπικές κοινότητες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συλλογική σοφία και τους πόρους προκειμένου να προωθήσουμε ουσιαστικές αλλαγές. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις και να εφαρμόσουμε βιώσιμες πρακτικές που ωφελούν όλους τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Lili Zigoslu και πρόσθεσε: «Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο που ‘αγκαλιάζει’ την οικολογική ισορροπία, την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ευημερία – έναν κόσμο όπου η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς ένας ακόμη στόχος, αλλά ένας νέος τρόπος ζωής. Η συνέργειά μας με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο, καθώς και με την Ιαπωνική Πρεσβεία και τον Πρέσβη, καταδεικνύει περίτρανα την αξία της συνεργασίας και την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης και υλοποίησης ενός κοινού οράματος μέσα από διαφορετικές πλευρές

Το ιαπωνικό πάρκο σήμερα

Η αναμόρφωση του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι και η μετατροπή του σε μια θεματική ιαπωνική «πράσινη όαση» απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» και ολοκληρώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της JTI Hellas.

Ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του, το Ιαπωνικό Πάρκο της Αθήνας έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αγαπημένους χώρους πρασίνου της πόλης ενώ οι περίοικοι το «αγκάλιασαν» συστήνοντας μάλιστα και σύλλογο Φίλων του Ιαπωνικού Πάρκου. Οι ανθοκερασιές άνθησαν στην ώρα τους, τα ιαπωνικά σφενδάμια με τα ιδιαίτερα φυλλώματα και χρώματά τους αναμειγνύονται πλέον με τις αγγελικές, τις λυγαριές, τις μυρτιές και τις δάφνες που έχουν διαμορφωθεί σε ιαπωνικό στυλ δίνοντας με το σχήμα και τις υφές τους, ένα σπάνιο συνδυασμό της ιαπωνικής και της μεσογειακής χλωρίδας.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του χώρου βασίστηκε στο «Biophilic Design», που εξυπηρετεί την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Συνδυάζει συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοσης και οι εναλλαγές στο τοπίο αποτυπώνουν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας για ισορροπημένη αντιπροσώπευση των  στοιχείων της γης και του νερού.

Ο συνδυασμός των κλαδεμένων θάμνων με τους βράχους και τα βότσαλα διαμόρφωσαν «ήρεμα» μονοπάτια μέσα στον κήπο, ενώ τα κατασκευασμένα από γρανίτη καθιστικά, δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο συνάντησης, προσφέροντας στους επισκέπτες του πάρκου τη δυνατότητα της απομόνωσης και της γαλήνης, στην «καρδιά» της πόλης. Ο σχεδιασμός βελτιώνεται διαρκώς, καθώς φέτος δημιουργήθηκαν επιπλέον πέτρινα μονοπάτια που διασχίζουν το πάρκο διευκολύνοντας τη διέλευση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το Ιαπωνικό πάρκο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου δικτύου χώρων πρασίνου (Green Network), του κέντρου της πόλης προσδίδοντας σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στην πόλη με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας (Resilience) από τις πιέσεις της κλιματικής κρίσης.

Το Ιαπωνικό Πάρκο περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου. Διαθέτει πέντε εισόδους και είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Hilton, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button