Επιστολή της ΣΕΚΕ προς την ΑΤΕ

Προς    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών

Παν/μίου 4 & Κριεζώτου 2

 

Κύριοι,

Λάβαμε το 334/9.3.2012 έγγραφό σας, με το οποίο επιβεβαιώνεται και εγγράφως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε την εταιρεία μας, αλλά και η προχειρότητα που επιδείξατε κι επιδεικνύεται σε ότι αφορά στην υπόθεση της πώλησης των μετοχών που διαθέτετε στην ΣΕ

Προς    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών

Παν/μίου 4 & Κριεζώτου 2

 

Κύριοι,

Λάβαμε το 334/9.3.2012 έγγραφό σας, με το οποίο επιβεβαιώνεται και εγγράφως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε την εταιρεία μας, αλλά και η προχειρότητα που επιδείξατε κι επιδεικνύεται σε ότι αφορά στην υπόθεση της πώλησης των μετοχών που διαθέτετε στην ΣΕΚΑΠ Α.Ε.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποφεύγετε να μιλήσετε για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για τα πολύ σοβαρά ερωτηματικά που σας θέσαμε εγκαίρως σε ότι αφορά τις συνθήκες πώλησης της εταιρείας, την υπόσταση της εταιρείας που εμφανίστηκε ως αγοραστής καθώς και τη στάση απαξίωσης που όλο αυτό το διάστημα κρατήσατε απέναντι στη ΣΕΚΑΠ.

Παρά το γεγονός ότι σας προειδοποιήσαμε εγκαίρως, υποτιμήσατε ή αδιαφορήσατε για το γεγονός ότι για την εξαγορά της επέδειξαν ενδιαφέρον σοβαροί διεθνείς οίκοι, οι οποίοι εξαιτίας των χειρισμών σας βρέθηκαν αντιμέτωποι με την χειρότερη εικόνα της θρακικής εταιρείας και εγκατέλειψαν τον διαγωνισμό.

Σας επισημαίνω ότι:

 i.    Με τα έγγραφα που καταθέσαμε στις Γενικές Συνελεύσεις της 20.1.2012 και 6.3.2012 είναι σαφές ότι δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, αλλά αποτυπώσαμε την πραγματικότητα και την αλήθεια και μάλιστα όπως θα δείτε παρακάτω, με αποδείξεις.

    ii.  Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα βρήκατε χρόνο να ασχοληθείτε με όσα καταθέσαμε εγγράφως στις 20.1.2012, εκτός εάν τούτο οφείλεται στο ότι τώρα διαπιστώνετε το αδιέξοδο της κατάστασης που δημιουργήσατε και προσπαθείτε να αποσείσετε τις ευθύνες σας.

 

      iii.  Αν ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την πώληση της ΣΕΚΑΠ, τούτο οφείλεται στη θετική μας      στάση. Ακόμη και την απόκτηση του ποσοστού της ΣΕΒΑΘ εμείς σας την προτείναμε.

 

 iv.  Παρόμοια διαδικασία προτείναμε στην ΑΤΕ και το 2003 και το θέμα έφτασε στο Δ.Σ. της Τράπεζας, το οποίο όμως, για άγνωστους σε μας λόγους, δεν προχώρησε στη λήψη απόφασης (συνεδρίαση 10.4.2003).

 

 v.  Το έγγραφό μας 131/17.6.2011 προς τον κ. Διοικητή, αποδεικνύει εάν επιδείξαμε αρνητική στάση ή όχι. Εκτός εάν ως αρνητική στάση εννοείτε το ότι αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ κατά € 30 εκατ. και να παραιτηθούμε του δικαιώματος προτίμησης, χωρίς να διασφαλίζουμε τα συμφέροντά μας.

 

Δυστυχώς, με το έγγραφό σας δεν αποκαθίσταται η αλήθεια, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να αποκρυβεί, αν όχι να κακοποιηθεί, και προς επιβεβαίωση αυτού σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Οι απαντήσεις μας στα επιχειρήματά σας:

1.    Δεν επιδιώξατε καμία καλόπιστη συνεννόηση μαζί  μας, ούτε πριν,  ούτε κατά την έναρξη της διαδικασίας. (΄Εμμεσα, αλλά ουσιαστικά, παραδέχεστε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μας αγνοήσατε παντελώς). Το ότι μας ζητούσατε να πωλήσουμε από κοινού τα ποσοστά μας δεν συνιστά καλόπιστη συνεννόηση. Γιατί τώρα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να διαπραγματευθούμε, γιατί θα δίνατε όλες τις μετοχές μας έναντι € 0,60 (αυτή είναι η αναλογία) για να διασφαλίσετε όσο το δυνατόν  περισσότερα δάνεια.

 

Aυτό εννοείτε καλόπιστη συνεννόηση;

Το ότι ακόμη δεν μας ενημερώσατε για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά μας καλείτε να ψηφίσουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παραιτούμενοι του δικαιώματος, συνιστά από μέρους σας καλόπιστη συνεννόηση;

Πολύ δε περισσότερο, όταν ούτε εσείς γνωρίζατε (6.3.2012) υπέρ ποίου θα παραιτούμεθα για την αύξηση;

 

2.   Η θέση μας ότι η ΑΤΕ δεν διευκόλυνε ταμιακά τη ΣΕΚΑΠ ένα μήνα πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και ότι εξαιτίας του γεγονότος αυτού αποσύρθηκαν οι υποψήφιοι επενδυτές είναι και βάσιμη και αληθής. Συνημμένα θα βρείτε δύο έγγραφα του Βουλευτή κ. Αλ. Κοντού προς τον Υπουργό Οικονομίας, με τα οποία τον προειδοποιούσε για την εξέλιξη αυτή. Αυτό άλλωστε είναι κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων με τη ΣΕΚΑΠ, μηδέ της Διοίκησης της εταιρίας και των εργαζομένων εξαιρουμένων.

 

Τίθεται όμως ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί η πρόταση Βommidala με στοιχεία 31.12.2011 είναι μειωμένη κατά το μισό σε σχέση με εκείνη που υποβλήθηκε με στοιχεία 30.6.2011;

Μα ασφαλώς γιατί  η εταιρεία Βommidala παρέμεινε μόνη στο διαγωνισμό και εκμεταλλεύτηκε τη μείωση του μεριδίου αγοράς, λόγω αδυναμίας παραγωγής τσιγάρων και άλλα υπαρκτά ή ανύπαρκτα στοιχεία που μειώνουν την αξία της Εταιρίας.

Ασφαλώς η αδυναμία παραγωγής τσιγάρων και η συνεπακόλουθη μείωση του μεριδίου οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας.

 

Συνεπώς γιατί υποστηρίζετε ότι η θέση μας είναι αναληθής και αβάσιμη;

 

3.  Υποστηρίζουμε ότι η στρατηγική της Τράπεζας στο θέμα του διαγωνισμού ήταν λανθασμένη, γιατί έριξε όλο το βάρος της μόνο στην είσπραξη δανείων, αδιαφορώντας για τις μετοχές.

Διότι, εάν υπήρχε τίμημα για τις μετοχές θα εισέπρατταν κι άλλοι αντάλλαγμα, ενώ από τα δάνεια θα εισέπραττε μόνο αυτή.

Μάλιστα υποστηρίξαμε ότι εάν η ΑΤΕ είχε μετοχές και δεν είχε δάνεια, θα φρόντιζε για τίμημα σε μετοχές.

Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η αναφορά μας αυτή είναι άστοχη.

Σ’ ότι αφορά την ανάγκη πώλησης της ΣΕΚΑΠ την αποδεχθήκαμε και βοηθήσαμε προς τούτο.

Επίσης, δεν θίξαμε την ανοικτή διαδικασία.

Διατηρούμε επιφυλάξεις για την επί 4μηνο διενέργεια ελέγχου από την εταιρεία Βommidala και ιδιαίτερα για την περίοδο που απέμεινε μόνη της.

Αποτέλεσμα του ελέγχου που διενήργησε «εν ου παικτοίς», ήταν να μειώσει στο μισό το αντάλλαγμα που προσέφερε.

Διερωτηθήκατε γιατί η εταιρεία Βommidala ανακάλυψε την υπόθεση ΗΠΑ και Μιθριδάτη, όταν παρέμεινε μόνη της στο διαγωνισμό;  

Υπάρχει συσχέτιση της υπόθεσης «Μιθριδάτη» με κάποιον που περιλαμβάνεται στην ομάδα της Βommidala;

Υπάρχει δίωξη κατά της ΣΕΚΑΠ για την υπόθεση Μιθριδάτη; Αν όχι γιατί μειώθηκε το τίμημα λόγω Μιθριδάτη;

 

4.    Σε ότι αφορά τα κριτήρια για την αξιολόγηση της πρότασης του επενδυτή σημειώνουμε ότι τα υπό στοιχεία β) και γ) περιέχονται στο 131/17.6.2011 έγγραφό μας. Συνεπώς παραβιάζετε ανοικτές θύρες.

Επιπλέον υποστηρίξαμε ότι φροντίσατε μόνο για τα δάνεια και όχι για τις μετοχές, τις οποίες πουλήσατε, όπως δηλώσατε σε εκπροσώπους του τύπου, κατά την εδώ επίσκεψή σας, για € 1 στο σύνολο τους.

Πού βρίσκεται συνεπώς ο υπαινιγμός και για ποιο λόγο δεν τιμούμε την αλήθεια;  Αντίθετα η αλήθεια δεινοπαθεί στη 2η ανακοίνωσή σας (20.2.2011), όπου στο ποσό των € 25.414.532,45 περιλαμβάνετε και την αξία των μετοχών, δηλαδή 1 ευρώ.

 

5.  Υποστηρίζετε ότι όσα αναφέραμε για την αξία των μετοχών της ΣΕΚΑΠ βρίσκονται μακρυά από τη σφαίρα της πραγματικότητας. Προηγουμένως βέβαια μας καταλογίζετε άγνοια του τρόπου προσδιορισμού της εύλογης αξίας μιας μετοχής (θα έπρεπε να γνωρίζουμε: άρα δεν γνωρίζουμε).

 

Για να μας πείσετε επικαλείστε και τις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή στον Ισολογισμό της Εταιρίας μας. Θεωρούμε ότι στο σημείο αυτό διαπράττετε μεγάλο λάθος γιατί ενώ υπαινίσσεστε ότι εσείς γνωρίζετε πως προσδιορίζεται η εύλογη αξία της μετοχής, ενώ εμείς θα πρέπει να μάθουμε, τα γεγονότα σας διαψεύδουν.

Ή έχετε παντελή άγνοια στα θέματα αξίας των μετοχών ή έχετε μόνιμη ροπή στο λάθος.

 

Ερωτούμε:

  Αφού η αξία των μετοχών της ΣΕΚΑΠ είναι μηδενική, γιατί πληρώσατε για την αγορά των μετοχών της    ΣΕΚΑΠ, από τη ΣΕΒΑΘ; Προφανώς για να αποκτήσετε πλειοψηφία. Γιατί λοιπόν το 34% είναι άνευ αξίας;

 

6.   Eίναι ξεκάθαρο ότι στο έγγραφο μας δεν αποδώσαμε σε σας την τοποθέτηση διλημμάτων. Εάν όμως αισθάνεστε ότι η αναφορά μας αυτή αφορά και σας, μπορούμε να τη σχολιάσουμε.

Διατυπώσαμε την άποψη ότι μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία της ΕΛΒΙΖ. Εάν θεωρείτε ότι η διαδικασία της ΕΛΒΙΖ (άγονος διαγωνισμός – απευθείας διαπραγμάτευση) παραβλέπει την πραγματικότητα, τότε υπάρχει αντίφαση μεταξύ πράξεων και λόγων σας.

 

7.    Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί οι ανακοινώσεις της Τράπεζας δεν πρέπει να σχολιάζονται και γιατί ο σχολιασμός είναι απαράδεκτος. Ενώ μας κατηγορείτε ότι αποφύγαμε την καλόπιστη συνεννόηση, πράγμα που δεν ισχύει και το αποδείξαμε, μας κρατάτε στο σκοτάδι για τα αποτελέσματα της συμφωνίας και αφού μαθαίνουμε από τον τύπο τα βασικά, κατηγορούμαστε γιατί σχολιάζουμε τις ανακοινώσεις της τράπεζας. Απαράδεκτος και αδόκιμος είναι ο τρόπος που ανακοινώσατε τη συμφωνία. Προφανώς δεν θέλατε να αποκαλύψετε το τίμημα. Αλλά και όταν το ανακοινώσατε ταλαιπωρήσατε την αλήθεια. Μιλήσατε για αξία μετοχών ενώ την 6.3.2012 μας αποκαλύψετε ότι το 50,36% των μετοχών θα  μεταβιβαζόταν  έναντι 1 ευρώ.

 

Οι ανακοινώσεις της τράπεζας, εν προκειμένω, μας ενδιέφεραν για τρεις λόγους. Γιατί είμαστε κι εμείς μέτοχοι στη ΣΕΚΑΠ, γιατί είμαστε μέτοχοι απευθείας στην ΑΤΕ και γιατί είμαστε έμμεσα μέτοχοι της ΑΤΕ, αφού το δημόσιο κατέχει το 90% των μετοχών της.

Και στο σημείο αυτό ομιλήσατε για μετάθεση των ευθυνών. Μα μήπως έχουμε εμείς ευθύνη για το τίμημα που εισπράξατε; Μήπως έχουμε ευθύνη για τις ανακοινώσεις;

 

  1. Δεν είναι στις προθέσεις μας να υποβαθμίσουμε το ρόλο της ΑΤΕ στην ανάπτυξη της χώρας. Θα πρέπει όμως να ενημερωθείτε και για τα εξής, τα οποία προφανώς δεν γνωρίζετε:

           i.  Η ΑΤΕ δεν έχασε ούτε 1 ευρώ από τη ΣΕΚΕ, (ούτε ρύθμιση, ούτε διαγραφή, ούτε χάρισμα), ούτε η ΣΕΚΕ ζήτησε ποτέ χάρη από την ΑΤΕ.

         ii.  Κατά συνέπεια η ΑΤΕ ουδέποτε στήριξε την οργάνωσή μας, παρά το ότι εμείς είμαστε μέτοχοι της τράπεζας από την πρώτη μέρα που εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

          iii. Η ΣΕΚΕ ως μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ουδόλως επωφελήθηκε ή στηρίχθηκε από την ΑΤΕ, όπως αναφέρετε στην υπό στοιχείο 8 παράγραφό σας.

         iv.  Το γεγονός ότι η Τράπεζα δάνειζε αφειδώς τη ΣΕΚΑΠ, στην οποία οι Πρόεδροι ήταν πάντοτε διορισμένοι από την τράπεζα, με αποτέλεσμα να απωλέσει κεφάλαια δεν ευθύνεται η ΣΕΚΕ. Αντίθετα, έχασε και η ΣΕΚΕ αφού τα επενδεδυμένα κεφάλαια της είχαν μηδενική απόδοση και τώρα κινδυνεύει να απωλέσει και κεφάλαια.  

Η ΣΕΚΕ ως η ιδρύτρια και μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ, απέδειξε, ότι με μεγάλη υπευθυνότητα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα που αφορούν την πορεία της ιδιωτικοποίησης της.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειες που στόχο έχουν την επιβίωση της εταιρείας. 

 

Συνημμένα θα βρείτε το 131/17.6.2011 έγγραφό μας προς τον κ. Διοικητή και τα δύο έγγραφα του κ. Αλ. Κοντού προς τον Υπουργό Οικονομικών.

 

 

      Με τιμή,

  

                                                                                                        Παναγιώτης Ταρενίδης

                                                                                                     Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΚΕ Α.Ε.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button