Ειδήσεις

Συναντήσεις του Δημάρχου Ξάνθης στην ΑΘήνα για την Παλιά Πόλη, το «Π» και το Στρατόπεδο «Αναλογίδη» στη Σταυρούπολη

Συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Ζερενίδη, σε θέματα που αφορούν στον Δήμο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής.

Την πρόταση για επιδότηση 80% των κτιρίων της Παλιάς Πόλης ώστε να μετατραπούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συγκεκριμένες δραστηριότητες (παντοπωλεία, καταστήματα ραπτικής,εργαστήρια λαϊκής τέχνης, κλπ) και με τον τρόπο αυτό να «αντέξουν» στον χρόνο, συζήτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το μεγάλο κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση και αναπαλαίωση των οικημάτων απαιτεί μια «νέα οπτική» ώστε ο ιστορικός οικισμός να συνεχίσει να επιτελεί τον διττό του σκοπό: να αποτελεί πόλο έλξης στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και, ταυτόχρονα να υπενθυμίζει το παρελθόν της ξεχωριστής μας πόλης.

«Δεν είναι σίγουρο ότι το  πρόγραμμα “ΔΙΑΤΗΡΩ” μπορεί να περικλείσει το αίτημα για την Παλιά Πόλη, γι’ αυτό επιμένουμε στην επιδότηση του 80% ώστε τα συγκεκριμένα οικήματα να γίνουν λειτουργικά, δημιουργώντας οικογενειακές επιχειρήσεις που θα αποδίδουν οικονομικό όφελος όχι μόνο στη νέα γενιά ιδιοκτητών τους, αλλά και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Τσέπελης και υπενθύμισε ότι αυτή ήταν και η πρόταση του Δήμου μας προς την Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης για την Θράκη, κατά την επίσκεψη της προέδρου της, Ντόρας Μπακογιάννη, στην Ξάνθη, τον Σεπτέμβριο του ’20.

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι το ευαίσθητο «καθεστώς» που απορρέει από τον χαρακτηρισμό ενός κτιρίου ως διατηρητέο, οδηγεί πολλές φορές, όπως έχουμε διαπιστώσει  στην ερήμωση και τελικά στην κατάρρευση πολλών από αυτών. «Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο για την Παλιά Πόλη», υπογράμμισε.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κωνσταντίνο Φίλη, σχετικά με τη συντήρηση του «Π». Να σημειωθεί ότι η αναπαλαίωση έχει «μοιραστεί» μεταξύ του Ιδρύματος και του Δήμου Ξάνθης. Ο κ. Τσέπελης επισήμανε ότι η Περιφέρεια αυτήν την περίοδο θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα, γι’ αυτόν τον σκοπό και σημείωσε ότι έχουν ήδη επισπευστεί οι διαδικασίες ώστε και ο Δήμος να τύχει της χρηματοδότησης που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το έργο και να αποδοθεί αυτό το «πολιτιστικό στολίδι» της πόλης στους δημότες του.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά στον οποίο τέθηκε το ζήτημα του στρατοπέδου «Αναλογίδη» στη Σταυρούπολη, όπου η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υποδομή για Άτομα με Αναπηρίες αλλά και για κακοποιημένες γυναίκες.

Με την επισήμανση, ότι ο Δήμος πληρώνει ενοίκια για υποδομές που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε: «Ζητήσαμε να ισχύσει η αρχή της ανταποδοτικότητας και καλέσαμε τον υπουργό να δει θετικά το αίτημα της μη καταβολής ενοικίων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μελετών, η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος έχει παραχωρήσει δωρεάν 700 στρέμματα στον Στρατό.

«Ορθώς πράξαμε, ωστόσο και ο Στρατός θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους ΟΤΑ, με τρόπο ανάλογο, όπως δηλαδή αρμόζει στους πιο στενούς, τους πιο υποστηρικτικούς συνεργάτες του, όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Από το Δήμο Ξάνθης

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button