Ερωτήσεις Αλέξανδρου Κοντού

ΠΡΟΣ: Την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή
ΘΕΜΑ: “Αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς για τη ζημία που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι” Όπως, ήδη, γνωρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε πολλούς Νομούς της χώρας οι βαμβακοκαλλιέργειες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από το πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera).

ΠΡΟΣ: Την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή


ΘΕΜΑ: “Αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς


 για τη ζημία που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι”


 Όπως, ήδη, γνωρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε πολλούς Νομούς της χώρας οι βαμβακοκαλλιέργειες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από το πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera).


Στο Νομό Ξάνθης, όπου καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα βάμβακος,  η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή, καθώς η έκταση της προσβολής που έχουν υποστεί οι βαμβακοφυτείες από το πράσινο σκουλήκι είναι ιδιαίτερα μεγάλη .


Εξαιτίας της έκτασης του προβλήματος, το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών επιβαρύνεται σημαντικά,  λόγω της μείωσης της εμπορικής αξίας του βαμβακιού, της ποσοτικής μείωσης της παραγωγής τους,  αλλά και ποιοτικής υποβάθμισης της.


Εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται, είναι διάχυτος πλέον ο φόβος των παραγωγών για το ενδεχόμενο να μην τους καταβληθεί ούτε η συνδεδεμένη ενίσχυση, εάν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη ποσότητα προϊόντος. 


Άλλωστε και το 2002, που υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε το θέμα της αποζημίωσης στα ΠΣΕΑ, χωρίς όμως να δώσει “μάχη” για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα το σχετικό αίτημα να απορριφθεί.


Χρειάστηκε να επαναφέρει το θέμα αυτό, μετά από δύο χρόνια, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, για να εγκριθεί και τελικά να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν.


Επειδή και στη φετινή περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  δε φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των παραγωγών, 



Ερωτάται η Κα Υπουργός:


1.  Γιατί δε δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι για την καταβολή αποζημιώσεων;


2.  Γιατί δεν εντάσσει τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, στις  κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπως κατ’  επανάληψη έκανε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επί Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ουσιαστική στήριξη και ευαισθησία στα προβλήματα των αγροτών;                                                        


  


 


Αθήνα 27-8-2010


ΠΡΟΣ  Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


κ. Τινα Μπιρμπίλη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου


ΘΕΜΑ  “Συνθήκη Ramsar


Μετά από πολύχρονες προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του Νομού Ξάνθης, επετεύχθη η οριοθέτηση της συνθήκης Ramsar, η οποία άνοιγε το δρόμο για να γίνουν τουριστικοί θύλακες στην περιοχή και της έδινε σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.


Η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης χαιρετήθηκε με μεγάλη ικανοποίηση από όλους τους τοπικούς φορείς της Ξάνθης. 


Δυστυχώς, σήμερα,  πληροφορούμεθα  ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  προτίθεται με νέα Απόφαση να αναιρέσει όλες αυτές τις ρυθμίσεις.


Μία τέτοια επιλογή θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην τουριστική ανάπτυξη της Θράκης, θα αποκλείσει όλη την παραλιακή ζώνη του Ν. Ξάνθης και θα απαξιώσει χώρους όπως η “Φωνή της Αμερικής” κ.λ.π.


Η ενέργεια αυτή ουσιαστικά θα βάλει “ταφόπλακα” σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του τουριστικού – και όχι μόνο – τομέα στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης και ακυρώνει όλα όσα για το θέμα αυτό, με μεγάλη προσπάθεια, επετεύχθησαν την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί


1.  Είναι πράγματι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή της ΚΥΑ για την συνθήκη Ramsar; Εάν ναι, γιατί η κυβέρνηση ακυρώνει τις ρυθμίσεις που έγιναν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ποιες αλλαγές προτίθεται να δρομολογήσει;


2.  Εάν δεν είναι στις προθέσεις της, τι ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσει κάθε ενέργεια που βλάπτει την ανάπτυξη της περιοχής;                                                             

Σχετικά Άρθρα

Back to top button