Ειδήσεις

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

Οι Πρόσκοποι της Ξάνθης στα πλαίσια του εορτασμού των 100 Χρόνων παρουσίας και προσφοράς στην πόλη μας, θέλησαν να τιμήσουν και την Εβραϊκή Κοινότητα Ξάνθης μια που μέλη της υπήρξαν η Ομάδα Προσκόπων “ΜΑΚΑΜΠΗ” που ιδρύθηκε το 1927, αλλά και το κτήριο που στεγάστηκε μεταπολεμικά και στεγάζεται ως και σήμερα, ήταν το κτήριο της Εβραϊκής Κοινότητας Ξάνθης, μέσα από ένα συμβολικό λεύκωμα φωτογραφιών τόσο της Λέσχης όσο και της Συναγωγής το οποίο επιμελήθηκαν ο Παλαιός Πρόσκοπος και ιστορικός- ερευνητής κ. Γεώργιος Μπατζακίδης και ο συλλέκτης-ερευνητής κ. Κων/νος Μαυρομάτης καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων του οποίους και ευχαριστούμε θερμά. 

Το συμβολικό αυτό Λεύκωμα διανεμήθηκε ως αναμνηστικό στα μέλη των Εβραϊκών Κοινοτήτων, στα μέλη της Κυβέρνησης που επισκέφθηκαν την πόλη μας καθώς και στις αρχές κατά την άφιξη τους στο Εβραϊκό νεκροταφείο για την επιμνημόσυνη δέηση. 

Επίσης ο Ραββίνος της Θεσσαλονίκης μαζί με αντιπροσωπία των Εβραϊκών Κοινοτήτων επισκέφτηκαν το κτήριο των Προσκόπων όπου ενημερώθηκαν για την επιγραφή που έχει τοποθετηθεί στην εξωτερική γωνία του κτηρίου η οποία αναφέρει συνοπτικά σε δύο γλώσσες  την ιστορία των κτιρίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η στιγμή της επιμνημόσυνης δέησης για τους χαμένους Εβραίου της Ξάνθης την οποία τέλεσε ο Ραββίνος στην αυλή που συνόρευε με την παλιά Συναγωγή.    

Χαράλαμπος Ε. Νασσόπουλος

Περιφερειακός  Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης

ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button