Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΤΣΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015

Αξιότιμοι συνάδελφοι, ως οφείλω με βάση την εντολή που μας έδωσαν τα μέλη μας να τους εκπροσωπούμε, μελέτησα πολύ προσεκτικά την εισαγωγή αναμόρφωσης και τροποποίησης του προϋπολογισμού έτους 2015.

Αναρωτήθηκα πως γίνεται στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας αντί να περιορίζουμε τον προϋπολογισμό μας, εσείς να μας ζητάτε να τον αυξήσουμε..!!!

 

Διαπίστωσα εξ αρχής την έλλειψη αριθμού πρωτοκόλλου και υπογραφών στο έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε.

Αξιότιμοι συνάδελφοι, ως οφείλω με βάση την εντολή που μας έδωσαν τα μέλη μας να τους εκπροσωπούμε, μελέτησα πολύ προσεκτικά την εισαγωγή αναμόρφωσης και τροποποίησης του προϋπολογισμού έτους 2015.

Αναρωτήθηκα πως γίνεται στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας αντί να περιορίζουμε τον προϋπολογισμό μας, εσείς να μας ζητάτε να τον αυξήσουμε..!!!

 

Διαπίστωσα εξ αρχής την έλλειψη αριθμού πρωτοκόλλου και υπογραφών στο έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον νόμο Ν.Δ 2690/1999 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, καμία εσωτερική ή εξωτερική διακίνηση εγγράφου δεν έχει νομιμότητα αν δεν συνοδεύεται από αυτά που προείπα.

Πείτε μας..

Μεnonpapers λειτουργούμε σαν υπηρεσία Δημοσίου Δικαίου;

 

Σε κάθε κωδικό επίσης, σύμφωνα με τον Νόμο, θα έπρεπε να υπήρχε μια σύντομη περίληψη των λόγων και των αιτιών που γίνεται αυτή η αναμόρφωση και μας ζητάτε την υπογραφή μας…

 

Διαπίστωσα λοιπόν στους περισσότερους κωδικούς, μια ελλειπή αιτιολόγηση για την αύξηση των χρηματικών ποσών, καθώς και παντελή έλλειψη της τεχνικής έκθεσης τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας που οφείλει ο συντάκτης της Αναμόρφωσης να προσκομίσει σε όλα τα μέλη του ΔΣ, που έχουν την ευθύνη έγκρισης αυτού, βάση της νομοθεσίας ως Ν.Π.Δ.Δ που διέπει το Επιμελητήριό μας.

 

Στον κωδικό 5689δ αναφέρεστε σε εγγραφή 100.000 ευρώ…

Πως βγήκε αυτό το ποσό;; Που είναι η τεχνική αξιολόγηση του ποσού αυτού, από την υπεύθυνη υπηρεσία;;; Πως υπολογίστηκε αυτό το ποσό;;; Όνειρο σίγουρα δεν είδατε, ούτε Θεία Επιφώτιση  είχατε…

Σας ρωτώ λοιπόν ποια είναι η τεχνική μορφή έκθεσης και  ο υπολογισμός αυτού του ποσού;; Γιατί είναι 100.000 και όχι περισσότερο ή λιγότερο;

Αντιλαμβάνεστε πως αν δεν εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, στις δαπάνες που θα γίνουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα έχουμε έλλειμμα!!!!

 

Αοριστίες περί αύξησης εσόδων στον κωδ 6139γ κατά 7.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται βάση των προ-εγκεκριμένων ποσών και του προϋπολογισμού από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, την στιγμή που γνωρίζουμε όλοι πως τα Κοινοτικά κονδύλια και οι επιχορηγήσεις είναι συγκεκριμένες από την αρχή της υλοποίησης του προγράμματος, είτε τα πάρεις τμηματικά είτε ολόκληρο το ποσό.Η εξόφληση που μας αναφέρετε είναι μέρος του προϋπολογισμού, άρα τι επιπλέων υλοποιήθηκε που χρήζει αναμόρφωση ο προϋπολογισμός μας;

Που ήταν κρυμμένα αυτά, σε ποιο λογαριασμό και εμφανίστηκαν τώρα;

Ειλικρινά δεν μπορώ λογικά να το κατανοήσω και έχετε υποχρέωση να το γνωστοποιήσετε στο Σώμα.

Αν είναι έκτακτα έσοδα πάνε αλλού και όχι σε αυτόν τον κωδικό..

 

 

Και τώρα πάμε στα έξοδα!!!

 

Αδικαιολόγητη αύξηση ποσού εξόδων  στον κωδικό 0419 της τάξεως των 5.000 ευρώ, στο σύνολο 45.000 ευρώ. Πως δικαιολογείτε η αύξηση αυτή σε ένα προ-εγκριμένο προϋπολογισμό προγράμματος ΤΟΠΣΑ που υλοποιούμε, το οποίο καλύπτει τα έξοδα κατά 100%…;

Οπότε που βλέπετε την αναγκαιότητα της αναμόρφωσης;

Κατ’ αρχάς οφείλατε να μας ενημερώσετε σε ποιο ΤΟΠΣΑ αναφέρεστε…Υπάρχει λόγος που μας το αποκρύπτετε;

Ποιοι είναι αυτοί οι εισηγητές;;

 

Οφείλετε να μας τους κατονομάσετε καθώς και να μας γνωστοποιήσετε τους τίτλους εισηγήσεων τους καθώς και την δικαιολόγηση της αύξησης του ποσού αυτού, διότι οι εισηγητές πληρώνονται από τους αναδόχους και τα ποσά στην «αγορά» κυμαίνονται για κάθε εισήγηση, περίπου από 60-100 ευρώ!!!! Όπως αντιλαμβάνεστε η εισήγησή σας φαντάζει να είναι πλήρως παράνομη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, πως εμείς ως εταίροι δεν έχουμε την νομιμότητα να αναμορφώσουμε τον προϋπολογισμό μας, μιας και δεν είμαστε ανάδοχοι του έργου..

Αλήθεια γιατί δεν μας δείχνετε την απόφαση του ΔΣ του προγράμματος που να δικαιολογεί την εισήγησή σας, καθώς και την γνωστοποίηση που κάνατε στην Διαχειριστική Αρχή που εποπτεύει το έργο..

Εξάλλου αυτά τα πράγματα δεν είναι κρυφά ….

 

Επίσης, εισηγείστε αύξηση ποσού εξόδων κατά 50% στον κωδικό 0439, στο σύνολο δηλαδή 15.000 ευρώ το έτος, που αφορούν υλοποίηση δράσης των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ-άγνωστο πάλι σε ποιο αναφέρεστε– σε νομικά πρόσωπα που δεν μας τα κατονομάζετε και δεν μας εξηγείτε το τι θα υλοποιήσουνγια να χρειάζεται η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, την στιγμή που οι δράσεις των προγραμμάτων είναι από την αρχή γνωστές, προ-εγκριμένες και το πρόγραμμα είναι παλιό…Τώρα θυμηθήκατε την αναμόρφωση του κωδικού;

Πείτε μας, ποια είναι τα νομικά πρόσωπα αυτά, ποιες είναι αυτές οι εταιρίες που θα επωφεληθούν;

Είναι γνωστό, πως ούτε «άγνωστες» ήταν οι δράσεις ούτε και τα ποσά που θα χρησιμοποιούνταν

από την αρχή του προγράμματος ώστε τώρα να χρειάζεται τροποποίηση ο προϋπολογισμός…

 

Κατά τα άλλα μας αιτιολογείται με «σαφήνεια» την τροποποίηση του προϋπολογισμού…

Λοιπόν κύριοι, οφείλω να σας πω πως με την εισήγησή σας αυτή ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ!!!

 

Στους κωδικούς 0711 και 0721 εξακολουθείτε να μας ζητάτε να εγκρίνουμε ποσά για μετακινήσεις και ημερήσια αποζημίωση των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου μας, αόριστα, χωρίς την τεχνική μελέτη της υπηρεσίας αναγκαιότητας όπως οφείλετε…

Τα νούμερα έχουν από πίσω ανθρώπους…

Σας ρωτώ: Ποιοι θα πάνε και ποια η αναγκαιότητα μετακίνησής τους..

 

Μας ζητάτε να εγκρίνουμε στον κωδικό 0842 μια αύξηση κατά 42% για την ηλεκτροδότησης του Επιμελητηριακού κτηρίου, χωρίς την τεχνική έκθεση αναγκαιότητας και τεκμηρίωσης που έπρεπε να την συνοδεύει!

Αξιότιμοι συνάδελφοι κρίνετε πως υπάρχει λόγος να φωταγωγηθεί επιπλέον το Επιμελητήριό μας, όταν όλος ο πλανήτης μιλά για την εξοικονόμηση ενέργειας;

 

Στον κωδ 0856 μας ζητάτε να εγκρίνουμε την αύξηση για φιλοξενίες και δεξιώσεις κατά 60%!!!!    ( στο σύνολο 8.000 ευρώ το έτος)

Δεν θα ξαναμιλήσω πάλι για τεκμηρίωση….φαντάζομαι το εμπεδώσατε αυτό.

Έχουμε περίσσευμα χρημάτων για δεξιώσεις;

Τον Ντράγκι θα φιλοξενήσουμε και χρειαζόμαστε 8.000 ευρώ;

Δεν μπορούμε τα λιγοστά έσοδα που έχουμε, τα οποία προκύπτουν από το υστέρημα του κάθε μέλους μας, να τα αξιοποιήσουμε, πιο παραγωγικά και πιο ανταποδοτικά για όλους;

 

Αύξηση κατά 150% στον κωδ 0879 λόγω συντήρησης του ανελκυστήρα!!!

Δηλαδή κάνατε κακή συμφωνία από την αρχή και δεν γνωρίζατε με σαφήνεια το ποσό που θα χρειαστούμε για συντήρηση του ανελκυστήρα μας και τώρα μας ζητάτε να εγκρίνουμε 8.000 ευρώ στο σύνολο, για την συντήρησή του…

Φέρτε μας, την έκθεση του επιχειρηματία μέλους μας που θα συντηρεί τον ανελκυστήρα και που θα δικαιολογεί την αύξηση αυτή έστω και εκ των υστέρων και το συζητάμε…

Διότι για κάθε «ναι» που θα λέμε στον προϋπολογισμό κύριοι συνάδελφοι, θα κόβετε και ένα τιμολόγιο στο επιμελητήριο.

 

Αιτήστε να εγκρίνουμε αύξηση κατά 100%  ( δηλαδή στο σύνολο 4.000 για όλο το οικονομικό έτος) σε εκτυπώσεις και βιβλιοδετήσεις στον κωδικό 0891,λόγω εκτυπώσεων εντύπων!!

Από  μια πρόχειρη έρευνα που έκανα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 4.000 βιβλία, των 100 φύλλων στην πιο απλή μορφή έκδοσης….

Μας περισσεύουν χρήματα για εκδόσεις;

Πέστε μας, τι έντυπα έχετε προγραμματίσει να εκτυπώσουμε, για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτό και σε ποιο τυπογραφείο θα εκτυπωθούν..

Διότι στον «αέρα» κύριοι συνάδελφοι και χωρίς «χαρτιά» δεν πρέπει να εγκρίνουμε κατά την γνώμη μου τίποτε, διότι εμείς βάζουμε την υπογραφή μας!!

 

Στον δε κωδικό 9899, δεν μας έφτανε η ασάφεια εξόδων για την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού, μας ζητάτε να εγκρίνουμε και μια αύξηση κατά 40%,στο σύνολο 7.000 ευρώ,  για δαπάνες που δεν κατονομάζονται ειδικά (!)…

Ντροπή κύριοι,…την ώρα που τα μέλη μας, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους για λιγότερα χρήματα!!!

 

Επίσης διαπίστωσα με έκπληξη πως δεν συμπεριλήφθηκε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το χρηματικό ποσό για την πρόσληψη και γνωμοδότηση Ορκωτού Λογιστή, της τάξεως εξόδου των 3.000 ευρώ, κατά δήλωση του οικονομικού επόπτη, ώστε να αποδεικνύουμε στα μέλη μας την ορθή αξιοποίηση και διαχείριση των χρημάτων τους, όπως είχε δηλώσει δημόσια κατά την συνεδρίαση του ΔΣ στις  6/5/2015 ο οικονομικός επόπτης κος Σπύρος Κάλφας και ο πρόεδρος.

 

Δηλαδή έχουμε χρήματα και αυξάνουμε τα έξοδα για μετακινήσεις, δεξιώσεις, εκτυπώσεις κλπ και δεν έχουμε για την πρόσληψη Ορκωτού Λογιστή, που είναι η ουσιαστική διασφάλισή μας ελέγχου και διαφάνειας,  πέραν κάθε αμφιβολίας πιστοποίηση της ορθής οικονομικής λειτουργίας του Επιμελητηρίου μας;

Φροντίστε να μην χρειαστούμε όλοι να πληρώσουμε από τις τσέπες μας,                                   υπερ-πολλαπλάσια χρήματα των ορκωτών, σαν αυτή που ταλανίζει συναδέλφους των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων που «καλεί την πίστη» ψήφιζαν και δεν έλεγχαν κάθε τι που τους παρουσιαζόταν.

Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας!!!

 

Κατά την εισήγησή σας λοιπόν, που περιχαρείς μας ζητάτε να ψηφίσουμε μας λέτε πως θα έχουμε μια αύξηση εσόδων κατά 120.350 ευρώ και επιπλέον έξοδα 27.800.

Δηλαδή θα κερδίσουμε 92.550 ευρώ ….

 

Το πιο σημαντικό όμως το οποίο διαπίστωσα, με μια απλή προσθαφαίρεση των ποσών, εσόδων- εξόδων, είναι  πως όλη η παρούσα  τροποποίηση που μας ζητάτε την υπογραφή μας τόσο εύκολα κατά την ψήφιση, καθώς και το σύνολο του αναμορφωμένου προϋπολογισμού, πάσχει σοβαρά, από ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΤΙ τα αναμορφωμένα ποσά, τόσο του προϋπολογισμού όσο και οι αναμορφώσεις του, ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΙ, σύμφωνα με το Ν.Δ 496/74 (λογιστικό των Ν.Δ.Π.Π), που οφείλετε κάποια στιγμή να ανοίξετε και να διαβάσετε.

 

Επαναλαμβάνω!!!! Ισοσκελισμένοι πρέπει να είναι και ο προϋπολογισμός αλλά και οι εκάστοτε  τροποποιήσεις αυτού, εκ του Νόμου!!!

Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση που συζητάμε!!!

Μιλάμε για το Δημόσιο Λογιστικό, κυρίες και κύριοι!!

 

Μας φέρατε να ψηφίσουμε ένα χαρτί, χωρίς πρωτόκολλο, υπογραφές, αιτιολογίες, τεχνικές εκθέσεις αναγκαιότητας και ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, μιας και τα έσοδα με τα έξοδα της τροποποίησης δεν είναι ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΑ!!!

 

Αν ψηφίσετε κύριοι συνάδελφοι αυτή την τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως μας το έφερε το προεδρείο και ενσωματωθεί όπως πρέπει στον ισχύοντα προϋπάρχων, θα έχει ως συνέπεια να εμφανιστεί ο τελικός προϋπολογισμός ως ανισοσκελής ύψους 92.550 ευρώ…

 

ΠΑΡΑΝΟΜΕΙΤΕ και μας οδηγείτε σε μελλοντικές περιπέτειες μιας και οι δαπάνες που προκαλούνται από τον Φορέα και ψηφίζονται από όλο το ΔΣ, υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην περίπτωση ελέγχου!!!

 

Κατόπιν τούτων, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ την τροποποίηση του προϋπολογισμού, πρώτον  διότι είναι ανισοσκελής και δευτερεύων διότι δεν έχουν την δέουσα τεχνική υπηρεσιακή τεκμηρίωση, καθώς και επειδή έξοδα και δαπάνες που δεν τεκμηριώνονται  υπηρεσιακά και τεχνικά…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ!!!

 

Ο προϋπολογισμός κυρίες και κύριοι διέπεται από την  Αρχή της Ειλικρινείας ΚΑΙ  ΕΓΩ  ΕΔΩ  ΤΗΝ  ΨΑΧΝΩ !!!!

 

 

Ελένη Κίτσου

Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button