To e-mail του υπουργού οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ είναι πολύ εύπλαστο

To e-mail του υπουργού οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ είναι πολύ εύπλαστο, πολύ γενικό, χρησμός της Πυθίας και η ερμηνεία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαπραγμάτευση κατά το δοκούν.

Συγκρινόμενο με το e-mail του πρώην υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, έχει αρκετά νέα στοιχεία από το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσ/νίκης και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης της ελληνικής κοινωνίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

 

To e-mail του υπουργού οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ είναι πολύ εύπλαστο, πολύ γενικό, χρησμός της Πυθίας και η ερμηνεία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαπραγμάτευση κατά το δοκούν.

Συγκρινόμενο με το e-mail του πρώην υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, έχει αρκετά νέα στοιχεία από το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσ/νίκης και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης της ελληνικής κοινωνίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

 

Εάν δε γίνουν άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, τα μέτρα δε θα μπορέσουν ν’ αποδώσουν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα και οι αποδόσεις θα βγουν εκτός στόχων.

Η άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας, με νόμους, θεσμούς και διατάξεις, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αποτελεσματικό, θ’ ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας.

Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας και της παροχής υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, πρέπει εδώ και τώρα να παταχθεί αμείλικτα και αποτελεσματικά από τη νέα κυβέρνηση.

 

Μου έλεγε ένας φίλος από τη Θεσ/νίκη, ότι, για τη φοροδιαφυγή του φόρου καπνού δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους φορολογικούς μηχανισμούς, αρκεί να περιδιαβεί τη βόρεια πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους για να διαπιστώσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων που γίνεται.

Το ίδιο συμβαίνει στις λαϊκές αγορές (παζάρια) που κανείς (πλην ελαχίστων) παραγωγός ή έμπορος δεν κόβει αποδείξεις.

Αν δεν κινητοποιηθούν οι φορολογικοί μηχανισμοί, δεν βγουν για ελέγχους στους δρόμους και στις αγορές, η φοροδιαφυγή με ευχολόγια δεν καταπολεμάται, δε συλλαμβάνεται, δεν μπαίνει ο ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους.

 

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης και αν δε ληφθούν γενναία και αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα φθάσουμε στο έσχατο σημείο της εισαγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων κατά 100% της κατανάλωσης και ζήτησης.

Ο Ξανθιώτης υφυπουργός γεωργίας Παναγιώτης Σγουρίδης θα πρέπει άμεσα ν’ αναδείξει το πρόβλημα, να δώσει κατευθυντήριες γραμμές και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς ν’ αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα.

Η δανειοδότηση με κεφάλαια κίνησης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα από τη “φυσική” διάδοχο της αγροτικής τράπεζας, την τράπεζα Πειραιώς, είναι πλέον μονόδρομος και μόνη ελπίδα ανάσχεσης του κατήφορου της αγροτοκτηνοτροφίας της χώρας μας.

Ας αφήσει τις περισπούδαστες και ακαταλαβίστικες λέξεις του τύπου “συμβολαιακή γεωργία” και ας σταθεί και ας χρηματοδοτήσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας,  χωρίς “τεχνητά” εμπόδια αλλά με ευρύτητα πνεύματος συνεργασίας.

Οι πρώην υπάλληλοι της αγροτικής τράπεζας έχουν και τις γνώσεις και την τεχνογνωσία για θέματα πρωτογενούς παραγωγής στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Η τράπεζα Πειραιώς ας βγει μπροστά, ας ανοίξει τις κάνουλες χρηματοδότησης και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και προς το συμφέρον της χώρας.

 

Η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση θα γίνει σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ με θέμα το e-mail Χαρδούβελη και τις παρενέργειες του στους εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αν και η ελληνική κοινωνία σε ποσοστό πάνω από το 75% στηρίζει τις επιλογές της νέας κυβέρνησης, η ελπίδα για καλύτερες μέρες και η ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας είναι εμφανέστατη, έρχεται ένα κόμμα της αριστεράς να “τορπιλίσει” το διαμορφούμενο κλίμα, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων των σκοπέλων και της εθνικής ομοψυχίας που είναι άκρως απαραίτητη και πηγή δύναμης για την κυβέρνηση.

Τι επιδιώκει να αποκομίσει το ΚΚΕ από την απεργία της Παρασκευής, εκτός από την επιβεβαίωση του, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και η αντικυβερνητική διαδήλωση θα γίνει απλά για την τιμή των όπλων.

Αν και η κοινωνία αλλάζει καθημερινά, τα κόμματα εμπλουτίζονται με νέες ιδέες και οράματα, το ΚΚΕ εξακολουθεί να παραμένει περιχαρακωμένο στην εσωστρέφεια του και κινείται χρόνια τώρα στις άγονες αντιπολιτευτικές περιοχές και οι θέσεις του έχουν πολύ χαμηλή αποδοχή από την ελληνική κοινωνία στο 5 – 7%.

 

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα δημιουργήσει ίσως, χρηματοδοτικό  κενό και η χώρα δε θα είναι σε θέση να πληρώσει τους τόκους των δανείων και δε γίνεται, δυστυχώς, καμία αναφορά από την κυβέρνηση.

Για την πληρωμή των τόκων των δανείων θα χρειαστεί νέα δανειοδότηση από τους εταίρους;

Θα πληρωθούν από τη φορολογία του ελληνικού λαού; Η θα αποφασίσουμε μονομερώς για τη “διαγραφή τους”; Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι, θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. – ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις μεταφράζονται σε χρήματα και ας θυμηθούμε τον αρχαίο Αθηναίο ρήτορα Δημοσθένη όταν στον “Α’ Φιλιππικό” έλεγε: … “υπάρχει ανάγκη από χρήματα, άνδρες Αθηναίοι, και χωρίς αυτά δεν μπορούν να γίνει τίποτα από τα απαραίτητα”.

Τα ίδια λόγια ηχούν σήμερα, ίσως πιο επιτακτικά, πιο βροντερά και πιο “επικίνδυνα” στ’ αυτιά μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button