ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ…

Είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον επισιτισμό.

Με ολα εκείνα τα καταναλωτικά αγαθά τα οποία έχουν σχέση με το ρήμα σιτίζομαι, δηλαδή παίρνω τροφή η παρέχω τροφή.

Ο επισιτισμός στις μέρες μας είναι επιστήμη γνωστή στους περισσότερους με την επωνυμία γαστρονομία.

Πολλοί επι μέρους κλάδοι, δεκάδες, εκατοντάδες σχολές, παράδοση χιλιάδων χρόνων.

Είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον επισιτισμό.

Με ολα εκείνα τα καταναλωτικά αγαθά τα οποία έχουν σχέση με το ρήμα σιτίζομαι, δηλαδή παίρνω τροφή η παρέχω τροφή.

Ο επισιτισμός στις μέρες μας είναι επιστήμη γνωστή στους περισσότερους με την επωνυμία γαστρονομία.

Πολλοί επι μέρους κλάδοι, δεκάδες, εκατοντάδες σχολές, παράδοση χιλιάδων χρόνων.

Απο το Ιπποφαές, ευρύτατα γνωστό για τον τότε κόσμο απο τον Μέγα Αλέξανδρο, το αλεύρι με δίκοκκο σιτάρι την Ζεα, για τη διακίνηση, το εμπόριο της οποίας είχε στον Πειραιά άλλο λιμάνι – Λιμήν Ζέας – τον διατροφικό κώδικα του Ιπποκράτη με βάση τον οποίο θεραπεύονταν σχεδόν στο σύνολό τους οι ασθένειες κ. α.

Για τους Έλληνες, ο πολιτισμός περνάει πρώτα απο το στομάχι.

Το καλής ποιότητας φαγητό ήταν και είναι η βασική πρϋπόθεση για τα όποια επιτεύγματα.

Απο την παράδοση ας περάσουμε στις σημερινές σύγχρονες αντιλήψεις.

Η καλή φήμη των εδεσμάτων αποφέρει θέσεις εργασίας, εμπορία, συναλλαγές.

Ο γαστρονομικός δείκτης βαθμολογίας έφτασε να προσδιορίζει την επισκεψιμότητα σε ενα τόπο.

Στην περίπτωση της πόλης μας οι ΚΑΡΙΟΚΕΣ είναι το κατατεθέν σήμα αμέσως μετά το ρολόϊ της κεντρικής πλατείας και τον καπνό με τον οποίο θέριεψαν, γιγαντώθηκαν 5 γενιές.

Φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο το ΕΒΕ για κάτι τέτοιο πέρυσι.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης προερχόμενος απο τον επισιτισμό, ενστερνήστηκε οσα αρνήθηκαν οι προκάτοχοί του.

Μεταξύ άλλων η ΚΑΡΙΟΚΑ  ΞΑΝΘΗΣ φιγουράρει με περίοπτη θέση στη λίστα των παγκοσμίων ρεκόρ , γνωστά μας ως GUINNES.

Η αρχή έγινε.Tις επόμενες μέρες γίνεται γνωστό παγκόσμια ενα άλλο παραδοσιακό γευστικό καταναλωτικό αγαθό της Θράκης, ο ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ, κατά τη διάρκεια της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης, στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο :

Φίλιππος Αμοιρίδης.Μαΐστορες στην επεξεργασία του βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος ενώνουν τις γνώσεις, τις δυνατότητές τους για να περάσει ο ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ στην Ιστορία.

Θα είμαστε εκει.

Να τους χειροκροτήσουμε.

Να τους επευφημίσουμε.

Να τους σφίξουμε το χέρι.

Να φωτογραφηθούμε μαζί τους.

Να μας κεράσουν απο τη δημιουργία τους.Να χαρούμε απο κοντά στις παράλληλες εκδηλώσεις τις κοπελάρες που μας καθήλωσαν ολο το χειμώνα μπροστά στους δέκτες της τηλεόρασης, στα παιχνίδια ανάδειξης ταλέντων.

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ.

Η πυξίδα, επινόηση των Κινέζων, δείχνει πάντα το Βορρά.

Η ΠΥΞΙΔΑ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΓΟΗΤΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΟΝ ΟΡΟ :  

Ε Π Ι Σ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ.

 

 Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button