Καπναποθήκη Ξάνθης: Από σύμβολο ακμής, ένα βήμα πριν την κατάρρευση
Τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης αντιμετωπίζει πλέον, η παλιά καπναποθήκη, στο κέντρο της Ξάνθης η οποία την Τρίτη (18/1) κάηκε ολοσχερώς έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό της.
Εγκαταλελειμμένη εντελώς τα τελευταία χρόνια, από σύμβολο ακμής της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα, κατάντησε να αποτελεί, εστία μόλυνσης και παρανομίας. Όπως μάλιστα αναφέρει στο GRTimes ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, Ιωάννης Μπακιρτζής «το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα των καπναποθηκών του νοτίου τμήματος της Ξάνθης, πολύ κοντά στη βασική καπναποθήκη του μονοπωλίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οικήματα που χτίστηκαν περίπου το 1890».
«Πρόκειται για κλασσικό κτίριο βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και στο εσωτερικό του γινόταν δευτερογενής κατεργασία του καπνού, όπως για παράδειγμα η συσκευασία. Έχει επιρροές από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κτίρια, τα οποία είναι συνήθως τριώροφα και έχουν μεγάλη ιστορική αξία. Δυστυχώς το συγκεκριμένο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια» συμπληρώνει.
Αναφερόμενος στα κτίρια του συγκροτήματος που δεν έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, ο κ. Μπακιρτζής συμπληρώνει «πως ένα κομμάτι έχει αξιοποιηθεί από το Ίδρυμα Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, ένα άλλο σκέλος ανήκει στο δήμο, το λεγόμενο «Π», λόγω του σχήματος που έχει και ακριβώς δίπλα στη νότια πλευρά βρίσκεται αυτό το κτίριο το οποίο παρέμενε παντελώς αναξιοποίητο. Πρόκειται για μεγάλα και ογκώδη κτίρια, γι’ αυτό και οι δαπάνες που απαιτούνται για την αξιοποίησή τους είναι εξίσου πάρα πολύ μεγάλες».
«Ουσιαστικά αντανακλά ολόκληρη την ιστορία του καπνού και έναν ολόκληρο κύκλο εργασιών που αποτέλεσε μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο για την Ξάνθη και που επί της ουσίας την οδήγησε στην ακμή της κατά τον 19ο αιώνα» συμπληρώνει.
Πρόταση για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής
Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ξάνθη, αναφέρει επίσης ότι πρόσφατα υπήρχε πρόθεση για μεταφορά των εγκαταστάσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο εν λόγω κτίριο, η οποία όμως δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να μετατραπεί τελικά σε «μια εστία μόλυνσης και παρανομίας, στο κέντρο της πόλης. Χωρίς καν τον κατάλληλο φωτισμό».
Κίνδυνος ολικής κατάρρευσης
Ο Ιωάννης Μπακιρτζής, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος ολικής κατάρρευσης του κτιρίου.
«Ξέρετε αυτά τα κτίρια, έχουν κυρίως ξύλινη στέγη, ξύλινα πατώματα και μεγάλους ανοιχτούς χώρους με ξύλινα δοκάρια. Επί της ουσίας δηλαδή εκτός από τους τοίχους που είναι από πέτρα και την κεραμωτή στέγη, όλο το υπόλοιπο κτίριο έχει καεί και τώρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ολικής κατάρρευσης. Κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το ογκώδες αυτό κτίριο περιβάλλεται από πολυκατοικίες και διαμερίσματα, σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά και πεζούς που διέρχονται του σημείου».