Σειρά έχει ο υγιής πληθυσμός μέχρι 49 ετών

Εν μέσω πανδημίας και μετά τον εμβολιασμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των ευπαθών ομάδων, ξεκίνησε από χθες 1η Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός των υγιών ομάδων πληθυσμού ηλικίας από 6 μηνών έως και 49β χρόνων.

Εν μέσω πανδημίας και μετά τον εμβολιασμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των ευπαθών ομάδων, ξεκίνησε από χθες 1η Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός των υγιών ομάδων πληθυσμού ηλικίας από 6 μηνών έως και 49β χρόνων.


Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει έκκληση να εμβολιαστούν όλοι ο πολίτες προκείμενου να αποτρέψουν τη ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης.


Ήδη παρατηρείται κατακόρυφη εξάπλωση των κρουσμάτων στη χώρα και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της χώρας αναζητούν τρόπους για να αναχαιτίσουν την μετάδοση του ιού  H1N1.


Πέρα από τα προληπτικά μέτρα προστασίας και τους βασικούς κανόνες υγιεινής, κύριο ανάχωμα στην εξάπλωση της νέα γρίπης αποτελεί το πολυσυζητημένο εμβόλιο, για το οποίο όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενες παρενέργειες.


Ήδη στη χώρα μας έχουν εμβολιστεί πάνω από 78.000 άτομα, από τη πρώτη ημέρα έναρξης του μαζικού εμβολιασμού στις 16 Νοεμβρίου έως και προχθές.


Στο μεταξύ από χθες στην κατηγορίες που συνεχίζουν τον εμβολιασμού προστέθηκαν και οι υγιείς ομάδες του πληθυσμού από έξι μηνών έως και 49 ετών, με αποτέλεσμα να προστίθενται και νέα εμβολιαστικά κέντρα.


Στο νομό Ξάνθης, πέρα από το νοσοκομείο κέντρα εμβολιασμού λειτουργούν στη νομαρχία Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας του Εχίνου και στο Κέντρο Υγείας της Σταυρούπολης.


Σε επικοινωνία που είχαμε με το αναπληρωτή πρόεδρο του Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Χατζηαποστόλου, αργά αλλά σταθερά  αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στο νοσοκομείο για να εμβολιστούν, χωρίς ωστόσο να σχηματίζουν και ουρές όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.


Με την παραπάνω επισήμανση ο κ. Χατζηαποστόλου θέλησε να τονίσει  ότι δεν υπάρχει ταλαιπωρία του κόσμου που έρχεται για να εμβολιστεί.


Σε ότι αφορά το μέχρι τώρα αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε πως έχουν  φτάσει τα 660 άτομα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης στο νομό παραμένουν πέντε.


Ενώ εκτιμά πως η πορεία τη νέας γρίπης στο νομό θα είναι αντιμετωπίσιμη και όχι ιδιαίτερα ανησυχητική.


Πάντως όλα είναι έτοιμα στο νοσοκομείο Ξάνθης για την αντιμετώπιση δυσάρεστων επιπλοκών με τη ΜΕΘ να έχει δυο κρεβάτια σε λειτουργία.


Από την πλευρά της η Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης που από χθες άρχισε να λειτουργεί το εμβολιαστικό κέντρο της –γραφείο 115-για τις υγιείς ομάδες του πληθυσμού καλεί τους Ξανθιώτες που προσέρχονται για να εμβολιαστούν να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας τους.


Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Υγείας Ν. Ξάνθης κ. Νεάρχου επεσήμανε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξυπηρέτηση του κοινού. Υπάρχει το υπεύθυνο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό να απαντήσει σε κάθε απορία τους και να τους εξηγήσει για τα του εμβολίου.


Η προσέλευση χθες για πρώτη ημέρα του εμβολιασμού της κατηγορίας αυτής των πολιτών ήταν η αναμενόμενη, δηλαδή μικρή.


Γεγονός πάντως είναι ότι σε περίοδο που η χώρα μας ζει μια πανδημία της νέας γρίπης ή της γρίπης των χοίρων καλό θα ήταν όλοι μας να σκεφτούμε καλά πώς θα προστατευτούμε από τον επικίνδυνο ιό και να μην ρισκάρουμε, γιατί ας μην ξεχνάμε και την επισήμανση των επιδημιολόγων και  γιατρών, την οποία ενστερνίζεται και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης, ότι ακόμη τόσο η χώρα μας, όσο και η περιοχή μας δεν έφτασε στο σημείο ΠΙΚ, στην κορύφωση δηλαδή της καμπύλης εξάπλωσης του ιού, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.


 


                                                                 Δέσποινα Γκούμα          

Σχετικά Άρθρα

Back to top button