Ειδήσεις

Omikron και Ομόνοια

Η πανδημία πορεύεται προς τον 2ο χρόνο της και πέρα από την υγεία έχει επηρεάσει σημαντικά και την οικονομία μας. Επηρέασε όμως και τις μεταξύ μας σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα. Πολλοί αυτοί που επλήγησαν και πολλοί και οι δυσαρεστημένοι με τα κατά καιρούς μέτρα, άλλοι αμφισβήτησαν τα πάντα. Το ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στο οποίο ακόμη και τα πλέον ισχυρά κράτη κλονίστηκαν είναι δεδομένο. Η ραγδαία η εξάπλωση αλλά και γρήγορη η ανταπόκριση των επιστημόνων, οφείλεται στην εξέλιξη της επιστήμης και των δυνατοτήτων που πλέον έχουμε για μετακινήσεις αλλά και για φαρμακευτική άμυνα. 

            Ζούμε λοιπόν μία πανδημία με πρωτόγνωρες διαστάσεις και ταχύτητες στην εξάπλωση της, στην αντιμετώπιση της, στην πληροφόρηση αλλά και στην παραπληροφόρηση γύρω από αυτήν. Όλα αυτά δημιουργούν τεταμένη ψυχολογία και συγκρούσεις, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο αλλά το λυπηρό είναι και χωρίς ουσιαστική βάση.

       Για την υγεία τα ακούμε καθημερινά. Παρά τη θλίψη για τους θανάτους που προκαλεί, η υπέρβαση δυνάμεων, εργαζομένων και κρατικών υγειονομικών δομών είναι τεράστια. Είναι γενική ομολογία ότι η Ελλάδα, με βάση όλο το πλαίσιο, είναι από τις χώρες με την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος τόσο από υγιεινομική άποψη όσο και στη λήψη μέτρων πρόληψης και οικονομικής στήριξης.

           Η οικονομία πλήττεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυβέρνηση με σειρά ανακουφιστικών μέτρων βοήθησε σε μέγεθος που λίγες χώρες έκαναν σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ήταν μόνο η παγκόσμια καραντίνα αλλά και όσα ακολούθησαν και συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανισορροπία σε όλη την υφήλιο. Η ανάκαμψη που διαφαινόταν, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, με βάση την ανάγκη για νέους υγειονομικούς περιορισμούς που επανεμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη. Η παραλλαγή ‘’όμικρον’’ επηρεάζει ξανά τουρισμό, εστίαση, διασκέδαση αλλά και γενικότερα την παραγωγή και κατανάλωση.

   Οι δυσκολίες στην αλυσίδα προμηθειών, παραγωγής και στις διεθνείς μεταφορές, δημιουργούν προβλήματα που τα βλέπουμε στο κόστος των αγαθών, στα προϊόντα διατροφής αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή. Αυξήσεις αναμενόμενες επηρεάζουν και επηρεάζονται και από το μεγάλη αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Η παροχή υπηρεσιών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια κλπ όσο και εάν αρχικά φαινόταν ότι μέσω των διαδικτυακών δυνατοτήτων μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία , αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια αποδοτικότητα τελικά.

  Έτσι οδηγούμαστε σε αύξηση του κόστους και τελικά στην αύξηση των τιμών που προμηθεύεται τα αγαθά ο καταναλωτής. Προσθέτοντας και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που προκαλούν όλα τα παραπάνω, έχουμε συνοπτικά το σύνολο των αιτιών που πλήττουν την οικονομία. Σε αυτό το αυξημένο κόστος και στις απώλειες, η συνδρομή των κυβερνητικών μέτρων τεράστια. Φυσικά δεν ήταν δυνατό να καλύψουν το σύνολο των απωλειών μας αλλά σε μεγάλο βαθμό κάλυψαν όσα έπρεπε και κράτησαν ζωντανή την οικονομία μας. Με βάση τα παραπάνω επηρεάζεται και η διάθεση των επιχειρήσεων σε όλη την κλίμακα (εμπόριο, υπηρεσίες, παραγωγή κλπ) για περαιτέρω επενδύσεις. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και σε αυτό το κλίμα που είναι παγκόσμιο η προσπάθεια θα είναι επίπονη αλλά φαίνεται ότι θα έχει αποτέλεσμα.

      Η κοινωνία μέσα σε όλα αυτά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια και πάλι βιώνει συναισθήματα, φόβου, αμφιβολίας, θυμού, ανασφάλειας. Ως ένα βαθμό κατανοητά και στο επίπεδο που η κοινωνία περιλαμβάνει στρώσεις πυραμίδας πολυεπίπεδων υποσυνόλων, αναμενόμενα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η σύγκρουση μεταξύ μας. Είναι το μεγαλύτερο κακό όλων και η αιτία περαιτέρω οπισθοδρόμησης. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και κάποιες ατυχείς προσπάθειες έκφρασης διαφόρων, που προκαλούν χωρίς να χρειάζεται.

    Η ‘’Όμικρον’’ σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πλέον μεταδοτική, έως σήμερα, παραλλαγή αλλά η λιγότερο επικίνδυνη όσον αφορά την επιβάρυνση της υγείας μας. Για άλλη μία φορά οι ειδικοί συμβουλεύουν και η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό που θεωρείται το καλύτερο αυτή τη στιγμή. Δεν είναι ώρα για διαφωνίες. Η εφαρμογή των μέτρων και η μείωση των δυσμενών συνεπειών είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Μπορεί να είμαστε κουρασμένοι από τα συνεχή μέτρα, μπορεί να έχουμε πληγές από την πανδημία, όμως πρέπει να συνδράμουμε με τη στάση μας ώστε η Ελληνική κοινωνία να εφαρμόσει το μέτρα και να το ξεπεράσουμε το δυνατόν συντομότερα.

   Ας κάνουμε να αξίζει μία ακόμη προσπάθεια, απλά τηρώντας εμείς και οι οικογένειες μας, τα μέτρα που μας ζητούν οι ειδικοί. Έτσι όχι μόνο θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να είναι υγιείς αλλά θα βοηθήσουμε ουσιαστικά οι επαγγελματίες να δούνε να επανέρχεται η κανονικότητα στις δουλείες τους.

   Χωρίς προσπάθεια και κόπο, τίποτα δεν πετύχαμε. Το 2022, ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Με υπομονή και τήρηση μέτρων, όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί και την συνδρομή όλων μας με ομόνοια, να είστε σίγουροι αυτή τη χρονιά θα κερδίσουμε την μάχη τελικά.

 

04/01/2022

Μιχάλης Αμοιρίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button