Το τρίτο μάτι

Στο κόκκινο οι Δήμοι…
Προβληματισμένη και με έκδηλη πλέον την αγωνία για το αν θα κατορθώσουν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες και τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων δηλώνει η πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, αφού τα έσοδα των δήμων βρίσκονται στα χειρότερά τους μετά και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης πάνω από 20%, ενώ πληροφορίες θέλουν να ακολουθεί και επιπλέον, που συνολικά θα αγγίζει το 40%.

Στο κόκκινο οι Δήμοι…


Προβληματισμένη και με έκδηλη πλέον την αγωνία  για το αν θα κατορθώσουν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες και τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων δηλώνει η πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, αφού τα έσοδα των δήμων βρίσκονται στα χειρότερά τους μετά και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης πάνω από 20%, ενώ πληροφορίες θέλουν να ακολουθεί και επιπλέον, που συνολικά θα αγγίζει το 40%.


Ανάμεσα στους δημάρχους που χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου είναι και ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κ. Νίκος Ζλάτκος, που μπορεί ο ίδιος να έχει εξασφαλίσει τη μισθοδοσία και το επίδομα αδείας για το προσωπικό του δήμου του, ωστόσο πολλοί δήμοι στη χώρα όχι μόνο δεν έχουν καταβάλει το επίδομα αδείας, αλλά ούτε και τους μισθούς στους υπαλλήλους τους.


«Σχεδόν το 80% των δήμων στη χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έντονα οικονομικά προβλήματα και πολύ φοβάμαι ότι τον Αύγουστο, αν συνεχίσει η κυβέρνηση την ίδια πολιτική, παρά τις όποιες δεσμεύσεις της, το 90% των δημάρχων δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Και το υπόλοιπο 10% των δήμων, ανάμεσά τους και ο Δήμος Βιστωνίδας δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί θετικά στη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», δήλωσε στον «Α» ο Νίκος Ζλάτκος, Δήμαρχος Βιστωνίδας.


 


Η οικονομική κατοχύρωση του Καλλικράτη στην ΚΕΔΚΕ…


Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεχίζει να υφίσταται για την οικονομική αυτοτέλεια του προγράμματος Καλλικράτης, συνεδρίασε χθες Δευτέρα το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της, καθώς δε φαίνεται να πείθεται από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη χρηματοδότηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.


Η ΚΕΔΚΕ φέρεται αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει εμπράκτως να πείσει τους δημάρχους της χώρας ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος.


Και μάλιστα οι δήμαρχοι στέλνουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με ημίμετρα και «ψίχουλα», αλλά με όσα απαιτούνται για να γίνει πράξη ο Καλλικράτης χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Οι θεσμικές αλλαγές πρέπει να συνοδεύονται και από τους ανάλογους πόρους για να υπάρξει και ουσιαστική ανάπτυξη, όπως σημειώνουν.


 


Μέσα στην εβδομάδα αποφασίζει η ΝΟΔΕ…


Στους υποψηφίους που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις Δημοτικές εκλογές αναμένεται να καταλήξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.


Ήδη από τα κεντρικά της Ρηγίλλης φέρεται να έχουν καταλήξει στα ονόματα σε ότι αφορά και στο νομό Ξάνθης. Άλλωστε ο χρόνος πιέζει και όσο παραμένουν ανοιχτές κάποιες εκκρεμότητες π.χ. για το Δήμο Αβδήρων δυο εν ενεργεία δήμαρχοι διεκδικούν το χρίσμα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι καταρτιστεί ένα ψηφοδέλτιο με ικανά στελέχη ή να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από αυτό.


Το ζητούμενο είναι που θα καταλήξει η Ν.Δ. για το Δήμο Αβδήρων, στο Νίκο Ζλάτκο, στην Εύα Τσακίρη ή το Δημήτρη Γαλανόπουλο;


Αν δεν κάνουν πίσω οι δυο οι εν ενεργεία δήμαρχοι, ο Δημήτρης Γαλανόπουλος δεν προτίθεται να βρεθεί απέναντί τους.


Από την άλλη τόσο ο Ζλάτκος όσο και η Τσακίρη δηλώνουν πολιτικά παρόντες και στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, αρκεί βέβαια να έχουν τη στήριξη της Ν.Δ.


 


Το δίπορτο μέχρι να καταλήξουν…


Όσο δεν ξεκαθαρίζει ανοιχτά ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης για το πολιτικό του μέλλον, για το αν τελικά θα διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη ή όχι, τόσο πιο πολύ δυσκολεύει κάποιους από τους συμβούλους του.


Και αυτό γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα κατέβουν υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς αν είναι  τελικά ο Γιώργος Παυλίδης υποψήφιος περιφερειάρχης θέλουν να είναι μαζί του.


Μέχρι όμως να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, δεν είναι κακό να κάνουν συζητήσεις και για τη στελέχωση δημοτικών ψηφοδελτίων για παν ενδεχόμενο.


 


Το στοίχημα του Καλλικράτη…


Ότι δεν κατάφερε να κάνει ο Καποδίστριας, δηλαδή τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και δη των νέων στις εστίες τους, θα πρέπει να το βάλει ως στοίχημα ο Καλλικράτης. Με την ερήμωση των οικισμών και των περιφερειακών δήμων δεν μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα έρθει και η πολυπόθητη ανάπτυξη.


Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, που για την περιοχή μας αναμένεται και να γιγαντωθεί όχι μόνο λόγο της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγο της μεγάλης μείωσης των θέσεων εργασίας και της αύξησης των ποσοστών της ανεργίας σε πρωτοφανή για το νομό Ξάνθης μεγέθη, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία και την κυβέρνηση.


Για αυτό αν θέλουμε όλοι να φέρει την άνοιξη στην περιφέρεια ο Καλλικράτης, θα πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλίσει την παρουσία των τοπικών πληθυσμών στους νέους δήμους.


Για αυτό και κινήσεις όπως το κλείσιμο του σιδηροδρομικού σταθμού Σταυρούπολης ή της υποβάθμισης του αστυνομικού τμήματος και γενικά αντιμετώπισης υπηρεσιών και ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών με λογιστικά κριτήρια θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και να την οδηγήσει στην αναθεώρηση ανάλογων αποφάσεών της, που όχι μόνο δεν οδηγούν στην ανάπτυξη και προσέλκυση νέων ανθρώπων σε μια περιοχή, αλλά διώχνουν και εκείνους που έχουν απομείνει.


  


 


Ο Καρασακαλίδης πήρε τις αποφάσεις του….


Φαίνεται πως ο Δήμαρχος  Σταυρούπολης, Γιώργος Καρασακαλίδης έχει πάρει τις αποφάσεις τους αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον και το ρόλο του στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τη συνένωσή του Δήμου του με το Δήμο Ξάνθης. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του το μόνο που θέλησε να μας πει είναι ότι έχει καταλήξει στο πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα και σε αυτά που εισάγει ο Καλλικράτης, ωστόσο αρνήθηκε να έρθει στο δια ταύτα, καθώς επιθυμία του είναι πρώτα να ανακοινώσει την απόφαση που πήρε στους συνεργάτες του και στο συνδυασμό του.


Στο ερώτημα για το αν θα τη χαρακτήριζε θετική ή αρνητική, υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η απόφαση είναι προσωπική και θετική για μένα».


 


Δεν κατεβαίνει ανεξάρτητος ο Σγουρίδης…


Την αξιολόγησή της αυτοπρότασής του από το αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ περιμένει ο πρώην Βουλευτής Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ευελπιστώντας πως αν η επιλογή των υποψηφίων γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια τότε τα πράγματα θα πρέπει να είναι θετικά για τον ίδιο.


Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθούν τα εμπόδια που συναντά η υποψηφιότητά του στο χώρο της μειονότητας και τις αντιδράσεις του Τουρκικού Προξενείου και των δυο μουσουλμάνων βουλευτών. Από την άλλη όμως ιδιαίτερα θετική είναι η αποδοχή που έχει στους Νομούς Δράμας και Καβάλας, όπου μάλιστα και οι εκεί βουλευτές εμφανίζονται να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του στην θέση του αιρετού Περιφερειάρχη. Άλλωστε ο Παναγιώτης Σγουρίδης, είναι  ένας καταξιωμένος πολιτικός με ευρεία αποδοχή και αναγνωρισμένο το έργο που προσέφερε στην ευρύτερη περιοχή της ΑΜ-Θ στα 20 χρόνια παρουσίας  του στην πολιτική σκηνή της χώρας και ιδιαίτερα από τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής.


Όσο για το τι προτίθεται να κάνει, αν τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν κρίνει θετική την υποψηφιότητά του, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν πρόκειται να κατέβει ανεξάρτητος παρ’ όλη την πικρία και απογοήτευση που δικαιολογημένα θα νιώθει, προσθέτουμε εμείς.


Ίσως ο Παναγιώτης Σγουρίδης με την πολιτική διορατικότητα που τον διακρίνει να μη θέλει να δώσει τη χαρά σε κάποιους να του προσάψουν ενδεχόμενα δικές τους λανθασμένες επιλογές.


Άλλωστε στην πολιτική, όπως και στη ζωή η υπομονή και επιμονή στο τέλος επιβραβεύονται.


 


Επιμένει ο Στολίδης για δήμο Τοπείρου…..;


Μπορεί ο Δήμαρχος Τοπείρου, Στέλιος Χατζευαγγέλου να έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και να θεωρεί πιο εύκολο τον αγώνα που θα κληθεί να δώσει με τον υποψήφιο από το χώρο της Ν.Δ., ωστόσο πολύ πιθανή και καθόλου ευκαταφρόνητη θεωρείται και μια τρίτη υποψηφιότητα.


Ο τρίτος πόλος που ετοιμάζεται ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και επιθυμεί να κατέβει ανεξάρτητος συσπειρώνοντας ικανά πρόσωπα από όλους τους χώρους, και επικεφαλής φέρεται ο Σωτήρης Στολίδης, πρώην βουλευτής Ξάνθης και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.


Βέβαια μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε, αλλά πληροφορίες θέλουν η υποψηφιότητά του για το Δήμο Τοπείρου να θεωρείται δεδομένη.


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button