Ειδήσεις

Μήνυμα Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 237η

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2022

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της καθ  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Με την ευκαιρία της ανατολής του νέου έτους 2022 ας κάνουμε μερικές σκέψεις για τον χρόνο και την αξιοποίησή του, ακολουθούντες την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, αφού ο χρόνος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή και την σωτηρία μας.

Εάν τοποθετήσουμε τον χρόνο της ζωής μας μέσα στους αιώνες της ιστορίας του κόσμου και πολύ περισσότερο μέσα στην αιωνιότητα του Θεού κατανοούμε εκείνο που λέγει ο ψαλμωδός:

«Άνθρωπος, ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού· ωσεί άνθος του αγρού, ούτως εξανθήσει».

Επειδή λοιπόν είναι μικρός ο χρόνος της ζωής μας γι  αυτό και έχει μεγάλη αξία.

«Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» κατά τον Απόστολο Παύλο ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο άναρχος και ατελεύτητος διασπά τον χρόνο και τον καινοποιεί. Ο Άχρονος ντύνεται τον χρόνο ο χρόνος φιλοξενεί τον Άχρονο και η Θεοτόκος γίνεται η «χώρα του αχωρήτου». Ο εναθρωπήσας Κύριος και Θεός χωρίζει την ιστορία στην προ και μετά Χριστόν εποχή. Ο Χριστός στην Αποκάλυψη τονίζει «Εγώ ειμί το Α και το Ω, ο Ων και ο Ερχόμενος» ο πρώτος και ο Έσχατος, η αρχή και το τέλος.

Μέσα στην θεία Λειτουργία, υπάρχουν και οι τρεις διαστάσεις του χρόνου, παρελθόν, παρόν και μέλλον γι  αυτό και η κατάληξη όλων των λειτουργικών ευχών είναι: «Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων».

Στην κρίση που περνούσε ο κόσμος Αδελφοί, κρίση πνευματική, κρίση οικονομική, προσετέθει και η υγειονομική κρίση.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου ζούμε την πανδημία που έστειλε εκατομμύρια ανθρώπων στα νοσοκομεία και στην αιωνιότητα. Δοκιμάζει τις  υπεράνθρωπες αντοχές, ιατρών και νοσηλευτών στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες. Ζούμε όμως με την ελπίδα ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει.

Να μην αφήσουμε αδελφοί αυτήν την δυσκολία, την κρίση που περνούμε να σκοτώσει την ελπίδα.

Να ακούμε και να πειθαρχούμε στις συμβουλές των ιατρών και μόνο. Προσευχή και προσοχή χρειάζεται.

Η Εκκλησία μας καλεί να συστρατευθούμε στον αγώνα της αγάπης, της φιλαλληλίας, της ενότητος που ήταν το αίτημα του Χριστού στην Αρχιερατική προσευχή πριν από την σταυρική Του θυσία.

Φέτος το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των προγόνων μας από τις προγονικές πατρίδες. Να προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των πατέρων και αδελφών μας που μαρτυρικά έφυγαν από αυτόν τον κόσμο και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, διαφυλάσσοντας την ενότητά μας.

Αδελφοί σήμερα ανατέλει ένα νέο έτος, με νέες ελπίδες και οι προσευχές όλων μας προς τον ενανθρωπήσαντα Κύριο και Θεό είναι να στείλει την ευλογία Του, την ειρήνη την υγεία, την αγάπη, την δικαιοσύνη, την ενότητα, την προκοπή στον λαό μας και στον κόσμο μας ολόκληρο.

Με αυτές τις σκέψεις αδελφοί εύχομαι καλή και ευλογημένη την νέα χρονιά.

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button