Ελλάδα

Λαϊκή Ενότητα: Απογευματινά χειρουργεία για όσους έχουν να πληρώσουν, καθόλου χειρουργεία για τον υπόλοιπο λαό!

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, αποτελούν διακαή πόθο όλων των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια από την χώρα. Ήδη από το 2001 επί κυβέρνησης Σημίτη θεσμοθετήθηκαν πρώτη φορά, επανήλθαν επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη και τα έφερε πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί Υπουργίας Πλεύρη- Γκάκα το 2022. Οι αντιδράσεις του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων τα «πάγωσε» για μια ακόμη φορά, όπως είχε γίνει σε όλες τις προηγούμενες απόπειρες.

Όμως σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να το κάνει και πάλι πράξη, έχοντας αναλάβει ξανά το Υπουργείο Υγείας για να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία με κλείσιμο νοσοκομείων και μορφές ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ!

Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, όχι μόνο δεν θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στις λίστες αναμονής των χειρουργείων, αλλά θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι ο κόσμος της δουλειάς έχει πληρώσει ήδη για την υγειονομική του περίθαλψη μέσω των ασφαλιστικών του εισφορών. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι έχει πληρώσει ήδη το χτίσιμο του ΕΣΥ μέσω της υπέρογκης φορολογίας. Ας αφήσουμε στην άκρη και το γεγονός ότι οι εγχειρήσεις αυτές θα αφορούν μια ισχνή μειοψηφία των ασθενών καθώς θα κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ (και εδώ αναφερόμαστε μόνο στο 30% της συμμετοχής των ασθενών).

Το μέτρο αυτό θα διαλύσει και τα πρωινά χειρουργεία και θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο αναμονής στις λίστες των χειρουργείων! Όσο το ΕΣΥ συνεχίζει υπόστελεχωμένο, χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο οι κλινικές των νοσοκομείων υπολειτουργούν, είναι φαντασία να θεωρεί κανείς ότι το υπάρχον προσωπικό θα επαρκεί για να καλύψει και απογευματινά χειρουργεία πέραν των πρωινών!

Τι σημαίνει αυτό; Από την στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης επιδιώκουν να μετατρέψουν νοσοκομεία και κλινικές σε «αυτοχρηματοδοτούμενες» μονάδες που θα έχουν έσοδα από τους «πελάτες ασθενείς», αντικειμενικά το ελλιπές προσωπικό θα διοχετευθεί στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία! Αλλιώς, είτε το μέτρο θα μείνει ακόμα μια φορά στα χαρτιά, είτε οι ασθενείς θα περιθάλπονται και θα χειρουργούνται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα εργάζεται το υπερδιπλάσιο χρόνο, πέραν των ήδη εξοντωτικών ωραρίων που ισχύουν εκ των πραγμάτων σήμερα.

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο είναι ένας από τους κατεξοχήν συμμάχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ντόπιες και ξένες τράπεζες που τις κατέχουν. Πλέον, θα μπορούν να κάνουν «δουλειές» με το δημόσιο νοσοκομείο και να αξιοποιούν τις δημόσιες υποδομές για να παρέχουν ασφαλίσεις υγείας σε νέους πελάτες, σε ακόμα πιο ακριβές τιμές.

Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων βάζει μπουρλότο στο ΕΣΥ και την δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Θα αποκλείσει την κοινωνική πλειοψηφία από την πρόσβαση στα χειρουργεία και θα σταδιακά θα οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρηματικές μονάδες. Το μοντέλο αυτό όπου εφαρμόστηκε δεν κατέληξε απλά στον πολλαπλασιασμό του κόστους για τον λαό, αλλά και στο κλείσιμο νοσοκομείων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο μοντέλο «αυτοχρηματοδότησης» και πετσοκομμένη κρατικής χρηματοδότησης. Τελευταίο παράδειγμα το άλλοτε κραταιό Αγγλικό ΕΣΥ (NHS), όπου οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία έχουν χτυπήσει υψηλό εικοσαετίας.

Είναι κρίσιμη η ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου υπεράσπισης του ΕΣΥ και της καθολικής δωρεάν πρόσβασης σε ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη. Τα σωματεία των ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, αντικειμενικά θα αποτελούν την καρδιά αυτής της προσπάθειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΛΑΕ- ΑΑ θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις.

Το Γραφείο Τύπου 31.1.2024

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button