Μετράμε μέρες για τα Χριστούγεννα.
Τη μεγαλύτερη, Σ Υ Μ Β Ο Λ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Η γιορτή του Χριστιανισμού.
Λαβωμένο βαριά το ανθρώπινο γένος από την πανδημία.
Ατενίζουμε αυτές τις μέρες πολύ περισσότερο σε όλους και όλες εκείνες τις χρισμένες ως Τ Α Γ Ο Υ Σ μορφές, εκδοχές, δημιουργίες.
H Τζέμα Δεσύλλα σύμβουλος πωλήσεων βιβλίου Public Περιστερίου αποφαίνεται.
Όλες οι μορφές τέχνης έχουν αφήσει το στίγμα τους στη μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας, θεωρώ  όμως ότι η λογοτεχνία είναι αυτή η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της, κυρίως στην παιδική μας ηλικία.
Μιλάω ασφαλώς για την περίφημη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Charles Dickens, το διασημότερο βιβλίο των Χριστουγέννων. Πρόκειται ίσως για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, το οποίο έχει διασκευαστεί και παρουσιαστεί με κάθε τρόπο.
Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τον ήρωά του, Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο Dickens αποτυπώνει την ανάγκη για αγάπη, εγγύτητα και ζεστασιά λόγω της αλλοτρίωσης που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις.
Για όσους αγαπούν τη βρετανική λογοτεχνία της ρομαντικής περιόδου, το «Έμμα» της Jane Austen αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
Τα ήθη αλλά και τα ταμπού της εποχής ξεδιπλώνονται αριστοτεχνικά μια χιονισμένη, χριστουγεννιάτικη βραδιά μέσω μιας παρέας νέων. Πλούσια και λεπτομερής η γραφή της Austen, ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο το βιβλίο.
Ο Truman Capote είναι περισσότερο γνωστός για τα βιβλία «Εν Ψυχρώ» και «Πρόγευμα στο Τίφφανυς».
Το βιβλίο του «Κάποια Χριστούγεννα» (A Christmas Memory) αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη καθώς πλέκει αριστοτεχνικά τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Μια αποτύπωση της αμερικανικής υπαίθρου και ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε.
Ο Νικολάι Γκόγκολ μας προσφέρει με τη σειρά του το βιβλίο «Παραμονή Χριστουγέννων», το οποίο διαδραματίζεται στην Ουκρανία των αρχών του 19ου αιώνα.
Τη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων, ο Εωσφόρος προσπαθεί να δοκιμάσει τους πιστούς, ο Θεός όμως εμποδίζει τα σχέδιά του. Ένα συμβολικό βιβλίο το οποίο διακηρύσσει ότι η αγάπη και η καλοσύνη στο τέλος θριαμβεύουν.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τα ρωσικά λαϊκά παραμύθια με την εκπληκτική, μαγευτική εικονογράφηση. Δυσεύρετα ίσως στις μέρες μας, αλλά ανεκτίμητα.

Ακόμα, οι μύθοι και οι θρύλοι της βόρειας Ευρώπης σε συνδυασμό με λαϊκές ιστορίες μας έχουν χαρίσει μαγευτικά παραμύθια όπως ο «Καρυοθραύστης» ή  το «Χριστουγεννιάτικο έλατο» του Hans Christian Andersen.
Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ακόμα και τον δικό μας σύγχρονο παραμυθά, Ευγένιο Τριβιζά, με τα διδακτικά παραμύθια του.
Για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές.
Η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, Agatha Christie και τα «Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό» αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση.
Επίσης, μια πιο ατμοσφαιρική ιστορία είναι η «Περιπέτεια του πολύτιμου λίθου» από τις ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς.
Κλείνοντας, όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και τα «Χριστουγεννιάτικα διηγήματα» είναι ίσως μια από τις κλασσικότερες επιλογές.
Καλές Γιορτές και Καλή σας Ανάγνωση!
Πηγή : Public.gr
 
Στέλιος  Αρσενίου