“Εγκλημα η μη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ”

“Μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά” δεν υπάρχουν λέει ο πολιτευτής της ΝΔ και πρώην βουλευτής Φίλιππος Τσαλίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας σχετικά με την έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

 

Γιατί να γίνουν εκλογές;

“Γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια κάνει τα πάντα για να οδηγηθούμε εκεί. Από τα λεφτά υπάρχουν, φθάσαμε να βρισκόμαστε υπό επιτήρηση και στα γρανάζια της τρόικας και του ΔΝΤ.

“Μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά” δεν υπάρχουν λέει ο πολιτευτής της ΝΔ και πρώην βουλευτής Φίλιππος Τσαλίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας σχετικά με την έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

 

Γιατί να γίνουν εκλογές;

“Γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια κάνει τα πάντα για να οδηγηθούμε εκεί. Από τα λεφτά υπάρχουν, φθάσαμε να βρισκόμαστε υπό επιτήρηση και στα γρανάζια της τρόικας και του ΔΝΤ. Από τον Μάιο του 2010 που ο Πρωθυπουργός μας οδήγησε στην Τρόικα και το ΔΝΤ έγιναν πολλά”.

Η συνταγή ήταν λάθος

Δεν είναι μόνο λάθος η συνταγή, είπε,  αλλά, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στον ΑΓΩΝΑ πριν από ένα χρόνο, ότι η Κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και συνεχίζοντας συμπλήρωσε  ότι πλέον θα πρέπει η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί επικίνδυνη, γιατί λόγω των πολλών παρεμβάσεων, παλινωδιών και αλληλοϋπονόμευσης μεταξύ των υπουργών αυτές καταλήγουν να είναι επικίνδυνες για τη χώρα. “Η Κυβέρνηση  δεν έχει βρει ή δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της. “Άλλα λέει το πρωί και άλλα το απόγευμα και την επόμενη μέρα ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών αναιρεί όσα είπε την προηγούμενη ημέρα”.

Χαρακτήρισε το κατώφλι που βαδίζουμε επικίνδυνο για το μέλλον του Έθνους, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις στην Ελληνική Οικονομία.

Ανέφερε ότι συζητείται πλέον έντονα στην Ευρώπη, ότι με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται “ο ασθενής δεν σηκώνεται από το κρεβάτι. Τα μέτρα είναι μόνον φοροεισπρακτικά, δεν γίνονται διαρθρωτικές κινήσεις και όσοι  νόμοι σε αυτό το θέμα  έχουν ψηφισθεί, δεν έχουν εφαρμοστεί”.

Μίλησε στη συνέχεια για αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν και η περιβόητη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας επίσης δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Χαρακτήρισε έγκλημα τη μη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. “Λόγω του προβλήματος της έλλειψης των Εθνικών πόρων, έπρεπε να γίνει πρόταση στην Ε.Ε. να δοθούν τα κοινοτικά κονδύλια και αργότερα όταν η χώρα θα μπορεί να συμβάλλει να το πράξει”

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία

Ο κ. Τσαλίδης για τους προαναφερόμενους λόγους είπε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές, προκειμένου η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει να έχει την πολιτική νομιμοποίηση, τονίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν την έχει. “Θα πρέπει η νέα κυβέρνηση με νωπή την εντολή να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου”.

Τι θα κάνει η ΝΔ αν αναλάβει μετά τις εκλογές τη διακυβέρνηση της χώρας;

“Μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν υποσχόμαστε τίποτα, αλλά προτείνουμε και διεκδικούμε”.

Εκανε αναφορά στο Ζάππειο 2, όπου ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας, με βάση την ανάπτυξη, με σκοπό να επανέλθει η χώρα στο βιοτικό επίπεδο του 2008.

Φοροδιαφυγή

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή  είπε, αγγίζει το 40% του ΑΕΠ της χώρας. “Αυτή δεν καταπολεμήθηκε και έμεινε μόνο στα λόγια ενώ στην αντίπερα όχθη η συνεχής φορολόγηση  στους μη έχοντες,  έχει φέρει την Ελληνική Κοινωνία  στο χείλος του γκρεμού,  ενώ οι έχοντες και κατέχοντες δεν πληρώνουν”. Χαρακτήρισε διαλυμένους τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα το κράτος να έχει πολύ λιγότερα έσοδα  από αυτά που υπολόγιζε.

Καυτηρίασε την τακτική της Κυβέρνησης για την απόλυση από τη μία πλευρά των υπαρχόντων δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη τη δημιουργία Γενικών και ειδικών Γραμματειών,  προσλαμβάνοντας νέο  προσωπικό,  άρα υπάρχει αύξηση των δαπανών, δεν κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εσόδων κα εξόδων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να μεγαλώνει.

Εργασιακή Εφεδρεία

Αναφερόμενος στην εργασιακή εφεδρεία -απόλυση που η Κυβέρνηση στα πλαίσια της μείωσης του δυσκίνητου και πολυπρόσωπου δημοσίου τομέα εφαρμόζει ανερμάτιστα και με βίαιο τρόπο,  αναφέρθηκε στη μελέτη που παρουσίασε η ΝΔ, όπου προβλέπει την κατάργηση Οργανισμών και ορισμένων  ΔΕΚΟ,  τη μετακίνηση των υπαλλήλων για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες και μετά να προσφύγει στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.  “Αντ αυτού χωρίς να μελετήσει την όλη υπόθεση, στέλνει στην εργασιακή εφεδρεία -απόλυση τους υπαλλήλους και αφήνει στη θέση τους όλους εκείνους τους οργανισμούς και ΔΕΚΟ , οι οποίοι δεν βοηθούν στην σμίκρυνση του δημόσιου τομέα”. Η μελέτη μας, ανέφερε,  παρουσιάζει οικονομικό όφελος στη χώρα ενώ αυτό που πράττει τώρα η Κυβέρνηση μεγαλώνει το έλλειμμα. “Το ΠΑΣΟΚ είναι δύο χρόνια στην Κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου μπορούσε εδώ και δύο χρόνια να οργανώσει αυτό το θέμα και δεν θα προχωρούσε σε αυτήν την κάθετη απόφαση από την οποία και οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν πολλά αλλά κυρίως  δεν παρουσιάζεται όφελος για την Ελλάδα”.

Ψυχολογική Βία

Ο πρώην βουλευτής Ξάνθης κ. Τσαλίδης μίλησε για την ψυχολογική βία που ασκούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα ο πολίτης να αισθάνεται ανασφάλεια και κατάθλιψη. “Κανένας πολίτης όταν δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει η επόμενη μέρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει στον τόπο. Άρα ο επόμενος αρχηγός του κράτους θα πρέπει να εμφυσήσει όραμα στους πολίτες”.

Τι θα τάξουν στους πολίτες οι υποψήφιοι Βουλευτές όταν το όπλο του “ταξίματος-πρόσληψης στο δημόσιο” δεν υφίσταται;

“Είναι αλήθεια ότι εδώ και μερικές δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δημιούργησε με εκλογική πελατεία με υποσχέσεις για διορισμούς στο δημόσιο ή αν θέλετε στην περιοχή τη δικιά μας κυρίως στα συνεταιριστικά εργοστάσια που υπήρχαν και λειτουργούσαν πριν από δύο ή τρία χρόνια. Σήμερα ο κάθε υποψήφιος δεν μπορεί να εκβιάσει εργαζόμενους,  ούτε μπορεί να δημιουργήσει προσδοκία στους ψηφοφόρους και επίσης δεν μπορεί να εξαγοράσει συνειδήσεις”.

Αυτό είναι καλό;

“Θεωρώ ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει την τελευταία ίσως ευκαιρία να ψηφίσει, όχι με κριτήρια με τα οποία ψήφιζε στο παρελθόν, όπως αυτά που προανέφερα, αλλά με κριτήριο το ποιός είναι ποιο ικανός και ποιο έντιμος, ώστε η αλλαγή να έρθει και από τη βάση προς τα πάνω. Άλλωστε εμείς την αλλαγή αυτή την υιοθετήσαμε στην εκλογή του αρχηγού του κόμματος, άρα και από τη βάση προς τα κάτω, ώστε η κοινοβουλευτική ομάδα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη με αποτέλεσμα να κυβερνήσει και καλύτερα αυτόν τον τόπο, όποιοι κληθούν να συμμετέχουν σε μία Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές”.

Εκλογικός νόμος;

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, αν πρέπει να αλλάξει ή όχι, ο κ. Τσαλίδης μας είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με την αναθεώρηση του συντάγματος, κάτι που στην παρούσα φάση δεν πρέπει να μπει σε προτεραιότητα. Μπορεί, όπως σημείωσε, να κατοχυρωθεί με βάση το σύνταγμα ο βίος της Κυβέρνησης να είναι κάθε τέσσερα χρόνια και όριο στις θητείες που θα μπορούσε να έχει μία Κυβέρνηση, όπως επίσης και στις θητείες των βουλευτών. “Η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα μπορούσε να γίνει. Επίσης στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος θα μπορούσε να μπει και το ασυμβίβαστο μεταξύ των Υπουργών και των Βουλευτών.Άλλωστε είναι προτάσεις που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και το 2013  αν είναι Κυβέρνηση η ΝΔ θα ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία”

Θα γίνουν εκλογές;

Δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του κ. Πρωθυπουργού να γίνουν εκλογές. Από την άλλη όμως τονίζει ότι όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός “Δεν πάει άλλο”. “Πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που όπως δείχνει θα συνεχιστεί,  λαμβάνοντας μόνο  φοροεισπρακτικά μέτρα, θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις. Τις περιμένω, κυρίως όμως στα μεγάλα αστικά κέντρα”.

Σημείωσε ότι επειδή η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, θα οδηγήσει σε εκλογές. “Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου να είναι της τάξης του 15% που σημαίνει ότι πλέον δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει τις όποιες αποφάσεις για τη σωτηρία αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντώνης Σαμαράς ζητά εκλογές, πιστεύοντας ότι η πολιτική νομιμοποίηση που θα δώσει στη νέα Κυβέρνηση ο λαός, θα του επιτρέψει να πάρει μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα είναι στην κατεύθυνση της σωτηρίας της χώρας”.

Συγκυβέρνηση;

“Αυτός  ο λαός και το πολιτικό σύστημα το οποίο είναι καθρέπτης της Ελληνικής Κοινωνίας, δεν έχει την κουλτούρα για κυβερνήσεις συνεργασίας. Άρα η μόνη καθαρή λύσει που μένει είναι εκείνη των εκλογών”

Θα είναι υποψήφιος ο Φ. Τσαλίδης;

Ο Φίλιππος Τσαλίδης, εφ όσον ο Αντώνης Σαμαράς του κάνει την τιμή να τον επιλέξει να ειναι στο ψηφοδέλτιο, θα είναι υποψήφιος.

Τι θα πει στους Ξανθιώτες ψηφοφόρους ο Φ. Τσαλίδης για να τόν ψηφίσουν;

“Ο Φ. Τσαλίδης δεν συνηθίζει να υπόσχεται. Παρά μόνο όταν είναι σίγουρος, ότι αυτό που υπόσχεται μπορεί να το υλοποιήσει. Εκείνο που θα πω στον κάθε Ξανθιώτη, είναι να βάλει το χέρι στην καρδιά στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, να ψηφίσει με βάση όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως, την ικανότητα, την εντιμότητα, την αποτελεσματικότητα και όχι με βάσει κριτήρια όπως είναι οι υποσχέσεις, που είχε πάρα πολλές στο παρελθόν. Θέλω να συμπληρώσω ότι τον Φ. Τσαλίδη τον γνωρίζει η τοπική κοινωνία και ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, ώστε αυτός ο τόπος να επανέλθει όσο το δυνατόν πιό γρήγορα στις καλές ημέρες του 2006,7,8, χωρίς να υποσχεθεί, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά. Αλλά θα αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου και η ανεργία να πέσει και οι θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν καινούριες”.

Νέα πρόσωπα στο Νομό από την πλευρά της  ΝΔ;

Κάνοντας αναφορά στην κάθετη πτώση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ στην Ξάνθη ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρο πώς οι υποψήφιοι της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν τους Ξανθιώτες και ολόκληρη την τοπική κοινωνία ότι είναι ικανοί να βγάλουν τον τόπο αυτόν από το τέλμα.

Μειονότητα

Βλέπει θετικά τα βήματα της ΝΔ προς την πλευρά της μειονότητας και αναφέρθηκε στην πρόταση του που είχε κάνει πριν από δέκα χρόνια, προκειμένου να γίνει μία τοπική της ΝΔ στον ορεινό όγκο, σημειώνοντας ότι η νεοδημιουργηθείσα τοπική στον ορεινό όγκο την έκανε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, προκειμένου να δημιουργηθεί μία δεξαμενή στελεχών από την μειονότητα.

Προτεραιότητες, όταν γίνεται βουλευτής στον νομό Ξάνθης.

“Το πρώτο που θα κάνει ο Φ. Τσαλίδης είναι να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή. Κάποιοι στην Ξάνθη βάζουν κόκκινες γραμμές και κάποιοι δεν βάζουν. Να σταματήσει η κατηφόρα στον τόπο αυτόν. Μετά θα κάνει ότι χρειάζεται για να αρχίσει η επανεκκίνηση”

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button