Ειδήσεις

Εντός χρονοδιαγράμματος η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ

Με σημερινή δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συνεχάρη τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την εντός χρονοδιαγράμματος εξέλιξη της συνεργασίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με το Δ.Π.Θ., το Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το πρόγραμμα «Αρχύτας».Υπενθυμίζεται ότι στις 27/8/2021 στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» – από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή – με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την αναδείξει ως παραγωγό σε σύγχρονα συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν συμφωνήσει ότι στόχος ήταν η προσπάθεια αυτή να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας είχε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες να εντείνουν τις προσπάθειες, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και να ολοκληρώσουν το έργο με την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος, με απόλυτη διαφάνεια, στο συντομότερο – δυνατόν – χρόνο και με το μικρότερο – δυνατόν – κόστος, ενώ είχε δηλώσει ότι θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη του έργου, σε συνεχή βάση.Αναλυτικά, η Δήλωση του Υπουργού μετά την αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύτηκε σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών στις 3.12.2021, έχει ως εξής:  Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας»


«Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η
συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.
Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση.
Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας” είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα.
Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου.
Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη».       

                                                                               Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Κομοτηνή, 3/12/2021

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button