Ειδήσεις

Μελισσόπουλος: “ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2030’’

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις πόλεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030» η οποία είναι μέρος του προγραμματικού στρατηγικού σχεδίου «ΟΡΙΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Δρομολογήθηκε δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσκληση η οποία απευθύνεται σε πόλεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τις ουδέτερες από το κλίμα – έξυπνες πόλεις και οι οποίες φιλοδοξούν να προχωρήσουν – πρώτες αυτές από τις υπόλοιπες – στην πράσινη μετάβασή τους.

Οι πόλεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τη σημερινή κατάσταση και τις προσπάθειες που καταβάλλουν, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιλεγμένες πόλεις θα πρωτοστατήσουν στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με τις αρχές τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθούν 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2030 και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα λειτουργούν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας για να μπορέσουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050.

Μετά από αυτήν την νέα Ευρωπαϊκή πρόσκληση, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Οι επιλεγμένες πόλεις θα τεθούν στην πρώτη γραμμή καινοτομίας και μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα καθώς η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στρέφεται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη λύσεων. Mέσω της διαδικασίας συμμετοχής, θα τους επιτραπεί να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους τους όσον αφορά τη μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ενεργειακή απόδοση, αναβάθμιση και ποιότητα των κτιρίων, χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και υγιεινότερο τρόπο ζωής, την ποιότητα και την αισθητική του αστικού περιβάλλοντος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών και τέλος μέσω των 10/ετών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ να μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας!!!

Στην εν λόγω πρόσκληση ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Θήρας και Φυλής και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καλεί να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, παρέχοντάς τους την απαραίτητη τεχνογνωσία, υποστήριξη και καθοδήγηση.

Οι πόλεις μπορούν να υποβάλλουν  εκδήλωση ενδιαφέροντος  έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Μετά από αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τον κατάλογο των επιλεγμένων πόλεων που θα συμμετέχουν έως τον Απρίλιο του 2022.

 

Π Ρ Ο Τ Ε Ι Ν Ο Υ Μ Ε

και ΕΜΕΙΣ ως ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ να υποβάλουμε πρόταση συμμετοχής στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι επιθυμούμε να ενταχθούμε  στις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.  

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται, ο Δήμος μας να ξεφύγει από τα στενά Ελληνικά πλαίσια πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση και να ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία των Ευρωπαϊκών Δήμων που θα πρωτοστατήσουν σε μία προσπάθεια και σε έναν μεγάλο αγώνα που αφορά πλέον τη διάσωση ολόκληρου του Πλανήτη.

  

Ξάνθη 30/11/2021

Σάββας Μελισσόπουλος

«ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button