Το τρίτο μάτι

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε για την οικονομία….
Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με κυρίαρχο θέμα την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις συνέπειες στον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά.
Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση και όσο περνά ο καιρός τα προβλήματα γίνονται πιο ορατά από όλους.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε για την οικονομία….


Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με κυρίαρχο θέμα την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις συνέπειες στον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά.


Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση και όσο περνά ο καιρός τα προβλήματα γίνονται πιο ορατά από όλους.


Στη συνάντηση των Επιμελητηρίων της χώρας το παρόν θα δώσει και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ο οποίος και θα μεταφέρει τα προβλήματα της Ξανθιώτικης μικρομεσαίας επιχείρησης. Μάλιστα η κατάσταση στην Ξάνθη είναι τραγική καθώς οι περισσότερες απειλούνται με λουκέτο.


Πέρα όμως από την οικονομική κρίση, στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε θα συζητηθεί και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές προς όφελος της λειτουργίας των Επιμελητηρίων και των μελών τους.


 


Χέρι βοηθείας για ληξιπρόθεσμες οφειλές…..


Σημαντική ανάσα παίρνουν πολλές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις  με το άρθρο 66 του Ν.3842/2010 που δίνει τη δυνατότητα σημαντικής απαλλαγής από τα πρόστιμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί το σύνολο ή σημαντικό μέρος αυτών.


Συγκεκριμένα οφειλές προς το δημόσιο βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 απαλλάσσονται σε ποσοστό 80% από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, εφόσον εξοφληθούν στο σύνολό τους εφάπαξ έως τις 31 Μαϊου 2010.


Επίσης, οι παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές, απαλλάσσονται σε ποσοστό 60% από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα εφόσον εξοφληθεί μέχρι τέλος Μαίου τουλάχιστον το 50% αυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 50% που απομένει βαρύνεται κανονικά με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.


 


Πληθώρα εμπορικών εκθέσεων προσεχώς….


Μπορεί η Αγορά να βρίσκεται στο ναδίρ με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα να βλέπουν κάθε μέρα που περνά να μειώνεται όλο και περισσότερο ο τζίρος τους, οι πελάτες να λιγοστεύουν και μόνιμο θέμα συζήτησης να αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας και οι ακάλυπτες επιταγές, ωστόσο οι διοργανωτές των Εμπορικών Εκθέσεων δηλώνουν παρόν και τους χτυπούν τις πόρτες τους ως διασώστες.


Μια σειρά εκθέσεων έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα με το χορό να ανοίγει η Εμπορική Έκθεση Θράκης στις 27 Μαίου.


Μια άλλη Έκθεση είναι αυτή που θα γίνει στην Ανδριανούπολη στις 18 Ιουνίου και διοργανώνεται από τα Επιμελητήρια της Θράκης με τα αντίστοιχα της γείτονας χώρας.


Πρόκειται για ένα Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από όλη τη Βόρειο Ελλάδα.


Και φυσικά υπάρχει και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι οι περισσότερες πλέον επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ και θεωρούν πολυτέλεια τα έξοδα για μια συμμετοχή σε μια εμπορική έκθεση, αν και για κάποιους αποτελεί σωτήρια λύση, καθώς δημιουργεί νέες επαφές στο χώρο της αγοράς.


 


Διστακτικές οι επιχειρήσεις της Ξάνθης για συμμετοχή στη ΔΕΘ….


Στην Ξάνθη βρέθηκε πρόσφατα ο Διευθυντής Εκθέσεων και Μάρκετινγκ της HELEXPO Αθανάσιος Ράπτης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Επιμελητηρίου για τα νέα δεδομένα της 75ης ΔΕΘ και συγκεκριμένα για το αφιέρωμα Global Exchange-Ελλάδα των Εθνών, που στόχο έχει μαζί με τις άλλες χώρες και η Ελλάδα να παρουσιάσει τη δική της εθνική συμμετοχή, με τον κάθε τόπο-σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας-να παρουσιάζει την «Ταυτότητά» του. Σε αυτή την παρουσίαση κεντρικό σημείο αναφοράς καλούνται να παίξουν τα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής τους και μπορούν να αναλάβουν οργανωτική δράση.


Έτσι και το Επιμελητήριο της Ξάνθης ανέλαβε να ενημερώσει τα μέλη του και να καταγράψει όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στην 75η ΔΕΘ και στο συγκεκριμένο κεντρικό περίπτερο, όπου το ενοίκιο του χώρου αγγίζει 100 ευρώ το τ.μ., τιμή που προβλημάτισε τα μέλη του ΕΒΕ.


Αν και κατά την σχετική ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο της ΔΕΘ, ελάχιστοι ήταν επιχειρηματίες του Νομού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου και να παραστούν στην ενημέρωση.


Η 75η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί φέτος με μια εβδομάδα καθυστέρηση και θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.


 


Στην Ξάνθη σήμερα οι κάτοικοι της Σταυρούπολης…..


Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στην Ξάνθη οι κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης και θα βρεθούν έξω από την νομαρχία αντιδρώντας στο σχέδιο Καλλικράτης και στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να συνενώσει το δήμο τους με το Δήμο Ξάνθης.


Δημοτική Αρχή και δημότες της Σταυρούπολης εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να πείσουν τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει πίσω και να ικανοποιήσει το δίκαιο όπως δηλώνουν αίτημά τους και να αφήσουν το Δήμο Σταυρούπολης ως έχει.


Μόνο που οι πληροφορίες από τα κεντρικά θέλουν το Γιάννη Ραγκούση ανυποχώρητο στην απόφασή του.


 


Στην τελική ευθεία για τη ΝΟΔΕ….


Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης, οπότε και το πολιτικό θερμόμετρο τοπικά αναμένεται να ανέβει.


Μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα της Σούλας Ιακωβίδου είναι αυτή που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή στη βάση τοπικά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, μακριά από πολιτικές παρέες και εσωκομματικά παιχνίδια.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση τη μεθεπόμενη Κυριακή η βάση της Ν.Δ. θα εκλέξει  τους προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Οργανώσεων , καθώς και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ.


Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η εκλογή των μελών της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης από τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης.


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button