Ειδήσεις

Σταύρος Λίτσας: “Άξια πρότυπα νέων”

Μαθητικοί διαγωνισμοί γίνονται πλέον πολλοί.
Χρήσιμοι, λίγο ή πολύ, όλοι.
Ορισμένοι όμως (ελάχιστοι) έχουν μεγάλη βαρύτητα και αναγνωρίζονται ως εφόδια για την εισαγωγή στα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο κόσμο.
Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ο μαθητής μας Τερλεμές Σπύρος συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό φυσικής Physics Brawl του τμήματος Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Charles της Πράγας, ενός από τα αρχαιότερα και καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ( ιδρύθηκε το 1348) .
Η τριμελής ομάδα “Greek Team Alpha” (μοναδική Ελληνική ομάδα) στην οποία ο Σπύρος ήταν πρώτο μέλος και την συμπλήρωναν οι μαθητές Μενέλαος Ράπτης & Χρήστος Κουμτζής, κατάφερε να λύσει 13 προβλήματα φυσικής σε λιγότερο από τρεις ώρες.
Τα προβλήματα κυμαίνονταν από προβλήματα αστροφυσικής και ηλεκτρομαγνητισμού, μέχρι μηχανικής, οπτικής, θερμοδυναμικής.
Το πιεστικό και ταυτόχρονα πρωτόγνωρο είναι πως για κάθε ένα πρόβλημα που λύνει η ομάδα της δίνεται άλλο ένα πρόβλημα και αυτό συνεχίζεται διαρκώς επί τρίωρο…!!!
Για παράδειγμα και απλοποιημένα, ένα από τα θέματα που τους τέθηκαν ήταν να μελετήσουν τον όγκο μιας ορισμένης ποσότητας ατμοσφαιρικού αέρα που περιέβαλλε θεωρητικά την γη, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα για την μορφή και τα χαρακτηριστικά της γης.
Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του ΑΞΙΟΝ για τις δράσεις των διαγωνισμών και τα αποτελέσματα τους.
Άξια πρότυπα νέων.
Σταύρος Λίτσας
ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΞΙΟΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button