Ο βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κεδίκογλου σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα.
Στην συνάντηση  έγινε εκτενής αναφορά από την πλευρά του βουλευτή Ξάνθης στα κτηνοτροφικά και αγροτικά θέματα που απασχολούν τον Νομό μας αλλά και όλη την ελληνική επαρχία.
Αναφορικά με τον Νομό μας, η κτηνοτροφία και η γεωργία αποτελούν τους κύριους οικονομικούς πυλώνες.
Για αυτόν τον λόγο, ο κ. Τσιλιγγίρης εξέφρασε στον Υφυπουργό την αγωνία του για την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πράγμα το οποίο δεν θα μπορέσει να ισοσταθμιστεί με την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% όσον αφορά τις ζωοτροφές.
Τέθηκε από τον Υφυπουργό η πρόθεση του Υπουργείου να επιδοτήσει το κόστος ζωοτροφής ανά κεφαλή, μέτρο το οποίο εξετάζεται και αναζητούνται οι αναγκαίοι πόροι.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσιλιγγίρη  ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και με άλλους φορείς, προκειμένου να βρεθούν λύσεις μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να μειωθεί η εισαγωγή ζωοτροφών αφού η αύξηση του κόστους των μεταφορών έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση του κόστους ζωοτροφών.
Αναφορά έγινε επίσης στις χαμηλές τιμές κρεάτων και ιδιαίτερα του χοιρινού κρέατος, πράγμα το οποίο καθιστά μη βιώσιμη την λειτουργία των χοιροτροφικών μονάδων.
Ακόμη, έγινε αναφορά στην πρόθεση της Κυβέρνησης να επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες, που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες. Από μέρους του ζήτησε το μέτρο να επεκταθεί έτσι ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες ομάδες αγροτών.
Ο κ. Τσιλιγγίρης ανφέρθηκε και στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας και τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην περισυλλογή και διάθεση των ιχθύων, με έμφαση στο τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε, την εισροή φυτοπλαγκτού στον χώρο της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους.
Κλείνοντας, συζητήθηκαν οι φετινές πολλαπλές ζημιές στους αγρότες λόγω των πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων και τέθηκε από πλευράς του η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ζημιών.
Ανανέωσαν το ραντεβού τους σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ξαναδούνε και να ξανασυζητήσουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων αυτών που είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο μας.