«Καβούκι των ανθρώπων το Ι.Χ. …»

Αυτοκόλλητοι με το αυτοκίνητο τους έχουν γίνει οι Έλληνες ….
Είτε διαμένουν σε μεγαλουπόλεις, είτε σε πόλεις, όπως η Ξάνθη ή ακόμη και μικρότερες, όπως η Χρυσούπολη, δεν κάνουν ρούπι χωρίς το όχημα με την κίνηση στους τέσσερις τροχούς….
Ανεξαρτήτου ηλικίας-αρκεί να είσαι άνω των 18-φύλου, θρησκεύματος και οικονομικής και κοινωνικής υποστάθμης –όπως λέγει και ο μπαμπάς της φίλης μου- ο σημερινός πολίτης κυκλοφορεί παντού με το Ι.Χ. του…..
Και φυσικά τις περισσότερες φορές όχι γιατί είναι αναγκαίο κακό, αλλά γιατί του έχει γίνει συνήθεια…

Αυτοκόλλητοι με το αυτοκίνητο τους έχουν γίνει οι Έλληνες ….


Είτε διαμένουν σε μεγαλουπόλεις, είτε σε πόλεις, όπως η Ξάνθη ή ακόμη και μικρότερες, όπως η Χρυσούπολη, δεν κάνουν ρούπι χωρίς το όχημα με την κίνηση στους τέσσερις τροχούς….


Ανεξαρτήτου ηλικίας-αρκεί να είσαι άνω των 18-φύλου, θρησκεύματος και οικονομικής και κοινωνικής υποστάθμης –όπως λέγει και ο μπαμπάς της φίλης μου- ο σημερινός πολίτης κυκλοφορεί  παντού με το Ι.Χ. του…..


Και φυσικά τις περισσότερες φορές όχι γιατί είναι αναγκαίο κακό, αλλά γιατί του έχει γίνει συνήθεια…


Όπως οι Χιώτες πήγαιναν παντού δυο-δυο, έτσι και ο Έλληνας πάει με το αυτοκίνητό του  …. 


Ακόμη και για τσιγάρα στο περίπτερο ή για καφέ στην πλατεία θα πάρει το αγαπημένο του όχημα….


Και φυσικά δε μιλάμε για ένα αυτοκινητάκι πόλης, μικρό και που δεν πιάνει χώρο πολύ στο παρκάρισμα, αλλά για τζίπ και μερσεντέζ…..


Ευτυχώς που έγινε η ενοποίηση των πλατειών και πλέον απετράπη η άνευ λόγου κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης…


Γιατί αν θυμόσαστε δεν πάει και πολύς καιρός από τότε που πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν  το κύκλο της πλατείας έτσι για να κάνουν….το κομμάτι τους –να δανειστώ και την αργκό- λανσάροντας των πολλών κυβικών καινούριο αυτοκίνητό τους….


 


Ένα λοιπόν, όπως με την κολόνια του, έχε γίνει με το Ι.Χ. του ο Έλληνας….


Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο ήταν η 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης και συγκεκριμένα «Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης»…


Τι εστί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα  Βιώσιμης Μετακίνησης ….;


Είναι το καμπανάκι που χτυπά  για να μας θυμίσει πως υπάρχουν και τα μαζικά μέσα μετακίνησης, το ποδήλατο και τα ποδαράκια μας για να τα χρησιμοποιήσουμε, έστω και περιστασιακά ως αντίδοτο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μέρα με τη μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται όλο και περισσότερο…..


Πάρτε παράδειγμα την Ξάνθη και το καθημερινό της μποτιλιάρισμα….


Εικόνες καθημερινής τρέλας στους δρόμους της πόλης που θυμίζουν ανάλογες των μεγαλουπόλεων ….


 


Όχι για μια βδομάδα, αλλά ούτε για μια μόνο μέρα , τι μέρα δηλαδή, ούτε για λίγες ώρες δεν κατόρθωσαν να βάλουν έξω από τη ζωή τους , …να βάλουν… χ στο Ι.Χ. του  οι Έλληνες….  


Παρά την προτροπή να αφήσουν το αυτοκίνητο στο γκαράζ και να πάνε στην εργασία τους με τη δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο ή πεζοί, επέμεναν να ακολουθήσουν την πεπατημένη οδό…..


Σιγά μην αποχωριστούν την άνεση και ευκολία της αμαξάρας τους έστω και αν τα νεύρα τους γίνονται κρόσσια –εμμένω στην αργκό-και στο χαιρετισμό της ανοιχτής παλάμης κάθε φορά που πέφτουν σε μποτιλιάρισμα…..


Α, ας ακολουθήσουν οι άλλοι το καλό παράδειγμα…..ή σιγά τώρα που θα λύσω εγώ το πρόβλημα ή εξαρτάται από τη δική μου κίνηση το αν θα πετύχει η Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο….


Σκέψεις που κάνουν λίγο πολλοί όλοι όσοι οδηγούν,  θέλοντας να δικαιολογηθούν που δεν αποχωρίζονται έστω και για μια μέρα το αυτοκίνητό τους…


Έλα μου όμως που η μονάδα κάνει το σύνολο…..


Εγώ, εσύ αυτός, ο κάθε οδηγός ξεχωριστά συμπληρώνουμε το σύνολο….


 


Πάντως πέρα από τη σχέση πάθους και λατρείας που έχει ένας οδηγός με το αυτοκίνητό του, την ίδια στιγμή όταν κατέβει από αυτό μπορεί αμέσως να αναπτύξει και σχέση μίσους και οργής…..


Όταν από την ιδιότητα του οδηγού, περάσει σε αυτή του πεζού, τότε το δίχως άλλο καταλαβαίνει το πόσο υποφέρει όλος αυτός ο κόσμος που καθημερινά περπατά στα πεζοδρόμια και διασχίζει τους δρόμους…..


Καταλαβαίνει πόσο κακό έχει κάνει στην ποιότητα ζωής των πολιτών η άσκοπη, η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου…..


Η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των οχημάτων, προβλήματα υγείας, όπως καρδιά, νεύρα, αναπνευστικά κλπ, από την έλλειψη σωματικής άσκησης….σταματήσαμε το περπάτημα και όλα τα κάνουμε πάνω σε ρόδες ….


Το πεζό δυο, κοινώς τα ποδαράκια μας, το χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο …..


Έχουμε γίνει βραδυκίνητοι, τεμπέληδες …..


Σιγά μη πάμε το παιδί με τα πόδια στο σχολείο, έστω και αν είναι μόλις δυο δρόμους παρακάτω το σχολείο….


 


Από την άλλη όμως εκνευριζόμαστε όταν δε βρίσκουμε χώρο για να σταθμεύσουμε λίγο για να κατέβουν τα παιδιά, ή όταν δε βρίσκουμε χώρο έξω από κάποια δημόσια υπηρεσία……


Τελικά κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη, ενώ όλα είναι τόσο απλά…..


Αρκεί να εξοστρακίσουμε έξω από το κέντρο της πόλης το αυτοκίνητο…..


Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, όμως όλα μπορούν να γίνουν….


Απόφαση και θέληση χρειάζεται……


Γιατί ούτε ως οδηγοί είμαστε ευτυχισμένοι και ευχαριστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, ούτε ως πεζοί…..


Γενικώς ως πολίτες είμαστε λίαν δυσαρεστημένοι…..


Τα αυτοκίνητα κοντεύουν να  καταλάβουν και την τελευταία σπιθαμή ελεύθερου χώρου-δεν έχουν αφήσει πλατείες, πεζοδρόμια, αλάνες – και εμείς κάνουμε σαν μη συμβαίνει τίποτε….


Για ρωτήστε μια μάνα τι μαρτύριο περνά κάθε φορά που βγαίνει βόλτα με το παιδί της και πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιεί ακόμη το καροτσάκι…..;


Ένας ηλικιωμένος ή ένα άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο….;


Καιρός να όχι μόνο να σκεφτόμαστε πολιτισμένα , αλλά και να συμπεριφερόμαστε έτσι…..


Το αυτοκίνητο δεν είναι καβούκι για να το κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας…..


Άλλο τα σαλιγκάρια και οι χελώνες και άλλο τα δίποδα όντα με μυαλό…..


Υ.Γ. Τα θερμά συγχαρητήρια της στήλης στον υπό σύσταση Σύλλογο Φίλων του Ποδηλάτου που χθες θέλοντας να μας θυμίσουν την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και να στείλουν το δικό τους μήνυμα, έκαναν συμβολική ποδηλατοπορεία….
Ευτυχώς που υπάρχουν πάντα και οι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοποιημένοι πολίτες που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη που διαμένουν και κινούνται….


 


«Τι μηδέν… κάτω του μηδενός …»


 


Θα βγούμε ενισχυμένοι από την κρίση, δηλώνει ο πρωθυπουργός….


Μακάρι Παναγιά μου, αλλά μέχρι τότε τι κάνουμε….;


Το σταυρό μας…; Επαναπαυόμαστε….; Ή φορτσάρουμε προς πάσα κατεύθυνση ανάβοντας τις μηχανές μας για να πιέσουμε την ελληνική κυβέρνηση και όλη την πολιτική σκηνή της χώρας ….;


Διανύουμε πράγματι μια πολύ περίεργη συγκυρία που όλα είναι ρευστά και ο καθένας ασχολείται με τη δική του προτεραιότητα….


Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια να τεθεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά….


Άλλο τι ισχύει στην εικονική πραγματικότητα, και άλλο στην καθημερινότητα των πολιτών…


Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε νέο τουρ στο εξωτερικό για την προσέλκυση ξένων επενδυτών….


Αφού στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχει ζήτηση, ας ψαρέψουμε σε άλλες αγορές….


 


Μόνο πού πας ξυπόλητος στα αγκάθια, όταν δεν έχεις και δελεαστικές προτάσεις  να καταθέσεις στους ξένους επενδυτές…..


Και ιδιαίτερα αν δεν έχεις φροντίσει πρώτα  να προχωρήσεις σε όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις π.χ. γραφειοκρατία-φορολογία- για τη δημιουργία ενός πρόσφορου χώρου επενδύσεων….


Εκτός αν από την αρχή βαδίζεις με τη λογική του ξεπουλήματος….


Που κανείς βέβαια δε θέλει να πιστέψει….


Πάντως αν οι όροι ήταν δελεαστικοί και το έδαφος πρόσφορο, το βέβαιο είναι πως και εγχώριοι επενδυτές θα έκαναν την εμφάνισή τους….


Ο Γιώργος βγήκε λοιπόν σε άγρα επενδυτών και ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη ήταν αρκετό για να προσελκύσει και το ενδιαφέρον του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάν  να συναντηθεί μαζί του τη Δευτέρα….


Α, όπως και να το κάνουμε, φίλοι και εχθροί το παραδέχονται πως η διεθνής εικόνα του Γιώργου  Παπανδρέου έχει ένα άλλο κύρος….


Έξω τα πάει καλά και έχει και διασυνδέσεις….. το ζητούμενο βέβαια είναι να έχει θετικά αποτελέσματα και για τον τόπο του….


Γιατί έως τώρα στο εσωτερικό οι πολίτες είναι μαζί του ιδιαίτερα αυστηροί στη βαθμολόγησή του….


 


Περιμένουν να δουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και αντί για αυτό βλέπουν πλήρη καθίζηση της παραγωγικής δραστηριότητας….


Οι εξαγωγές βρίσκονται στο μηδέν και η κίνηση της αγοράς στο μείον μηδέν….


Όσο για την εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, η χειρότερη, είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός….


Δε μας υπολογίζουν ως σοβαρό αντίπαλο, αλλά ως μια μαριονέτα στα χέρια τους την οποία κινούν ανάλογα με τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα….


Κατά τ’ άλλα εμείς ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα βγούμε ενισχυμένοι από την κρίση ….


Τι ενισχυμένοι, που μέχρι να διαφύγουμε την κρίση θα υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει ενεργός και υγιής Έλληνας που να μην έχει καταφύγει στα αντικαταθλιπτικά ή να  μην κινδυνεύει να φορέσει ζουρλομανδύα με αυτά που βλέπει και ακούει….


 


Βγήκαν στους δρόμους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων δημόσιας χρήσης και προασπιζόμενοι τα συντεχνιακά τους συμφέροντα έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα…


Η τροφοδοσία των επιχειρήσεων γίνεται μετ’ εμποδίων και ήδη οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες στην αγορά γίνονται ορατές, όπως καταγγέλλουν μεταποιητικές επιχειρήσεις….


Από τη μια οι φορτηγατζήδες και από την άλλη ο Ρέππας, η επιχειρηματική κοινότητα, και οι χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγοί που ζουν με την αγωνία ότι αυτοί θα πληρώσουν τελικά τη νύφη με την απόλυσή τους….


Και από την άλλη έχουμε και την νέα ομάδα των αγωνιστών και με το δίκαιό τους οι άνθρωποι αυτοί…


Πρόκειται για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να τους ζητήσουν να δηλώσουν εάν ζουν ή όχι, διαφορετικά θα σταματήσει η καταβολή της σύνταξης….


Στόχος από την κίνηση της κυβέρνησης είναι να εντοπιστούν εκείνοι που λαμβάνουν συντάξεις ατόμων που δεν βρίσκονται στη ζωή….


Μπορεί το δίκαιο να βρίσκεται με το μέρος της, όμως δεν υπήρχε άλλος τρόπος…;


Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι ολίγον τι μακάβριο να δηλώνεις ότι δεν έχεις πεθάνει και η καρδούλα σου χτυπά κανονικά….


 


Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε τώρα και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές…..


Η προσοχή και των ενδιαφέρων όλων, υποψηφίων, αλλά των πολιτικών της κεντρικής σκηνής, είναι στραμμένη στο ποιοι υποψήφιοι ποιού κόμματος θα επικρατήσουν…..


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελικά γίνονται με γνώμονα την βελτίωση της ζωής των τοπικών κοινωνιών, ή του ποιού κόμματος είναι πιο ικανό να ξαναπάρει την εξουσία….;


Θα στείλουν πολιτικό μήνυμα….; Και πώς θα πρέπει εμείς να το αποκωδικοποιήσουμε….;


Θα κρίνουμε κάποιον υποψήφιο από το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσει ή από ποιο κόμμα υποστηρίζεται….;


Τα περισσότερα πλέουν κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς….


Και τα υπόλοιπα που αφορούν θέματα της οικονομίας, της κοινωνίας, της παιδείας και της εξωτερικής μας πολιτικής κινούνται σε εκνευριστικά αργούς ρυθμούς, παρ’ όλες τις πιέσεις της Τρόικα….


Ύστερα είναι  να μη νιώθεις ότι όλα γύρω σου έχουν πιάσει πάτο, βρίσκονται στο μηδέν, αλλά και μείον του μηδενός…..


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button