Ανακοινώσεις

Η ΠΟΕΣΥ για την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Στην Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα που, όπως τονίζεται, έχει υποστεί σαφή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται η έκθεση της Media Freedom Rapid Response που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της πολυμελούς αποστολής που οργάνωσαν στη χώρας μας τον περασμένο Σεπτέμβριο οι οργανώσεις-εταίροι της κοινοπραξίας MFRR, -ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF)).

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε παράγοντες που επηρεάζουν την ελευθερία του Τύπου, όπως οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, το σκάνδαλο με το λογισμικό κατασκοπείας, τα SLAPPs και ζητήματα σχετικά με τον πλουραλισμό των Μέσων Ενημέρωσης, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Σε σχέση με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών τονίζει πως πρόκειται για ζητήματα για τα οποία τόσο η ΠΟΕΣΥ, όσο και οι Ενώσεις Συντακτών μέλη της έχουν εγκαίρως και κατά καιρούς επισημάνει και παρέμβει προς κάθε αρμόδια αρχή. Ειδικότερα, στο θέμα των SLAPPs η ΠΟΕΣΥ έχει αναλάβει πρωτοβουλία με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για το οποίο στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά. Ειδικότερα για το θέμα αυτό, το οποίο αποκτά ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν αγωγές SLAPPs με στόχο την φίμωσή τους να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο (εδώ) προκειμένου -και σε συνεργασία με τις διεθνείς οργανώσεις- να παρέχεται η όποια δυνατή συνδρομή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button