Ειδήσεις

Ερώτηση της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Ήξεις αφήξεις του Υπουργείου για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος»

ΠΡΟΣ

τον Υπουργό Οικονομικών, κ.  Χρήστο Σταϊκούρα

                

Την περασμένη Δευτέρα, κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, που αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, και, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται η πιθανότητα να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δις ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 11,576 δις. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025. Επιπλέον, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δις ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις τους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η υγειονομική κρίση της πανδημίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των κρατικών επιδομάτων και των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, δεν επιτρέπει την οριζόντια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπάρχει η προοπτική της χορήγησής του μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Από την άλλη, ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επεσήμανε ότι η  χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών, ενώ, την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέγεθος της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί  περίπου στο 7%.

Σημειωτέον ότι την περασμένη χρονιά, το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πνίγονται κυριολεκτικά από το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, καύσιμες ύλες και θέρμανση  και χρειάζονται την άμεση στήριξη του κράτους.

Δεδομένου ότι, παραδοσιακά, το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο χορηγείται ετησίως και προκύπτει από τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού, αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση και προσφέρει ανάσα ανακούφισης στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.

Δεδομένου ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι διφορούμενες και ασαφείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στους δικαιούχους-πολίτες αίσθημα σύγχυσης αλλά και ανησυχίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

 Ποια είναι, εν τέλει, η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες-δικαιούχοι;

Δεσμεύεστε ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ότι θα εξαντλήσετε κάθε οικονομική δυνατότητα, προτού προβείτε στην τελική σας απόφαση;

 

        Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2021

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button