Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη κ. Γιώργου Παυλίδη στο Συνέδριο με θέμα “Μοντέλα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο ρόλος των ΟΤΑ-Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών, Οικονομικών Παραμέτρων

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας κ. Πρόεδρε της ΚΕΔΕ.

Σας καλωσορίζω στην Περιφέρειά μας, μια Περιφέρεια με μεγάλο ιστορικό βάθος και σπάνιες ομορφιές.

Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις κυρίες και τους κυρίους Δημάρχους από όλη τη Χώρα, με πολλούς εκ των οποίων μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία.

Η Περιφέρειά μας διαθέτει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα το οποίο καλούμαστε όλοι να προστατεύσουμε.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας κ. Πρόεδρε της ΚΕΔΕ.

Σας καλωσορίζω στην Περιφέρειά μας, μια Περιφέρεια με μεγάλο ιστορικό βάθος και σπάνιες ομορφιές.

Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις κυρίες και τους κυρίους Δημάρχους από όλη τη Χώρα, με πολλούς εκ των οποίων μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία.

Η Περιφέρειά μας διαθέτει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα το οποίο καλούμαστε όλοι να προστατεύσουμε.

Η προσέγγιση των μοντέλων της διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων υπό το πρίσμα των χωρικών και οικονομικών παραμέτρων καθιστά το Συνέδριο πολύ ενδιαφέρον. Παράλληλα, η αγωνία όλων μας είναι να τελειώνουμε με αυτό το ¨μετέωρο βήμα¨ της διαχείρισης των απορριμμάτων εν γένει που ταλανίζει την Χώρα μας, τους Θεσμούς, τους Δήμους, τις Περιφέρειες επί 20 χρόνια.

Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σύρεται επί σχεδόν 20 χρόνια, με ημιτελή βήματα, με παλινωδίες, με λάθος προσεγγίσεις, τεχνικές και πολιτικές, με ιδεοληψίες και όχι μόνον. Φθάνουμε ως ένα σημείο και απαιτούνται προσαρμογές, Δήμοι, Δήμαρχοι, πολλά στελέχη της Αυτοδιοίκησης ασχολούνται επί χρόνια.

Και έρχεται κάθε φορά η τεχνολογία και μας προσπερνά.

Επιτέλους πρέπει να εφαρμοσθεί ένα minimum στόχων, για όλους και παντού. Ανακύκλωση, διαλογή, ραφή κτλ πρέπει να οριοθετηθούν μια για πάντα. Να ολοκληρωθεί η διαχείριση και, κάθε φορά, να προσαρμοζόμαστε στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Όπως γίνεται παντού.

Χωρίς τα ΣΔΙΤ θα γυρίσουμε, κατά την άποψή μου, πολλά χρόνια πίσω. Εξάλλου, η οικονομική κατάσταση της Πατρίδας δεν επιτρέπει άλλες λύσεις.

Ως Περιφέρεια έχουμε αντιρρήσεις για τον τρόπο που θα γίνεται πλέον η έγκριση των ΠΕΣΔΑ. Η προαπαιτούμενη γνώση των Γενικών Γραμματέων καθιστά δέσμια την άποψη των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Η ΠΑΜΘ ξεκίνησε τον Περιφερειακό σχεδιασμό το έτος 2001.

Από το 2011 και μετά τον Καλλικράτη, αρκούμαστε οι Αιρετές Περιφέρειες, στις αρμοδιότητες του ελέγχου, της χρηματοδότησης και της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ. Η συνεργασία με την ΔΙΑΑΜΑΘ, την ΠΕΔ και τους Δήμους είναι εξαιρετική, πάντα προς όφελος των πολιτών.

Για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Α.Μ.-Θ έως σήμερα έχουν δαπανηθεί περίπου 28 εκατ. από πόρους του ΕΠ- ΜΑΘΡΑ 2007-2013 και του Ταμείου Συνοχής 2000- 2006. Επίσης, αναμένονται από το πρόγραμμα 2014-2020 (ΠΕΠ, ΥΜΕΠΕΡΑΑ) εκχωρήσεις και δαπάνες 100 εκατ. σύμφωνα με το σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έκτοτε, παρήλθαν έτη και το σχέδιο σε βασικά του σημεία, όπως π.χ. ο ΟΕΔΑ – ΜΕΑ- ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης, ο ΟΕΔΑ – ΜΕΑ – ΧΥΤΥ Καβάλας το ΚΔΑΥ και άλλες δομές δεν έχουν κατασκευασθεί.

Ως Περιφέρεια θέτουμε ως κύριες παραμέτρους για την πρόοδο και ολοκλήρωση του εγχειρήματος:

1. Να υπάρξει νομοθετική σταθερότητα και ευελιξία στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των έργων.

2. Η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι βιώσιμη οικονομικά σε ρεαλιστική βάση και οι επιβαρύνσεις των πολιτών λογικές και αντίστοιχες προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σήμερα επιβαρύνσεις άνω των 60€/ τόνο ευρίσκονται πέρα από τις αντοχές των πολιτών.

3. Να κατατείνει σε μια κοινωνία με ελάχιστα απόβλητα.

4. Στην λογική των μηδενικών αποβλήτων και των νέων κάθε φορά τεχνολογιών, να μην οδηγούμαστε σε διαρκείς αναβλητικότητες που στο μεσοδιάστημα επιβαρύνουν το περιβάλλον, τα κόστη, τους πολίτες, τους θεσμούς.

κ.κ. Σύνεδροι,

Τελειώνοντας, πρέπει, επιτέλους, να ολοκληρώσουμε το ¨μετέωρο¨ βήμα στην Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων, να υπάρξει διαχείρισή τους προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button