Ειδήσεις

«Άρωμα» Ιαπωνίας στο κέντρο της Αθήνας
O πρώτος Ιαπωνικός Κήπος στο Παγκράτι από τον Δήμο Αθηναίων

Υπό της αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και με την ευγενική υποστήριξη της JT International Hellas μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου»

Μία ξεχωριστή όαση πρασίνου με «άρωμα» Ιαπωνίας, αποκτά η Αθήνα. Ο πρώτος δημόσιος Ιαπωνικός Κήπος της χώρας παραδόθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, στη θέση του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι.

Το νέο θεματικό πάρκο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, έκτασης 3.500 τ.μ., πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας JT International Hellas, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Ο Κήπος κατακλύζεται από στοιχεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας βασισμένης στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού σημείου επαφής με την κουλτούρα των ιαπωνικών κήπων «γεννήθηκε» ύστερα από προτροπή του Προέδρου του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου, Δημοσθένη Βρατσάνου.

Ο νέος «πνεύμονας» πρασίνου στο κέντρο της πόλης, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, συνδυάζει συμβολισμούς και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοσης. Τον Κήπο συνθέτουν περιοχές με έντονη βλάστηση και νερό, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της Ιαπωνικής κουλτούρας για ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς.

Στη μελέτη αυτού του καινοτόμου project συνυπολογίστηκε απαραιτήτως το αττικό κλίμα: Η επιλογή των φυτών βασίστηκε σε είδη που προέρχονται τόσο από την ιαπωνική όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα. Τα περίφημα Ιαπωνικά σφενδάμια, οι ανθοκερασιές και τα μπαμπού συνυπάρχουν στο πάρκο με αγγελικές, μυρτιές και δάφνες. Ο συνδυασμός των κλαδεμένων θάμνων με τους βράχους και τα βότσαλα διαμόρφωσαν «ήρεμα» μονοπάτια μέσα στον κήπο, ενώ τα κατασκευασμένα από γρανίτη καθιστικά, δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο συνάντησης, προσφέροντας στους επισκέπτες του πάρκου τη δυνατότητα της απομόνωσης και της γαλήνης, στην «καρδιά» της πόλης.

Η τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Nakayama Yasunori, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τη διευθύνουσα σύμβουλο της  JT International Hellas Lili Zigoslu.

«Με τη δημιουργία αυτού του πρότυπου Ιαπωνικού Κήπου στο Παγκράτι, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Αθήνα εξελίσσεται σε μία δυναμική μητρόπολη που «κοιτάζει» μπροστά. Το νέο αναβαθμισμένο πάρκο της πόλης, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, δημιουργεί μια πράσινη «όαση» στον πυκνοδομημένο ιστό της περιοχής και αλλάζει ριζικά την όψη της. Καλούμε όλους τους Αθηναίους να επισκεφθούν το πάρκο, να περπατήσουν στα μονοπάτια του και να ανακαλύψουν το αίσθημα της γαλήνης που προσφέρει αυτός ο ξεχωριστός χώρος. Τα μεγάλα έργα για την πόλη βρίσκονται μπροστά. Η Αθήνα θα συνεχίσει να γίνεται περισσότερο πράσινη, περισσότερο όμορφη και λειτουργική για τους κατοίκους της», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, Nakayama Yasunori, υπογραμμίζει: «Η γοητεία των ιαπωνικών κήπων έχει αναγνωριστεί διεθνώς και ένας μεγάλος αριθμός κατασκευών έχει λάβει χώρα σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Υπό τις συνθήκες αυτές, η έναρξη κατασκευής ιαπωνικού κήπου στην πρωτεύουσα της Ελλάδας την Αθήνα, αποτελεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση για εμένα ως Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα αλλά και ως Ιάπωνα πολίτη. Ευελπιστώ ότι με τη συνδρομή και τη συνεργασία όλων των συντελεστών του έργου, το πάρκο θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη ως ένας ιαπωνικός κήπος σε πλήρη αρμονία με την πόλη της Αθήνας».

Η κ. Lili Zigoslu, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας JT International Hellas, επισημαίνει: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της ιαπωνικής κουλτούρας και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, καθιερώνοντας ένα μοναδικό παράδειγμα ιαπωνικού Πολιτισμού που αντανακλά τη δική μας φιλοσοφία για βιώσιμη ανάπτυξη. Μήνυμά μας, η ολιστική προσέγγιση στήριξης της Βιωσιμότητας, μέσα από την προστασία του Περιβάλλοντος, τη συνεισφορά στην Κοινωνία και την προαγωγή του Πολιτισμού».

Ο Ιαπωνικός Κήπος περικλείεται από τις οδούς Μιχαλακοπούλου, Νηρηίδων και Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου. Διαθέτει πέντε εισόδους και είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Χίλτον, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button