Ειδήσεις

Ροφαέλα Έλενα, Διοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης: “Να Εμβολιαστούμε! Μόνο αυτό θα προστατεύσει εμάς και το σύστημα υγείας”

Σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει λάβει δραματικές διαστάσεις όντας στο 4ο κύμα και μετά από 20 σχεδόν μήνες συνεχούς αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της Covid-19, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε πως θα συμπεριφερθούμε και πως θα ενεργήσουμε ως κοινωνία από δω και πέρα απέναντι στον θανατηφόρο ιό.

Εμείς στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όλο αυτό το διάστημα με τεράστιες προσπάθειες και θυσίες όλου του προσωπικού, ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού – τεχνικού, προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε και να καλύψουμε υγειονομικά τους συμπολίτες μας αφού πρώτα ήρθαμε αντιμέτωποι με το άγνωστο, το φόβο και το θάνατο.

Με ταχύτατες ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις:

Εξοπλίσαμε με μεγάλες δωρεές το νοσοκομείο μας και οργανωθήκαμε έναντι της πρωτόγνωρης πανδημίας δημιουργώντας κλινικές Covid.

Εκπαιδεύσαμε άμεσα το προσωπικό μας και το προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων της περιοχής στα μέτρα προστασίας και καταφέραμε να έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακής διασποράς σε συνάρτηση με το τεράστιο ιικό φορτίο.

Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια ΑΜΘ, τους Δήμους της περιοχής αλλά και τους φορείς πολιτικής προστασίας και τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε όλη αυτή τη περίοδο εξηγούνται με νούμερα αλλά δε περιγράφονται ως συναισθήματα που πρέπει να μεταδοθούν σαν μήνυμα στη κοινωνία:

Από την αρχή της πανδημίας:

  • Νοσηλείες Covid: 1.200
  • Διεκπεραίωση Περιστατικών Covid Ύποπτα & θετικά: 5.500
  • Εμβολιασμοί σε πολίτες: 37.500

Τον μήνα Οκτώβρη 2021:

  • Εισερχόμενοι σε ΤΕΠ:460
  • Χειρουργεία: 297
  • Ραντεβού Εξωτερικά Ιατρεία:678
  • Διενέργεια PCR: 500 / Διενέργεια Rapid Tests:1200
  • Εισερχόμενοι σε ΤΕΠ Covid: 452 (Μέσος Όρος Ηλικίας: 58 έτη)
  • Διακομηδές: 85 (Διασωληνωμένοι: 11)
  • Θάνατοι: 5
  • Πληρότητα Κλινικής Covid (18-31/10/21): 107%

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις παθογένειες δεκαετιών του συστήματος υγείας όπως η αδυναμία εξεύρεσης ιατρικού προσωπικού ειδικά στα νοσοκομεία των παραμεθόριων περιοχών και την παρατεταμένη και πολυσχιδής λειτουργία μας σε έντονους ρυθμούς, σε συνδυασμό με την επιθετική πλέον μορφή του ιού που επιδρά σε μια ανοικτή κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι λύσεις και τα εργαλεία που μας δίδονται είναι ελάχιστα.

Με απλά και καθαρά λόγια πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε υπερ του εμβολιασμού.

Είναι το μοναδικό όπλο που μας δίνεται σήμερα από την επιστήμη κατά της πανδημίας.

Είναι αυτό στο οποίο προστρέχουν όλοι, όταν βρίσκονται στη δυσκολία της νόσησης ή κατά την διαδικασία διασωλήνωσης και αντιλαμβάνονται τη λάθος στάση ζωής.

Είναι αυτό που μας σώζει από το θάνατο και τις βαριές παρενέργειες.

Σε μια περίοδο με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων και με χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό στον Νομό Ξάνθης, είναι λάθος να αναζητάμε εύκολες λύσεις ή ευθύνες.

Κάθε μέρα που περνά το Νοσοκομείο Ξάνθης θα επιβαρύνεται απίστευτα από τις συνεχόμενες εισαγωγές, διασωληνώσεις, διακομιδές και θα αφήνει πίσω αναγκαστικά τη φροντίδα άλλων ασθενειών και ιατρικών πράξεων.

Αυτό δεν είναι πρόβλεψη. Είναι το γεγονός που θα έρθει τις επόμενες μέρες.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με τη παρατηρούμενη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και ένα παρόμοιο Νοσοκομείο να κατασκευάζαμε δίπλα μας με πληρότητα προσωπικού πάλι δε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε.

Η ηγεσία του Υπουργείου ψάχνει λύσεις. Μέσα σε αυτές, και η ανασυγκρότηση δυνάμεων και η ενίσχυση του νοσοκομείου μας με γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να ανοίξουν νέες κλίνες Covid για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με παράλληλη την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας, έδωσαν τον αγώνα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, τώρα τους χρειαζόμαστε να βοηθήσουν στην πρώτη γραμμή που τους έχουμε απόλυτη ανάγκη. Τους ευχαριστούμε και αναμένουμε την πολύτιμη συνεργασία τους στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διανύουμε.

Όλοι οι υπόλοιποι, ας αφήσουμε την «επαναστατική γυμναστική» και την πολλή ανάλυση των γεγονότων κι ας αφιερώσουμε 15 λεπτά από τη ζωή μας, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.

Να Εμβολιαστούμε!

Μόνο αυτό θα προστατεύσει εμάς και το σύστημα υγείας.

Η Διοικητής

Ροφαέλα Έλενα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button