ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ Η ΣΕΚΑΠ

Είναι γεγονός ότι η ΣΕΚΑΠ είναι ο τελευταίος οικονομικός πνεύμονας που έμεινε στην Ξάνθη με δημόσιο χαρακτήρα.

Είναι γεγονός ότι η Τρόικα είναι σαφέστατη, πρέπει να απεμπλακεί η ΣΕΚΑΠ από την ΑΤΕ.

Είναι γεγονός ότι η ίδια η ΑΤΕ, επί κυβερνήσεων  ΝΔ αλλά και επί ΠΑΣΟΚ, έχει απαξιώσει το εργοστάσιο και το “πέταξε” στα αζήτητα, όπως και όλα τα συνεταιριστικά εργοστάσια, υπακούοντας έτσι στις επιταγές πολιτικών της προϊσταμένων, οι οποίοι λόγω της ανικανότητας τους και των πελατειακών σχέσεων που δημιούργησαν με τους ψηφοφόρους της Ξάνθης, δεν διαχειρίστηκα

Είναι γεγονός ότι η ΣΕΚΑΠ είναι ο τελευταίος οικονομικός πνεύμονας που έμεινε στην Ξάνθη με δημόσιο χαρακτήρα.

Είναι γεγονός ότι η Τρόικα είναι σαφέστατη, πρέπει να απεμπλακεί η ΣΕΚΑΠ από την ΑΤΕ.

Είναι γεγονός ότι η ίδια η ΑΤΕ, επί κυβερνήσεων  ΝΔ αλλά και επί ΠΑΣΟΚ, έχει απαξιώσει το εργοστάσιο και το “πέταξε” στα αζήτητα, όπως και όλα τα συνεταιριστικά εργοστάσια, υπακούοντας έτσι στις επιταγές πολιτικών της προϊσταμένων, οι οποίοι λόγω της ανικανότητας τους και των πελατειακών σχέσεων που δημιούργησαν με τους ψηφοφόρους της Ξάνθης, δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα συνεταιριστικά (κατ όνομα) εργοστάσια.

Επίσης είναι γνωστό ότι συνδικαλιστές που παρεξήγησαν το ρόλο τους, βοήθησαν και αυτοί στην κατρακύλα που έχει πάρει η καπνοβιομηχανία.

Σήμερα τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, θαρρείς και δεν φταίνε αυτοί για το γεγονός ότι η εταιρεία είναι στο χείλος του γκρεμού, η παραγωγή μειώνεται, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, το κράτος σφυρίζει αδιάφορα και απαιτεί από τη βιομηχανία να πληρώσει υπέρογκους φόρους, χωρίς παράλληλα να της επιστρέψει αυτά που της οφείλει.

Η συνομιλία μας με τον πρόεδρο κ. Πράτσο, καθόλου κατατοπιστική και ξεκάθαρη, επιφυλασσόμενος να μιλήσει εκτενέστερα αργότερα. Το πότε ακριβώς και γιατί μετά και όχι τώρα, όπως εξηγεί, είναι γιατί οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές είναι σε κρίσιμο σημείο. Σαφώς και κάποιοι πρέπει να παλέψουν για την επιβίωση της εταιρείας, σαφώς και πρέπει όλοι μαζί βουλευτές, υπουργοί και συνδικαλιστές να σκύψουν το κεφάλι πάνω στο πρόβλημα.

Το μόνο ξεκάθαρο από την κουβέντα μας με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ είναι ότι θα πρέπει Κυβέρνηση και ΑΤΕ να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δώσουν λύση. Δείγμα ότι μέχρι τώρα η ΑΤΕ, η Κυβέρνηση αλλά και οι τοπικοί βουλευτές δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Πράτσος μας είπε ότι γίνεται ότι ανθρωπίνως δυνατόν μπορεί να γίνει, για να κρατηθεί βιώσιμη η επιχείρηση. “Έχουμε ενημερώσει τους πάντες και τους μετόχους, ότι η σύντμηση των ημερών για την καταβολή των φόρων από 52 σε 27 είναι ότι η εταιρεία δεν θα άντεχε πέραν της 27ην  Σεπτέμβρίου”.

Συνεχίζοντας είπε ότι από το Πάσχα έγινε η σχετική ενημέρωση προς όλους τους μετόχους, ότι οι αντοχές της εταιρείας φτάνουν μέχρι εκεί. “Αντιδράσεις από την πλευρά του πιστωτικού ιδρύματος δεν υπήρξαν ποτέ ώστε να δουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει”.

Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των ωρών για την καπνοβιομηχανία δεν θέλησε να πει περισσότερα πράγματα και κάθε επί πλέον κουβέντα μπορεί να βλάψει την υπόθεση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού της ΣΕΚΑΠ, σημειώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι που υπάρχουν είναι οι αξιολογότεροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, κάτι που πιστοποιεί ότι η διοίκηση κράτησε ψηλά την αξία της εταιρείας.

Θέσαμε υπ όψιν του προέδρου τα δημοσιεύματα τα οποία θέλουν τη ΣΕΚΑΠ “αποθήκη” και όχι ένα υγιές παραγωγικό εργαλείο όπως είναι και μας διαβεβαίωσε ότι όλοι εκείνοι οι χειρισμοί έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης του θέσαμε υπ όψιν του δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που μιλούν για σχέδιο της ΑΤΕ να κλείσει εντελώς την εταιρεία. Αντέδρασε λέγοντας: “Κάτι τέτοιο πρέπει να το πει η Αγροτική και σε μένα γιατί προέρχομαι από εκεί για να πάρω και εγώ τα μέτρα μου. Δεν μου έχει πει κανένας  κάτι τέτοιο, για να πω  και εγώ  τις πραγματικές αλήθειες”.

 

ΑΓΩΝΑΣ: “Δηλαδή κ. Πρόεδρε δεν γνωρίζετε κάτι τέτοιο”;

Δ. ΠΡΑΤΣΟΣ: “Το να μπούμε σε μία τέτοια αντιπαράθεση τώρα, νομίζω πώς δεν είναι σωστό. Εγώ δεν φοβήθηκα στη ζωή μου ποτέ. Σχέδιο που να πάει μία εταιρεία σε πτώχευση, στην απαξία; Αυτό είναι μεμπτόν και ποινικά κολάσιμο”.

εξέφρασε την αίσθηση του ότι η ΑΤΕ θέλει το εργοστάσιο να παραμείνει ανοικτό.

Στις 17 Οκτωβρίου σύμφωνα με τον κ. Πράτσο, θα είναι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων εταιρειών στην έδρα του εργοστασίου, προκειμένου να υποβάλλουν τις τελικές προτάσεις. μέχρι τότε ο Πρόεδρος της Εταιρείας δεν είναι σε θέση να πει περισσότερα. Δεσμεύθηκε όμως ότι θα καταθέσει την αίσθηση του αν είναι στις προθέσεις των επενδυτών να “κλείσουν” και να μετατρέψουν τη ΣΕΚΑΠ σε αποθηκευτικό χώρο ή αν είναι στις προθέσεις τους να λειτουργήσει.

Ζητά επί τέλους από την πολιτεία να σκύψει και να δώσει λύση στο πρόβλημα. “Κυβερνήσεις τράπεζες και σία. Πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα. Να μην ακυρωθεί η προοπτική της εταιρείας”

ΑΓΩΝΑΣ: Εσείς θα μπορέσετε να αποκομίσετε μία σαφή εικόνα, αν  κάποιοι από τους επενδυτές-αγοραστές οι οποίοι θα επισκεφθούν στις 17 Οκτωβρίου τις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ, είναι στις προθέσεις τους να μετατρέψουν την επιχείρηση σε “αποθήκη”;

Δ. ΠΡΑΤΣΟΣ: “Νομίζω ναι. Πιστεύω ότι ναι θα αποκομίσω σαφή εικόνα των προθέσεων τους πολύ σύντομα”.

ΑΓΩΝΑΣ: Άρα λοιπόν και εφ όσον  αυτή θα είναι η αντίληψη σας και με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση, η τράπεζα δεν στηρίζει την όποια προσπάθεια να παραμείνει αξιόπιστο παραγωγικό εργαλείο η ΣΕΚΑΠ, θ’ ανακοινώσετε τα συμπεράσματα σας;

Δ. ΠΡΑΤΣΟΣ: “Μετά τυμπανοκρουσιών”.

Αυτή ήταν η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ Δ. Πράτσο, ο οποίος δήλωσε ότι θ’ ανακοινώσει τα όποια συμπεράσματα και τις κρίσεις που θ’ αποκομίσει από την επίσκεψη των αγοραστών στην έδρα της εταιρείας.

Σε αναμονή λοιπόν μέχρι και την 17η Οκτωβρίου όπου σύμφωνα με τη δέσμευση του προέδρου θ’ ανακοινώσει τις προθέσεις, αυτές που ο ίδιος θα αποκομίσει από την επαφή του με τους αγοραστές.

Ελπίδα όλων είναι να παραμείνει σε λειτουργία η τελευταία ζωογόνος επιχείρηση στην Ξάνθη και να μην μετατραπεί και αυτή σε επιχείρηση φάντασμα, όπως τόσες άλλες επιχειρήσεις “κουφάρια” στην περιοχή μας.               

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button