ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Πρωτομαγιά στην Ξάνθη πρόκειται να κάνουν φέτος οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος, καθώς και συναφών επαγγελματικών ομάδων, αφού για πρώτη φορά φέτος η καθιερωμένη ετήσια συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας.

Πρωτομαγιά στην Ξάνθη πρόκειται να κάνουν φέτος οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος, καθώς και συναφών επαγγελματικών ομάδων, αφού για πρώτη φορά φέτος η καθιερωμένη ετήσια συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας.


Όπως πληροφορούμαστε στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι εκτός των άλλων και το ζήτημα των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και η αντίθεσή τους με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία.


Έχουμε αναφερθεί στο θέμα αυτό, που αφορά τους τρεις μουφτήδες της Θράκης και την αρμοδιότητά τους να δικάζουν υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, αλλά και τις εθνικές διαστάσεις που έχει προσλάβει, εξαιτίας της επιμονής και της απροκάλυπτης παρέμβασης της Άγκυρας και των εδώ εκφραστών της, να αρθούν αυτές οι αρμοδιότητες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή του μουφτή. Η παράμετρος αυτή δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής των διαπρεπών νομικών και η τελική γνωμοδότησή τους θα πρέπει να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους, ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, από μία προσπάθεια που ξεκινά σαφώς με καλή πρόθεση και με σκοπό να επιλύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα.


Πιστεύουμε ότι οι εκπρόσωποι του Συλλόγου του νομού μας, με τη βιωματική και επιστημονική γνώση και εμπειρία τους, είναι ικανοί να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο θέσεων της Ολομέλειας, προστατεύοντας πρωτίστως το κύρος του θεσμού του νομίμου μουφτή.


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Μαθαίνουμε επίσης, ότι στους στόχους των διοργανωτών (στους οποίους, σημειωτέον περιλαμβάνονται η Υπερνομαρχία, η Νομαρχία Ξάνθης και Δήμοι του νομού) περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να φέρουν σε επαφή περισσότερους από 200 επισκέπτες με την περιοχή της Ξάνθης. “Επαφή που”, όπως τονίζεται, “δεν περιορίζεται μόνο στον τουριστικό  και φυσιολατρικό περιεχόμενο που προσφέρει ο Νομός Ξάνθης, αλλά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και επίσκεψη στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις διεκδικούμενες, από τη Μονή Βατοπεδίου, εκτάσεις”.


Βεβαίως, η ανακοίνωση μιλάει για “Δήμους”, που θα επισκεφθούν οι σύνεδροι, αλλά περιγράφεται μόνον ο Δήμος Βιστωνίδος. Επειδή, όμως, κάποιοι μας είπαν ότι πρόκειται να επισκεφεί μία ομάδα τα Πομακοχώρια, και με δεδομένο το ότι εκεί “αλωνίζουν” τον τελευταίο καιρό πολλοί “περίεργοι τύποι”, ενώ ο δήμαρχος Μύκης κ. Αγγά, συνηθίζει να μη μας τα λέει και πολύ “καλά”, ίσως θα ήταν φρόνιμο να γίνει μία προσεκτική επιλογή των περιοχών που θα επισκεφθούν και των προσώπων που θα συναντήσουν, ώστε να μην φύγουν από την περιοχή μας οι επισκέπτες μας έχοντας υποστεί ένα …αλλεργικό σοκ!


Και στην περίπτωση αυτή, πιστεύουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ξάνθης, ως γνώστης των όποιων υπαρκτών προβλημάτων, θα πράξει τα δέοντα.


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Την Δευτέρα 4 Μαΐου, στο κτήριο “Π” του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπνεργατών 9), μαζί με τον φιλόλογο Αθ. Τσακνάκη, τον πρόεδρο του Ομίλου Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης Χρ. Καρολίδη και τον εκδότη της πομακικής εφημερίδας “Νάτπρες” Σεμπ. Καραχότζα, παρουσιάζουμε το πολύ αξιόλογο ιστορικό βιβλίο της Θρακιώτισσας ερευνήτριας, Ελένης Λουκάτου – Αποστολίδου, με τίτλο “Θράκη. Ιστορική ιχνηλασία”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Γόρδιος”.


Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τους παραπάνω φορείς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ενδοχώρα”.


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.


endohora@yahoo.gr



Σχετικά Άρθρα

Back to top button