Χέρι-χέρι Κρήτη και Αν. Μακεδονία-Θράκη στα παραδοσιακά προϊόντα

 

Ο πρώτος διαγωνισμός προώθησης τοπικών προϊόντων από τις Περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι γεγονός! Η διοργάνωση, που έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού, θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης του Ρεθύμνου.

 

 

Ο πρώτος διαγωνισμός προώθησης τοπικών προϊόντων από τις Περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι γεγονός! Η διοργάνωση, που έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού, θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης του Ρεθύμνου.

 

Οι παραγωγοί μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων καλούνται να διαγωνιστούν, για την ανάδειξη νικητών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «ΥΧ» η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Συμμετοχών για τα προϊόντα της Κρήτης, Ειρήνη Αιμονιώτη, στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος παραγωγοί με προϊόντα όπως το τσάι του βουνού, τα σαλιγκάρια, το φραγκόσυκο, τα καλλυντικά από σαλιγκάρι και πολλά ακόμη -όλα κρητικά. Από την άλλη… πλευρά, βρίσκονται οι συμμετέχοντες από την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας της περιοχής, Κώστα Παπάζογλου, θα εκπροσωπηθούν από παραγωγούς προϊόντων όπως το σκόρδο, τα φυτικά σφουγγάρια, το έλαιο λεβάντας, οι ξηροί καρποί, τα ποτά και πολλά ακόμη.

 

Αρωγοί σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι, εκτός των δύο Περιφερειών, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Κομοτηνής και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν δύο διαγωνισμοί:

 

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην ανάδειξη του καλύτερου Μεταποιημένου Αγροτικού Προϊόντος. Σε αυτόν, τα τρία πρώτα προϊόντα θα αποσπάσουν βραβεία από την Economotechniki, την Πύλη Φιλίας Ελλάδας-Κίνας και από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ αντίστοιχα.

Στον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό θα αναδειχθεί το καλύτερο Αγροτικό Νωπό (συσκευασμένο) Προϊόν, που θα έχει ως έπαθλο ένα πλήρες πακέτο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας από το γραφείο start up του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Η διοργάνωση, πέρα από τα άμεσα κέρδη, έχει και μελλοντικά οφέλη για όσους λάβουν μέρος, καθώς «μέσα από τον διαγωνισμό, ο κόσμος θα μάθει ότι μπορεί να έχει τη δυναμική των εξαγωγών. Αυτό είναι το όφελος. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό», όπως ανέφερε η κα Αιμονιώτη. Πέρα από τις εξαγωγές, ο κ. Παπάζογλου τόνισε: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές παραγωγικές μονάδες και τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες μας. Η προβολή είναι σημαντική, για να γνωστοποιήσουμε τη δουλειά των πελατών μας. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποια κανάλια προώθησης προϊόντων. Εκτός αυτού, όμως, θα ωφεληθεί και η τοπική κοινωνία».

 

Τέλος, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι περισσότεροι από τους χορηγούς έχουν δεσμευθεί να γίνει σύντομα ανάλογη διοργάνωση και στη Μακεδονία. Πάντως, η σοβαρότητα της προσπάθειας οδήγησε και την «ΥΧ» να αναλάβει χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, αφού με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύει το ενδιαφέρον της για τέτοιες εξαιρετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

 

Χριστίνα Καραβοκύρη 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button