Ειδήσεις

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: “Περί πρωτοκόλλων και εθιμοτυπίας”

Χτες 4 Οκτωβρίου 2021, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της 102ης επετείου από την απελευθέρωση της Ξάνθης με την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων Ξανθιωτών.

Αναμέναμε ότι όπως κάθε χρόνο η διαδικασία του εορτασμού από τον Δήμο Ξάνθης θα ήταν η ίδια. Όμως, διαψευστήκαμε καθώς ο Δήμαρχος Ξάνθης προέβη σε ένα ακόμα μεγάλο ατόπημα, αφού δεν επέτρεψε στους εκλεγμένους Βουλευτές του Νομού να  καταθέσουν στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων.

Ήδη πριν την τελετή κατάθεσης στεφάνων, όταν έλαβα το πρόγραμμα των εορτασμών στα χέρια μου, αιφνιδιάστηκα καθώς δεν περιείχε καμία αναφορά για την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των Βουλευτών. Για τον λόγο αυτό, επικοινώνησα με τον Δήμαρχο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει την κατάθεση στεφάνων από τους εκλεγμένους Βουλευτές των πολιτών (!), όταν παρίσταται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Προφανώς, έστω και εθιμικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν εκπροσωπεί ποτέ και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς   εκ του Ελληνικού Συντάγματος προβλέπεται η διάκριση των εξουσιών και η Βουλή, ως ξεχωριστή λειτουργία, δεν εκπροσωπείται από Κυβερνητικό στέλεχος και δη μη εκλεγμένο. Επομένως, αυτός ο ισχυρισμός του Δήμου δεν ευσταθεί, αντιθέτως προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έλαβε καν πρόσκληση. Το ίδιο έγινε και πέρυσι. Η Βουλή έχει να λάβει αντίστοιχη πρόσκληση από το 2019. Επίσης, ποτέ δεν ανέκυψε ανάλογο πρόβλημα με τους εορτασμούς της Περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι ή έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα ή ο Δήμος Ξάνθης δεν σέβεται την εθιμοτυπία. Επομένως, ο Δήμος Ξάνθης καλό θα ήταν να αναγνωρίσει το λάθος του και να μην προστρέχει στα “πρωτόκολλα” για να δικαιολογήσει την απαγόρευση κατάθεσης στεφάνων από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. -Ο Βουλευτής της ΝΔ δεν παρευρέθηκε καν, ώστε να γνωρίζουμε την θέση του, η οποία θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον-.

Παράλληλα, από την απάντηση του Δήμου Ξάνθης προκύπτει ότι οι Βουλευτές θα μπορούσαν να καταθέσουν στεφάνι, εφόσον ενημερώσουν εκ των προτέρων εγγράφως τον Δήμο Ξάνθης. Καταρχάς, θα πρέπει να απαντήσουμε στον Δήμο ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να συμπληρώσουμε και “Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 105”, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην κατάθεση. Πέρα από τους αστεϊσμούς, πρόκειται για μια επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία καλούμαστε να συμμετέχουμε στους εορτασμούς υπό διαφορετική ιδιότητα, ως εκπρόσωποι των κομμάτων και όχι ως Βουλευτές. Επιπλέον, δεν μας επιτρέπεται να  καταθέσουμε  στεφάνι την ώρα που πέρα από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, καταθέτουν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Διευθυντές Σωμάτων Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι των Αποστράτων κ.λπ. χωρίς να τηρηθεί κάποια ιδιαίτερη διαδικασία.

Το συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς ο Δήμος Ξάνθης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού με την κίνησή αυτή δεν προσέβαλε εμάς, αλλά τους ίδιους τους πολίτες, που μας εξέλεξαν! Εγώ, προσωπικά, θεώρησα καθήκον μου να παρευρεθώ στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων, παρά την απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου στον οποίο οφείλω να υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, αλλά και τους θεσμικούς ρόλους των υπολοίπων και να θυμάται ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν είναι τσιφλίκι του.

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ- Βουλευτής Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button