Ειδήσεις

Κορονοϊός: Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 1,33%
Eπτά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με δείκτη θετικότητας πάνω από 1%

Καμπανάκι κινδύνου για εφτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1%.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο σε κρούσματα ανά 14 μέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι στο 282 και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω του 1% και παρέθεσε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία.

Αναλυτικά, η Πιερία έχει 1,13% δείκτη θετικότητας και 612 επιδημιολογικό φορτίο, η Ημαθία 1,15% και 652 και η Πέλλα 1,09% και 523.

Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 1,33% και το 1,14% αντίστοιχα και το επιδημιολογικό φορτίο να διαμορφώνεται στο 626 και στις δύο περιοχές.

Ανησυχία προκαλεί και η Δράμα, όπου ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 1,22% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 584, ενώ η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,10% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 416.

«Μιλάμε για μια περιοχή 1,7 εκατ. κόσμου, ο οποίος στο σύνολο του είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στην εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάνω από 60 ετών κινδυνεύει», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι επειδή το δεύτερο κύμα έπληξε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, πιθανόν υπάρχει τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25% που θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button