Ειδήσεις

Τι είναι ρετσέλι;
Του Στέλιου Αρσενίου

Ρετσέλι είναι μια συνταγή ζαχαροπλαστικής η οποία προέρχεται από την ποντιακή παράδοση.
Στην ουσία πρόκειται για κάτι ενδιάμεσο μεταξύ της μαρμελάδας και του γλυκού του κουταλιού.
Κι αυτό γιατί ενώ έχει μέσα ολόκληρα κομμάτια φρούτων όπως τα γλυκά του κουταλιού, η υφή του είναι πιο κοντά σε αυτήν της μαρμελάδας.
Το ρετσέλι φτιάχνεται συνήθως με σύκα, σταφύλια, κυδώνια αλλά και γλυκιά κολοκύθα.
Χρησιμοποιούνται δηλαδή φρούτα του καλοκαιριού, που παλιά ήταν σε αφθονία, με σκοπό να διατηρηθούν και να καταναλωθούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα που λιγόστευαν.
Άλλωστε και η λέξη φθινόπωρο, σημαίνει αυτό ακριβώς, ότι φθίνουν (λιγοστεύουν) οι οπώρες (τα φρούτα).
Το ρετσέλι τρώγεται πάνω σε ψωμί με βούτυρο (όπως η μαρμελάδα) ενώ ταιριάζει τέλεια και μέσα στο γιαούρτι με δημητριακά ή χωρίς.
Φυσικά, τρώγεται και σκέτο, με το κουτάλι.
Το ρετσέλι σύκου είναι το περισσότερο διαδεδομένο.
Τα σύκα είναι στον καιρό τους.
Όσοι μερακλήδες έχετε πρόσβαση σε κάποια συκιά, ανασκουμπωθείτε.
Δεδομένης της εποχής των σύκων, αφθονούν σε χαμηλή τιμή στην αγορά.

ΥΛΙΚΑ
30 σύκα μέτρια
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζάνι του καφέ νερό
1 λεμόνι το χυμό του
Βανίλια η αρμπαρόριζα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε τα σύκα (χρησιμοποιούμε σύκα γερά και ώριμα) αφαιρούμε λίγο από το κοτσανάκι, βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι, την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καραμελέ χρώμα και να μαλακώσουν ενώ ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
Αφήνουμε το ρετσέλι να σιγοβράζει μέχρι να δέσει (δοκιμάζοντας σε ένα πιατάκι).
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε και γυρνάμε ανάποδα.
Όταν κρυώσουν τα γυρίζουμε και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος.
Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button