Ειδήσεις

COVID- Λύματα: Σταθερό ιικό φορτίο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη

Πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα όλων των περιοχών παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 6 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (-9%), στη Θεσσαλονίκη (-8%) και στην Ξάνθη (+8%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. 

Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -38% στα Ιωάννινα μέχρι -67% στο Ηράκλειο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στο Βόλο (-24%). 

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 13-19/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρέμεινε σταθερό (+8%) σε σχέση με την εβδομάδα 06-12/09/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 13-19/09/21 παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-23%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 06-12/09/21. 

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button