Καθολική συμμετοχή αγωνιστικός παλμός

Επεισόδιο σημειώθηκε χθες περίπου στις δώδεκα το μεσημέρι έξω από τη νομαρχία Ξάνθης, όταν μετά το πέρας της πορείας του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης, όγκος εργαζομένων ενώθηκε με τις ομάδες των Φοιτητών και Μαθητών, που συμμετείχαν και αυτές στην πορεία, προκειμένου να κατευθυνθούν στο κτίριο της Νομαρχίας και να επιδώσουν ψήφισμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

    Επεισόδιο σημειώθηκε χθες περίπου στις δώδεκα το μεσημέρι έξω από τη νομαρχία Ξάνθης, όταν μετά το πέρας της πορείας του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης, όγκος εργαζομένων ενώθηκε με τις ομάδες των Φοιτητών και Μαθητών, που συμμετείχαν και αυτές στην πορεία, προκειμένου να κατευθυνθούν στο κτίριο της Νομαρχίας και να επιδώσουν ψήφισμα μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές.


    Εκεί όμως τους περίμενε δύναμη των ΜΑΤ, ενώ και στην είσοδο του κτιρίου, αλλά και στο εσωτερικό του, στον προθάλαμο ήταν αστυνομικοί, εμποδίζοντας  την  είσοδο των διαδηλωτών. Μέρος τους κατάφερε να εισέλθει στον προθάλαμο του κτιρίου, όπου διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς.


   Δημιουργήθηκε ένταση και οι ψυχραιμότεροι ανέλαβαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Την ώρα που αποφασίστηκε να βγουν οι διαδηλωτές έξω από τον προθάλαμο και κατά την αποχώρησή τους, ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής, Σαμή  Καραμπουγιούκογλου, που κάλυπτε το θέμα και που ήταν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές δέχτηκε γκλοπ στο κεφάλι του με αποτέλεσμα αιμόφυρτος να μεταφερθεί  στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Εκεί οι γιατροί του έκλεισαν την πληγή με τρία ράμματα και αφού του έγιναν και μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, ο συνάδελφος αποχώρησε από το νοσοκομείο για το σπίτι του.


    Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη κατάσταση οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο καθώς κάποιος φέρεται να πέταξε πέτρες την ώρα που έβγαινε η ομάδα των διαδηλωτών από το προθάλαμο του κτιρίου της νομαρχίας.


Και η παρουσία μια δεύτερης διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε κινηθεί λίγο νωρίτερα προς το χώρο της νομαρχίας εγκλωβίζοντας προς στιγμή τους διαδηλωτές, -χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, όπως δήλωσαν άνθρωποι που ήταν εκεί- προκάλεσε προς στιγμή ακόμη μεγαλύτερη ένταση, όμως και πάλι χάρη στη άψογη συνεργασία των ψυχραιμότερων και των δυο πλευρών, αστυνομίας και διαδηλωτών, επήλθε εκτόνωση της κατάστασης  με την αποχώρηση από το σημείο χωρίς κανένα άλλο επεισόδιο των διαδηλωτών.


 



 Αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη η απεργιακή συγκέντρωση 


 στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης



    Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ξεκίνησε χθες το πρωί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης η απεργιακή εκδήλωση των εργαζομένων του νομού, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία που είχαν προκηρύξει  για τις 10 Δεκεμβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


   Από τις δέκα το πρωί  Σωματεία των εργαζομένων επιχειρήσεων του νομού μαζί με τα μέλη τους,  άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης, έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, ο Διδασκαλικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, και λοιποί φορείς εργαζομένων που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στη χθεσινή 24ωρη απεργία.


   Λίγο μετά τις  11 και αφού προηγήθηκαν οι σύντομες ομιλίες και αγωνιστικοί χαιρετισμοί του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρου Παπαχρήστου, του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ, κ. Αρχοντή Δαουτάκη, και του Γραμματέα του ΕΚΞ και εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ, κ. Άγγελου Μπεμπεκίδη, ξεκίνησε η ειρηνική πορεία των εργαζομένων. Κρατώντας στα χέρια τους από ένα λευκό γαρύφαλλο για τον αδικοχαμένο Αλέξη κατευθύνθηκαν προς την 28η Οκτωβρίου και από εκεί αφού πέρασαν από την Κεντρική Πλατεία-εδώ ενώθηκαν και οι πορείες των Φοιτητών και των μαθητών -διέσχισαν την Κ. Μπένη, όπου και κατέληξαν στο Μνημείο του Καπνεργάτη έξω από το χώρο του ΕΚΞ, όπου και εναπόθεσαν τα λευκά γαρύφαλλα.


   Η πορεία των εργαζομένων του ΕΚΞ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ διαλύθηκε στη συνέχεια, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.    


ΨΗΦΙΣΜΑ αγωνιστικής διεκδίκησης και συμπαράστασης προς την οικογένεια 15χρονου


   Στο μεταξύ το ψήφισμα που εξέδωσαν από κοινού το ΕΥΚΞ και το Ν/ΚΟ Τμήμα Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ,  γίνεται εκτενή αναφορά στους λόγους της απεργιακής τους κινητοποίησης καθώς και στη διεκδίκηση υλοποίησης μιας σειράς αιτημάτων , που στόχο έχουν την ανατροπή της αντιεργατικής πολιτικής, της απαγόρευσης των απολύσεων, την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.


   Ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στο απαράδεκτο και αποτρόπαιο έγκλημα κατά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου εκφράζουν και την ολόπλευρη  συμπαράστασή και αλληλεγγύη στην οικογένεια του αδικοχαμένου νέου, καταδικάζοντας  απερίφραστα την εν ψυχρώ, όπως επισημαίνουν, δολοφονία του.


Σπύρος Παπαχρήστου, Πρόεδρος ΕΥΚΞ, “η απεργία μας σκοπό έχει να αναδείξει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, τη μεγάλη ακρίβεια, την ανεργία και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χαμηλά εισοδήματα. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια της απεργίας αν και ευδοκίμησε, σκιάζεται από τη στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σήμερα και εμείς με τη σειρά μας θεωρήσαμε υποχρέωσή μας   να αναφερθούμε στο δεκαπεντάχρονο παλικάρι, γιατί σήμερα στην απεργία συμμετέχουν και συμμαθητές του για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του”.


Αρχοντής Δαουτάκης, Πρόεδρος Ν/ΚΟ Τμήμα Ξάνθης ΑΔΕΔΥ, “σήμερα ο αγώνας αφορούσε τον προϋπολογισμό και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Δυστυχώς και με οδύνη το λέμε όλοι μας, ο αγώνας αυτός μετατράπηκε σε μια ημέρα μνήμης για το αδικοχαμένο παλικάρι των 15χρόνων. Ζητάμε συγγνώμη που η γενιά μας δεν κατάφερε να διασφαλίσει στα παιδιά μας μια πολιτεία που θα τους παρείχε τουλάχιστον το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα. Παράλληλα όμως δεν παύουμε να  αγωνιζόμαστε ακόμη πιο δυνατά μετά από αυτόν τον άδικό θάνατο, ώστε να αλλάξει η πολιτική στην Ελλάδα και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι να ζουν καλύτερες ημέρες”. 


Με ξεχωριστή συγκέντρωση  στις 10 το πρωί  στην Κεντρική Πλατεία και πορεία συμμετείχε στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ. Εργαζόμενοι μέλη του διαδήλωσαν και αυτοί  εκφράζοντας τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή τους στην αντιεργατική πολιτική της κυβέρνησης.  


Τραυματισμός δημοσιογράφου σε επεισόδιο μικρής έκτασης έξω από τη Νομαρχία


                                                                                      Δέσποινα Γκούμα      



 


 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ)


Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Ξάνθη την Τετάρτη 10/12, ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης.


Στο τέλος της απεργιακής διαδήλωσης εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπία φοιτητών προσπάθησε να προχωρήσει σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας, όπως είχε αποφασίσει η Γενική τους Συνέλευση. Δέχτηκε όμως την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ που βρισκόταν μέσα στη Νομαρχία, τα οποία χτυπούσαν στο “ψαχνό”, στέλνοντας στο νοσοκομείο τρεις φοιτητές και έναν δημοσιογράφο. Ήταν τόση η μανία τους που έσπαζαν με τα γκλοπς τους τις τζαμαρίες της Νομαρχίας για να προκαλέσουν τραυματισμούς στους νέους που βρισκόταν έξω από αυτήν!! Η πρόκληση συνεχίστηκε όταν νέα διμοιρία προσπάθησε να κλείσει το δρόμο στην πορεία τη στιγμή που ήταν έτοιμη να αποχωρήσει από το χώρο της Νομαρχίας, έτσι όπως είχε κάνει και την προηγούμενη ημέρα.


Αυτή η αστυνομική βία, η ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας, που ζούμε τις τελευταίες μέρες απέναντι σε μια νεολαία (κυρίως) που ξεσηκώνεται από τη μια ως την άλλη άκρη της Ελλάδας, είναι συνέχεια της δολοφονίας του νεαρού Αλέξη. Είναι συνέχεια και συνέπεια μιας πολιτικής που αφαιρεί κάθε δικαίωμα από λαό και νεολαία, τους οδηγεί στη φτώχια, την ανεργία και την περιθωριοποίηση και προσπαθεί να αποτρέψει την αντίστασή τους μέσα από την ένταση της καταστολής.


Γι αυτό και πρέπει να πάρει την ανάλογη απάντηση, μέσα από μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες, μέσα από απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, μέσα από αντιστάσεις που θα ξεσπάσουν παντού όπου ζει, εργάζεται και σπουδάζει ο λαός και η νεολαία.


ΚΚΕ(μ-λ) Ξάνθη 10-12-2008

Σχετικά Άρθρα

Back to top button