Ανοικτή επιστολή Πέτρου Γεωργαντζή προς τους Πομάκους

Κύριε Διευθυντά,
Ολοι μας πληροφορηθήκαμε το θλιβερό επεισόδιο που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο χωριό Θέρμες, όταν κάποιοι Πομάκοι επιτέθηκαν μέ λόγια και απειλές στο Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο και τον εκεί μουσουλμάνο δάσκαλο. Ιδιαίτερη αίσθηση ίσως προκάλεσε ο ισχυρισμός αρχικά μιάς Πομάκισσας και στη συνέχεια πολλών Πομάκων των Θερμών ότι δέν είναι Πομάκοι αλλά Τούρκοι και αξίωσαν νά παύσουν πλέον να αποκαλούνται έτσι (Πομάκοι).

Κύριε Διευθυντά,


Ολοι μας πληροφορηθήκαμε το θλιβερό επεισόδιο που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο χωριό Θέρμες, όταν κάποιοι Πομάκοι επιτέθηκαν μέ λόγια και απειλές στο Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο και τον εκεί μουσουλμάνο δάσκαλο. Ιδιαίτερη αίσθηση ίσως προκάλεσε ο ισχυρισμός αρχικά μιάς Πομάκισσας και στη συνέχεια πολλών Πομάκων των Θερμών ότι δέν είναι Πομάκοι αλλά Τούρκοι και αξίωσαν νά παύσουν πλέον να αποκαλούνται έτσι (Πομάκοι).


Επι του ισχυρισμού τους αυτού θα ήθελα μέσω της εφημερίδος σας να απευθυνθώ πρός τους συνντοπίτες μας Πομάκους και να τους γνωρίσω ότι η καταγωγή και ταυτότητα ενός ατόμου ή μιάς ομάδας ή κοινωνίας (μικρής ή μεγάλης) δεν εξαρτάται από τους ισχυρισμούς ή έστω τον αυτοπροσδιορισμό (πολύ λιγότερο από τόν ετεροπροσδιορισμό) του ατόμου ή της ομάδας, ούτε από τη γλώσσα ή τη θρησκεία του, αλλά από την ιστορία, τις καταβολές, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και γενικά την κληρονομικότητα, έως αυτό το D.N.A, του ατόμου ή της ομάδας.


Αληθινά είναι φαιδρό, αν μή γελοίο, ο καθένας (άτομο ή κοινωνία) να θέλει να αυτοπροσδιορίζεται (ή να ετεροπροσδιορίζεται από κάποιους άλλους) αυτόνομα και αυθαίρετα ωσάν να είναι απάτωρ, αμήτωρ, και αγενεαλόγητος. Ωσάν τώρα να κατέβηκε ουρανοκατέβατος ή έστω τώρα να γεννήθηκε  άσπορος και ακυοφόρητος. Κανένας μας δεν είναι ουρανοκατέβατος. Ολοι μας έχουμε κάποια προϊστορία. Ολοι μας είμαστε γόνοι κάποιας σποράς καί κάποιας μήτρας και όλοι μας έχουμε κάποια κληρονομικότητα που την πήραμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας  και την μεταβιβάζουμε στα εγγόνια μας. Δεν μπορούμε νά στρουθοκαμηλίζουμε καί να αγνοούμε τήν κληρονομικότητα, την παράδοση και την ιστορία μας λόγω π.χ. κάποιας γλώσσας που μιλούμε ή κάποιας θρησκείας που πιστεύουμε.Το να ισχυρισθώ εγώ ότι έχω συγγένεια π.χ. με τους Σέρβους ή Ρώσους γιατί έχω την ίδια θρησκεία προκαλεί θυμηδία, όπως  επειδή π.χ. μιλώ την γαλλική ή αγγλική ότι έχω συγγένεια με τους Γάλλους ή Αγγλους. «Πολλού γε καί δει» όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες.


Αγαπητοί μου συντοπίτες Αχριάνες-Πομάκοι, δεν θά ήθελα εδώ να σας κάμω μάθημα, αν και ίσως θά έπρεπε, ως παλιός δάσκαλος. Εν τούτοις θα σας παρακαλούσα πριν εκστομίσετε οποιονδήποτε ισχυρισμό, κάμετε μια ενδοσκόπηση. Ανοίξτε τα μπαούλα καί τις κρύπτες σας.Ψάξτε τις ρίζες σας. Αναζητήσατε το παρελθόν και την ιστορία σας. Μη δίνετε σημασία στα κοάσματα των ποικίλων βατράχων που θέλουν να σας ξερριζώσουν φυλετικά από το παρελθόν και να σας ξεκολλήσουν απο τους βράχους σας. Είσαστε αιώνιοι σαν τις πέτρες βράχους των βουνών σας.Αλάξευτοι και αμετακίνητοι. «Γηγενείς», ταυτισμένοι επί χιλιετηρίδες με τη Ροδόπη σας και δεν είσαστε «ξένοι», πρόσφυγες που ήλθαν εδώ κάποια στιγμή από τα βάθη της Ανατολής. Δεν είσαστε ούτε Γιουρούκοι ούτε Τσιτάκηδες. Μη παρασύρεσθε από μερικούς αργυρώνητους πράκτορες που για κάποια αργύρια ή τιμές θέλουν νά σας πουλήσουν ή έστω νά σας βαπτίσουν και να σας μεταμορφώσουν σε που δεν είναι στη φύση και στην κληρονομικότητά σας. Μή θέλετε να αλλαξοπιστήσετε για δεύτερη φορά. Πρώτα θρησκευτικά, τώρα φυλετικά. «Το σφάλλειν ανθρώπινο, τό δίς όμως εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού ουδέ γυναικός συνετής» έλεγαν πάλι οι αρχαίοι Ελληνες.


Αληθινά ντρέπομαι για λογαριασμό σας, γιατί αν και είμαστε στον 21ο αι. δεν θέλετε ψάξετε και να δείτε την πραγματικότητα, την ιστορία και το παρελθόν σας, αλλά δέχεσθε να σας ποδηγετούν άλλοι. Ως να μην μπορείτε εσείς να ερευνήστε,μελετήσετε και να μιλήσετε. Βρείτε τό παρελθόν σας και φροντίστε να επιβιώστε ως ιδιαίτερη φυλή και ως [ιδιαίτερος λαός. Μακριά από ύποπτα πατρωναρίσματα και «προστατευτισμούς».


Σας προσκαλώ και πάλι να κάμετε την πνευματική σας επανάσταση. Ειλικρινά θέλω να αυτοπροσδιορισθείτε νηφάλια και ψύχραιμα, κατα τίς παραδόσεις και τις ρίζες σας, μακριά από οποιεσδήποτε κραυγές προπαγάνδας και σκοπιμότητες κάποιων άλλων κέντρων ή προσώπων.


Θα σας παρακαλούσα να διαβάστε την ιστορία σας, έστω όπως μετά [από πολυχρόνια έρευνα έχει καταστρωθεί στο βιβλίο μου «Πομάκοι, καταγωγή και ταυτότητα». Εάν νομίζετε ότι κάπου έσφαλα, ελάτε με επιχειρήματα και αποδείξεις να με διορθώσετε. Τα τυχόν κενά συμπληρώστε τα εσείς. Τα  τυχόν στρεβλά, με παρρησία, ιστορικά ντοκουμέντα και επιχειρήματα, προσπαθείστε να τα ανατρέψετε. Οχι όμως με κραυγές, απειλές και σκοταδιστική νοοτροπία. Αγωνισθείτε για την ιστορική αλήθεια γιατί αυτή στο τέλος θα λάμψει και θα σας ελευθερώσει από τα δεσμά της πνευματικής δουλείας και αλλοτρίωσης πού προσπαθούν άλλοι να σας επιβάλουν. Σας εκλιπαρώ και πάλι να κάμετε τήν πνευματική επανάσταση. Ξυπνήστε επί τέλους. Πάψτε να είσαστε δούλοι και ραγιάδες. Γίνετε πρόσωπα αυτόνομα και αυτεξούσια. Δώστε στους συντοπίτες και ομόφυλους σας την ιστορία τους, την κληρονομιά και τις παραδόσεις τους, μέσα από τόν εαυτόν σας, τή συνείδηση και τις καταβολές σας. Δώστε επι τέλους στα παιδιά και τα εγγόνια σας εκείνο που έχετε ανόθευτο και αψεγάδιαστο. Πείτε τους, επί τέλους, ποιοί είναι και τι τους πρέπει.


Με ειλικρινή αγάπη προς τον καθένα σας χωριστά αλλά και προς όλους μαζί, σας χαιρετώ, ζητώντας να παραμείνετε αυτό που ανέκαθεν είσασταν είτε σαν ονομάζουν Αχριάνες είτε Πομάκους και να μη θέλετε να μεταλλαγείτε και μεταμορφωθείτε σ΄ αυτό που ποτέ δεν είσασταν και μάλιστα με βδελυγμία αποστρέφοσταν ακόμη και να σας αποκαλούν Τούρκους ή Τσιτάκηδες. Πάψτε επί τέλους να είσαστε να είσαστε φερέφωνα άλλων.


Με τιμή


 


ΠΕΤΡΟΣ   ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button