TOΠIKA – METΩΠIKA Γράφει ο Γιάννης Kουριαννίδης

Τό ότι άτομα που κατέχουν αιρετές θέσεις, είτε σε πολιτειακούς είτε σε συντεχνιακούς ή συνδικαλιστικούς και λοιπούς φορείς, ευαισθητοποιούνται σε δημόσια ερωτήματα ή καταγγελίες και σπεύδουν να προβούν σε απαντήσεις ή διευκρινίσεις είναι πολύ θετικό.

Τό ότι άτομα που κατέχουν αιρετές θέσεις, είτε σε πολιτειακούς είτε σε συντεχνιακούς ή συνδικαλιστικούς και λοιπούς φορείς, ευαισθητοποιούνται σε δημόσια ερωτήματα ή καταγγελίες και σπεύδουν να προβούν σε απαντήσεις ή διευκρινίσεις είναι πολύ θετικό. Δυστυχώς αυτό είναι σπάνιο (θυμάστε οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης τη στάση που κράτησε η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης σε επανειλημμένα δημοσιεύματά της που το αφορούσαν – ακόμη περιμένουμε!).


Ένας από τους ανθρώπους που έχει συνείδηση των υποχρεώσεών του και του χρέους του απέναντι στους συναδέλφους και στην κοινωνία γενικότερα είναι και ο κ. Δημήτρης Πασσαλής, πρόεδρος εδώ και έναν χρόνο περίπου του σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών και καφέ – μπαρ νομού Ξάνθης.


 


* * * * *


 


Μετά την προχθεσινή καταγγελία μας (προς το παρόν χωρίς να αναφέρουμε το όνομα του γνωστού επαγγελματία), για τις αυξήσεις στις οποίες προέβη κατά το τριήμερο του Καρναβαλιού στις τιμές της καφετέριάς του, ο κ. Πασσαλής μας κάλεσε για να μας ενημερώσει σχετικά. Φυσικά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση.


Μετά την κατ’ αρχήν διευκρίνισή του ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν ανήκει στην δύναμη του σωματείου, ο κ. Πασσαλής δεν αρνήθηκε ότι πράγματι κατά την διάρκεια του τριημέρου οι τιμές είναι «τσιμπημένες»! Αυτό, όμως, όπως δήλωσε, αιτιολογείται.


Πρώτ’ απ’ όλα μας έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει πλαφόν στις τιμές που θα πωλεί τον καφέ ή το ποτό ένα κατάστημα. Εξ άλλου, όλοι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στο Τμήμα Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των ημερών αυτών, όπως άλλωστε γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Επίσης, τις ημέρες εκείνες οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό, ενώ οι φθορές των επίπλων, των υαλικών, ακόμη και των ειδών υγιεινής είναι πολύ μεγάλες λόγω του συνωστισμού αλλά και της κακής συμπεριφοράς πολλών πελατών.


Αυτός ο πανικός, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πασσαλής, συμβαίνει λόγω της συρρίκνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων, ουσιαστικά, στο τριήμερο αυτό.


 


* * * * *


 


Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω, που ανέφερε ο κ. Δ. Πασσαλής, μπορούν να σταθούν ως δικαιολογίες για τις «τσιμπημένες» τιμές του τριημέρου, αλλά σίγουρα ανήκουν στις αιτιολογίες.


Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και τα διάφορα «πάρτι», που διοργανώνουν σύλλογοι και φοιτητές σε διάφορους χώρους που κάθε άλλο μάλιστα παρά πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (αλήθεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Δ/νσης Υγιεινής έχουν κανέναν λόγο σ’ αυτό το φαινόμενο;), τότε το πλήγμα για τους σοβαρούς (και όχι βεβαίως τους ευκαιριακούς) επαγγελματίες της πόλης είναι πολύ μεγάλο, αφού η πόλη στην κυριολεξία ερημώνει εκείνες τις ώρες που αυτά πραγματοποιούνται.


 


* * * * *


 


Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι η επιχείρηση για την οποία προχωρήσαμε στην καταγγελία μας, ούτε πλεονάζον προσωπικό προσέλαβε, ούτε φωτορρυθμικά και άλλον εξοπλισμό ειδικά για τις μέρες εκείνες προμηθεύτηκε, ούτε ζημιές και φθορές υπέστη.


Εν πάση περιπτώσει, για μη μείνουμε στα αρνητικά της όλης ιστορίας, αξίζει να επισημάνουμε ότι, όπως μας γνωστοποίησε ο κ. Δημ. Πασσαλής, φέτος το 50% των καταστημάτων (μπαρ – καφετέριες) δεν θέσπισαν εισιτήριο εισόδου (σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά που το ποσοστό ήταν κατά πολύ αυξημένο), ενώ καταγράφηκαν μόνο 1.200 περιστατικά μέθης, αριθμός συντριπτικά κατώτερος από άλλων ετών, κάτι που πιθανότατα οφείλεται και στην προσεκτική επιλογή των προμηθευτών των καταστημάτων.


Ας ελπίσουμε του χρόνου, ακόμη καλύτερα!…


 


* * * * *


 


Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Κομοτηνή τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή. Η επιφανής Κωνσταντινουπολίτικη οικογένεια, με τις ρίζες της από τη Βύσσα της Ανατολικής Θράκης βρήκε επιτέλους έναν χώρο να στεγάσει πολυτιμότατα αντικείμενα και στοιχεία της πολύπλευρης προσφοράς της, όχι μόνο προς τον Ελληνισμό, αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο.


Η επιφανέστερη μορφή της οικογένειας είναι βεβαίως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, η προσφορά του οποίου στην ανάπτυξη του διαφορικού λογισμού είναι τεράστια, σε βαθμό μάλιστα που ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο ίδιος προσωπικά, «αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»!


 


* * * * *


 


Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, λοιπόν, έπέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θράκη, αλλά και στην Ελλάδα γενικώτερα, αφού μετά από τόσο πολλά χρόνια η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε το έργο του. Ίσως, βεβαίως, να απαιτήθηκε γι’ αυτό η παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα ενός Θρακιώτη υπουργού, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ίσως και όχι.


Πάντως, είναι αλήθεια, ότι ο Κομοτηναίος υπουργός αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες που του παρέσχε η θέση του, ώστε να υλοποιήσει το όραμα του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή και ιδιαιτέρως του Προέδρου του Μουσείου Καραθεοδωρή, κ. Αθανασίου Λιπορδέζη, και να φτάσουμε σήμερα στην ύψιστη τιμή προς το πρόσωπο του μεγάλου αυτού Έλληνα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Δεν είναι βεβαίως καθόλου τυχαίο, ότι στο εν εξελίξει δημοψήφισμα του ΣΚΑΪ για τον μέγιστο των Ελλήνων, ο Καραθεοδωρή κατετάγη 12ος!


 


* * * * *


 


Παρά τη μεγάλη σημασία του γεγονότος, που, σημειωτέον, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και διεθνώς, η ελλαδική μικροπρέπεια αναδείχθηκε και πάλι.


Σχεδόν ολοκληρωτική ήταν η απουσία των δημάρχων από άλλες περιοχές της Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Θράκης. Καλά που παρευρέθη (και μάλιστα έκανε αίσθηση και με την ομιλία του στην εκδήλωση στο «Χρήστος και Εύα») ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης (στον Δήμο του οποίου έχει ήδη στηθεί προτομή του Κ. Καραθεοδωρή!), και διέσωσε το κύρος της Τ.Α.


Απόντες όμως ήταν, τουλάχιστον από την εκδήλωση στο ξενοδοχείο, και οι τοπικοί βουλευτές. Κι αν για τον Αχμέτ Χατζηοσμάν δεν έχει κανείς ιδιαίτερες απαιτήσεις, τί να πούμε για τον Γιώργο Πεταλωτή, που η απουσία του σχολιάστηκε καυστικά. Σύμφωνοι, ήταν ως ένα σημείο μία εκδήλωση – promotion του Στυλιανίδη, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν δικαιολογεί τη στάση τους.


 


* * * * *


 


Σίγουρα, όμως, και η στάση των διοργανωτών δεν ήταν η δέουσα, αφού ήταν προκλητικά φανερό στο διάστημα που προηγήθηκε, ότι το όλο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα χρησιμοποιείτο ουσιαστικά για την ανάδειξη της (σημαντικότατης σίγουρα) προσφοράς του κ. Στυλιανίδη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Κρίμα, γιατί μία προσωπικότητα όπως αυτή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ανήκει σε όλους τους Έλληνες και κανείς δεν δικαιούται να κτίζει το προσωπικό του προφίλ πάνω σ’ αυτήν. Ως ένα σημείο λοιπόν, δικαιολογημένη η αντίδραση των αντιπολιτευομένων τον κ. Στυλιανίδη, αλλά … ως ένα σημείο. Μία στάση ανωτερότητας, που δεν την επέδειξε ο ίδιος, έχασαν την ευκαιρία να τη δείξουν αυτοί.


 


* * * * *


 


Σας περιμένω στο Ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ την Τρίτη 24 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., όπου μαζί με τον φιλόλογο και συγγραφέα Αθανάσιο Τσακνάκη, θα μιλήσουμε με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η σύγχρονη απήχηση της». Η εορταστική αυτή εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Ν.Ξάνθης «Ο Γέρος του Μωριά» και τον Όμιλο Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης, με αφορμή την εθνική μας επέτειο. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Υποστράτηγος ε.α.  και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με όσους θα παρευρεθούν.


 


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button