Ειδήσεις

 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΠΡΟΣ:

Τσέπελη Εμμανουήλ – Δήμαρχο Ξάνθης

Μπεκήρ Ογλού Σουά – Αντιδήμαρχο Παιδείας

Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

             Στις 13 Σεπτεμβρίου επίκειται το άνοιγμα των σχολείων, και είναι σημαντικό ζήτημα η ασφαλής λειτουργία τους. Η καθαριότητα των σχολικών χώρων δε διασφαλίζεται με βάση τις εργατοώρες των καθαριστριών που όρισε η Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας covid-19.

Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί για να πάρει ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα, να προχωρήσει στην πεπατημένη, χωρίς να προβεί στην θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην προστασία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην λειτουργία με το άνοιγμα των σχολείων.

Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απαντούν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, ενώ σχεδιάζουν την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Ενώ δεν λαμβάνουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη.

Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό καθαριστριών/ων, με πλήρες ωράριο, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις (!) και απολύσεις καθαριστριών/ών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να σηκώσουν οι Δήμοι το οικονομικό –και όχι μόνο- βάρος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία τους, για υποχρεώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης συνολικά.

Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές απαντούν με self-test στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς, πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη.

Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντούν με απαράδεκτους εκβιασμούς και διαίρεση των εργαζομένων.

Αντί να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν, για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες τους εδώ και δύο χρόνια, τα σχολεία υπολειτουργούν,  για μια ακόμα φορά προσπαθούν, με επικοινωνιακά τρικ, να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και την ίδια ώρα παίρνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς γονείς εκπαιδευτικούς μαθητές, ούτε ρίχνοντας τις δικές της ευθύνες στους Δήμους.

            Ρωτάμε την Δημοτική αρχή τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα παραπάνω για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button