Αρνητική απόφαση με διόδους εισόδου στην επένδυση της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Το θέμα της γνωμοδότησης για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου από την εταιρεία “ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ”, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.

Το θέμα της γνωμοδότησης για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου από την εταιρεία “ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ”, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.


Η ήδη γνωστή από καιρό αρνητική γνωμοδότηση των παραγωγικών φορέων του νομού, Επιμελητηρίου, Ομοσπονδίας και Εμπορικού Συλλόγου, καθώς και της ΟΚΕ, διαμόρφωσε ανάλογα και το κλίμα της συνεδρίασης του Οργάνου, κυρίως δε με την παρουσία και τη στάση του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης, κ. Ανδρικόπουλου, του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Τσιακίρογλου, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κίτσου και των λοιπών εκπροσώπων των παραπάνω φορέων. Μετά από μια διεξοδική συζήτηση και με  ανταλλαγή πυρών κυρίως ανάμεσα στους εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και θέσεις, έστω και σε υψηλούς τόνους, τελικά το Σώμα αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ίδρυση καταστημάτων λιανικού εμπορίου στην περιοχή του πρώην ΔΕΡΑΣ από την ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ μετά και από την πρόταση του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη.


Συγκεκριμένα ο νομάρχης Ξάνθης εξετάζοντας την υποβληθείσα πρόταση της εταιρείας και τα κάποια  κενά και  ασάφειες που είχε αναφορικά με στοιχεία του νομού Ξάνθης και λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του, αποφάσισε να προτείνει την αρνητική γνωμοδότηση για ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους και με την επισήμανση ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επαναφέρει το αίτημα του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εφόσον καταθέσει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει η Νομαρχία Ξάνθης στην έκδοση των διοικητικών πράξεων, δηλαδή στην έκδοση της αιτούμενης από την ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ άδειας ίδρυσης και ανέγερσης του εμπορικού πάρκου στην περιοχή του πρώην ΔΕΡΑΣ.


ρείας δεν απαντά με πειστικά στοιχεία και προτάσεις για περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν από την επένδυσή τους στη συγκεκριμένη περιοχή.


Παράλληλα ζήτησε και από το Επιμελητήριο Ξάνθης, ως σύμβουλος της πολιτείας-όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρός του κ. Ανδρικόπουλος, να καταθέσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και το είδος των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά.   


Πάντως ο νομάρχης Ξάνθης μέσα από την εισήγησή του και απευθυνόμενος και προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τη γενική στάση του εμπορικού κόσμου της περιοχής, αλλά και της τάσης που παρατηρείται στην αγορά της ευρύτερης περιοχής. 


Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δε θα πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στη δημιουργία στην περιοχή εμπορικών κέντρων, καθώς αν δε γίνουν στο νομό, θα γίνουν σε όμορο νομό που επίσης θα είναι κοντά μας.


“Δεν είναι ούτε άσπρο-άσπρο, ούτε μαύρο-μαύρο το θέμα. Είναι μια απόφαση σημαντική, καθοριστική για το μέλλον που αφορά όλους τους πολίτες. Η αγορά της Ξάνθης είναι ισχυρή αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο μέσα στο 2007 είχαμε 220 νέες εγγεγραμμένες επιχειρήσεις…..Επίσης θα πρέπει να  αποφασίσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε για την Ξάνθη, η οποία έχει κεντροβαρή θέση”. 



Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Φώτης Καραλίδης ο οποίος και δέχθηκε τα περισσότερα πυρά από τους εκπροσώπους του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης εξέφρασε τον προβληματισμό ως προς τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά ζητήματα που ενδεχόμενα θα προκύψουν, σημειώνοντας ωστόσο πως ο έντονος κοινωνικός διάλογος που προηγήθηκε τους έδωσε τα ερεθίσματα να κινηθούν και να δουν το θέμα με ρεαλισμό. Άφησε αιχμές στους παραγωγικούς φορείς των καταστηματαρχών και επαγγελματιών που δε φρόντισαν να προστατέψουν τα μέλη τους με τη διεκδίκηση ψήφισης νομικού πλαισίου για την έλευση πολυκαταστημάτων στην περιφέρεια.


Τέλος υπογράμμισε πως η τοπική κοινωνία είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι την ύπαρξη ενός τέτοιου εμπορικού πάρκου. “Τα εύσημα θα τα δώσει ο καταναλωτής, ο οποίος είναι ο κύριος κριτής. Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητές της ανάπτυξης. Εμείς δεν  βλέπουμε εκλογίστικα και μικροπολιτικά το θέμα. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο”   



Όσο για τη θέση του επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρη Φωτιάδη, ήταν εξαρχής αρνητική με την έλευση των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων και εξέφρασε τη στήριξή του στους εμπόρους και επαγγελματίες καλώντας τους να βγουν μαζί στους δρόμους και να αγωνιστούν για να μην έρθουν αυτοί οι πολυχώροι.  



Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης του θέματος, τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας “ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ”, κ. Κώστας Κετίπης, ο οποίος απαντώντας στα ερωτήματα τόσο των νομαρχιακών συμβούλων, όσο και των εκπροσώπων τη τοπικής αγοράς, προχώρησε σε μια σειρά δεσμεύσεων, όπως ότι πρωταρχικό και κύριο μέλημα θα είναι η ενίσχυση της τοπικής αγοράς καθώς όλες οι προμήθειες για την υλοποίηση της επένδυσης θα γίνουν από την περιοχή.


“Θέλουμε να δώσουμε δουλειά στην περιοχή. Αυτό που θα πάρουμε από τους καταναλωτές θα το επιστρέψουμε στο νομό”, σημείωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.


Επίσης τόνισε πως στόχος τους είναι να γίνει ένα υπερτοπικό εμπορικό κέντρο μέσα στο οποίο ο υγιής και ανεμπόδιστος ανταγωνισμός θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.


Σημείωσε πως 71 καταστήματα του πολυχώρου προορίζονται για την τοπική κοινωνία, ενώ θα δημιουργηθούν 680 θέσεις εργασίας οι οποίες και διασφαλίζονται.


Έκανε γνωστό πως με την ίδια διαδικασία που ακολούθησε για την πρότασή της στο νομό Ξάνθης, ακολούθησε και για το Εμπορικό Κέντρο των Ιωαννίνων, το οποίο και εγκρίθηκε από τις εκεί τοπικές αρχές.


Τέλος ερωτηθείς για την τελική απόφαση που έλαβε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης μετά από μια διεξοδική συζήτηση, ο κ. Κετίπης εξέφρασε την αμηχανία που αισθάνθηκε, αλλά και τον προβληματισμό του για την όποια μελλοντική κίνηση της εταιρείας, ως προς την επαναφορά της επενδυτικής πρότασης και πάλι στο Ν.Σ.



Στο μεταξύ στα υπόλοιπα θέματα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η Λειτουργία Κυριακάτικης Αγοράς στο Πόρτο Λάγος με τη χορήγηση 200 αδειών σε παραγωγούς και μικροπωλητές, όπως και η δημιουργία ψηφιακού Μουσείου Καπνού, ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής και τηλεματικής για την πρόληψη, αντιμετώπιση και έλεγχο φυσικών καταστροφών.



Στην προ ημερησίας συζήτηση αποφασίστηκε μετά από πρόταση του κ. Καραλίδη η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών για τη διακοπή λειτουργίας των δρομολογίων 602 και 603 του ΟΣΕ. Μάλιστα για τη σύνταξη του ψηφίσματος ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους κυρίους Καραλίδη και Καρβουνίδη και την κ. Συμπυλίδου.


Δέσποινα Γκούμα     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button