Άρθρα

Ο αποπροσανατολισμός των μαζών και ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου

Βλέποντας τα καθημερινή ενημέρωση που μας μεταφέρουν τα λεγόμενα συστημικά  μέσα ( έντυπα και κυρίως ηλεκτρονικά)  με βασικό  μενού εγκλήματα και  εσωκομματικές έριδες με ουτιδανό περιεχόμενο και διαρκή αποθέωση του «τίποτα»,  έχει αξία να  παραθέσουμε  σχετικό σχολιασμό   δύο κορυφαίων διανοητών, του Ιταλού σημειολόγου, δοκιμιογράφου, φιλόσοφου, κριτικού λογοτεχνίας , μυθιστοριογράφου και με πολλές άλλες ιδιότητες Ουμπέρτο Εκο (Uberto Eco) και του Αμερικανού  καθηγητή γλωσσολογίας και πολιτικού ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι Noam Chomsky. Στο έργο του και οι δύο  έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερως με τα ζητήματα της ενημέρωσης και της τέχνης του αποπροσανατολισμού των μαζών

Σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Εκο, οι μάζες εκτίθενται σε έναν «πολιτισμό του θεάματος», όπου η πληροφορία και η ψυχαγωγία γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Το σύγχρονο πλαίσιο παρακολούθησης, εφόσον είναι πλούσιο σε εικόνες και εντυπωσιακά γεγονότα, αποσπά την προσοχή των ατόμων από τα ουσιαστικά και σημαντικά θέματα της ζωής τους. Σύμφωνα με τον Εκο, αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση όπου οι μάζες χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν την πραγματική σημασία των πραγμάτων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι, ο αποπροσανατολισμός των μαζών πηγάζει από τη γλωσσική εξουσία και τον τρόπο που τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μπορούν να διαμορφώσουν τη σκέψη του κοινού. Οι επιλογές λέξεων, ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων και η επιλογή θεμάτων προς συζήτηση επιτρέπουν σε λίγους να καθορίζουν το δημόσιο διάλογο. Σύμφωνα με τον Τσόμσκι αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση όπου οι μάζες πληροφορούνται σχετικά με ένα περιορισμένο φάσμα ιδεών και προοπτικών.

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε  με τις δύο παραπάνω προσεγγίσεις θα σημειώναμε ότι  η κοινωνία, μέσω της υπερβολικής  εστίασης του ΜΜΕ στο θέαμα και της γλωσσικής εξουσίας που αυτά έχουν διαμορφώσει , βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα όπου οι μάζες συχνά χάνουν την ικανότητα να εκτιμούν και να κρίνουν τα γεγονότα με βάση την ουσία τους. Η αντίσταση σε αυτήν την τάση απαιτεί ενεργή συμμετοχή, κριτική σκέψη και ανεξάρτητη αναζήτηση γνώσης από τα μέλη της κοινωνίας.

M.C. Escher Contrast (Order and Chaos), 1950

Ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου

Ο περιφερειακός τύπος λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό στον αντίποδα της περιορισμένης ενημέρωσης και του αποπροσανατολισμου  που παρέχουν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ). Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειακός τύπος επιδιώκει να προάγει την υγιή ενημέρωση των πολιτών

Ειδικότερα:

Εγγύτητα

Ο περιφερειακός τύπος συνήθως εξυπηρετεί μικρότερες κοινότητες και περιφέρειες. Αυτό του επιτρέπει να έχει εγγύτητα με τους πολίτες και να κατανοεί καλύτερα τις τοπικές τους ανάγκες και προκλήσεις

 Ποικιλία θεμάτων

Ο περιφερειακός τύπος συχνά καλύπτει μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων που είναι σημαντικά για τις τοπικές κοινότητες, από την τοπική πολιτική μέχρι τα πολιτιστικά γεγονότα.

Ανεξαρτησία

Ο περιφερειακός τύπος συνήθως λειτουργεί με μικρότερα οικονομικά κεφάλαια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφοροποίηση στην ενημέρωση.

Εστίαση στις τοπικές κοινωνίες

Ο περιφερειακός τύπος επικεντρώνεται συχνά στην τοπική κοινότητα, δίνοντας έμφαση σε ιστορίες και θέματα που επηρεάζουν απευθείας τους πολίτες.

Προώθηση διαφορετικών απόψεων

Ο περιφερειακός τύπος μπορεί να προσφέρει πλατφόρμα για διάφορες απόψεις και αναφορές, προωθώντας ένα πιο ποικίλο και ισορροπημένο ενημερωτικό περιεχόμενο.

Συμπερασματικά  ο περιφερειακός τύπος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς ενημέρωσης, παρέχοντας ένα αντίβαρο στον αποπροσανατολισμό και την «χειραγώγηση» που επιχειρείται από την πλειοψηφία  των μεγάλων ΜΜΕ.

Είναι από μόνη της αυτή η λειτουργία αιτία στήριξης του περιφερειακού τύπου από τις τοπικές κοινωνίες.

 

Κεντρική φωτογραφία: The Persistence of Memory Salvador Dali  (1931)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button