Περιφέρεια

Πρόταση του ΑΚΚΕΛ για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων λαθροδιακινητών στον Έβρο

Το τελευταίο διάστημα στον Έβρο το φαινόμενο με λαθροδιακινητές να οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας είναι πλέον καθημερινό, θρηνούμε ήδη τρεις νεκρούς. Στο ΑΚΚΕΛ παρακολουθώντας το φαινόμενο συμπεράνουμε τα εξής: σχεδόν όλα τα οχήματα είναι κλεμμένα για να μην κατασχεθούν τα οχήματα των διακινητών, από την Αθήνα τα οποία έρχονται στον Έβρο “φορτώνουν” και επιστρέφουν στην Αθήνα”. Εάν αυτά το οχήματα εντοπίζονταν και συλλαμβάνονταν οι διακινητές πριν καν φτάσουν στον Έβρο, θα σταματούσε εν μέρει το φαινόμενο. Η λύση υπάρχει, είναι οικονομική 1950€ η συσκευή και την χρησιμοποιεί ήδη η Ελληνική Αστυνομία. Και επειδή γίνεται τελευταία πολύς λόγος για καρφιά ή αναδυόμενα κολωνάκια, αυτό το σύστημα θα μπορούσε αυτόματα να ενεργοποιεί τέτοια μέσα. Το ΑΚΚΕΛ λοιπόν προτείνει την αγορά και τοποθέτηση σε όλους τους σταθμούς διοδίων από Θεσσαλονίκη έως Έβρο (6 σταθμοί επί 1950€ κόστος 11.700€) του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων ANPR.

 Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων (Αutomatic Number Plate Recognition – ANPR). Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες που μπορούν να διαβάσουν και να αναγνωρίσουν αυτόματα τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και να τις συγκρίνουν με μια βάση δεδομένων κλεμμένων οχημάτων. Έτσι, αν εντοπίσουν κάποιο όχημα που φέρεται να έχει κλαπεί, ειδοποιούν τις αρχές για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το σύστημα ANPR χρησιμοποιείται ήδη από την Ελληνική Αστυνομία σε 30 περιπολικά και σε τρία επιχειρησιακά κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Μέσα σε περίπου 1,5 μήνα, το σύστημα έχει εντοπίσει περισσότερα από 600 κλεμμένα αυτοκίνητα https://aade.gr/mycar. Το σύστημα ANPR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο πρόσβασης σε χώρους στάθμευσης, κατοικημένες περιοχές, περιοχές περιορισμένης πρόσβασης οχημάτων κ.λπ. Γι’ αυτό το σκοπό, μπορεί να συνδυαστεί με αυτόματες μπάρες, βυθιζόμενα κολωνάκια, λογισμικό διαχείρισης και βάση δεδομένων.

Φυσικά το ΑNPR λύνει ένα μέρος του προβλήματος και όχι το πρόβλημα. Η λύση του μεταναστευτικού απαιτεί πολιτική βούληση που δεν υπάρχει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που όπως μας λέει ο πρωθυπουργός με την μετανάστευση θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού. Θα αντικαταστήσει δηλαδή τον Ελληνικό πληθυσμό με λαθρομετανάστες. Θα πρέπει να αυξηθούν οι ποινές και στους διακινητές και σε όσους εισέρχονται λαθραία στην χώρα. Κανένα δικαίωμα ασύλου σε όποιον παραβιάζει τα σύνορα του κράτους. Ενίσχυση των ελέγχων, συνεργασία με τις γειτονικές χώρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα και δημιουργία δυνάμεων πολιτοφυλακής, που όχι μόνο θα συμβάλει στην φύλαξη των συνόρων, αλλά θα ωφελήσει οικονομικά τις ακριτικές περιοχές.

Το βασικότερο όμως είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, της προώθησης κοινών πρωτοβουλιών για την παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης του προβλήματος και στις πρώτες χώρες διέλευσης των λαθρομεταναστών, το κακό πρέπει να το χτυπάς στην ρίζα και όχι να κόβεις απλά κλαριά όταν αυτό θεριέψει.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button