Ειδήσεις

Περπατώντας στα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη της Ξάνθης

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε αναμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα συνταρακτικό γεγονός, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου επηρέασαν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες. Η ταχεία κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα, τον Απρίλιο του 1941, σηματοδότησε την έναρξη, αρχικά, της γερμανικής και πολύ σύντομα της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη. Μια περίοδος ιδιαίτερα σκοτεινή για την περιοχή, η οποία διήρκησε για ένα χρονικό διάστημα 3,5 χρόνων περίπου μέχρι την Απελευθέρωση της πόλης, τον Σεπτέμβριο του 1944.

Στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης της Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει ιστορική περιήγηση, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18:30, στα ίχνη της περιόδου της Κατοχής, με οδηγό τον ιστορικό και Υποψήφιο Διδάκτορα Δημήτρη Καλογιαννίδη. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα υπάρξει και η παρουσίαση φωτογραφικών ντοκουμέντων από τα ιστορικά σημεία τα οποία θα επισκεφτούμε. Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν, έχουν αντληθεί από το προσωπικό αρχείο του Τάσου Τεφρωνίδη, την ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης», το ερευνητικό αρχείο του Δημήτρη Καλογιαννίδη και το βιβλίο του μακαριστού Στέφανου Ιωαννίδη «Ξάνθη 1870-1940».

Στόχος αυτής της ιστορικής περιήγησης στον σύγχρονο αστικό ιστό είναι η ανάδειξη των χώρων και των σημείων στα οποία εγκαταστάθηκαν οι αρχές κατοχής και εκτυλίχθηκαν ορισμένα από τα γεγονότα αυτής της περιόδου. Με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε για τα γεγονότα αυτής της περιόδου, να προσεγγίσουμε φαινόμενα τα οποία εμφανίζονται στην κοινωνία της κατοχικής Ξάνθης, να μιλήσουμε για την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης, η τύχη της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή την περίοδο και τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, να ιχνηλατήσουμε το κοινωνικό τοπίο της καθημερινότητας και να ανασυστήσουμε όψεις της εμπειρίας των ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν αυτή την ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, στον συνεργάτη του Ιδρύματος, Υπ. Διδ. Νίκο Κοσμίδη (τηλ. 6996559216). Η περιήγηση προσφέρεται δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση υπερκάλυψης των θέσεων, θα διοργανωθεί και δεύτερη περιήγηση εντός της εβδομάδας των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Διεξαγωγή: 06.09.21, 18:30

Τόπος συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας

Διοργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Ξενάγηση: Υπ. Διδ. Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός

Δηλώσεις συμμετοχής – επιμέλεια: Υπ. Διδ. Νίκος Κοσμίδης (τηλ. 6996559216)

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button