Τα παιδιά που λένε στη ζωή το μέγα ναι και η πολιτική προστασία

Παρασκευή του Αη-Δημήτρη. Πλατεία Δημοκρατίας. Σε 10 λεπτά θα αρχίσει η φθινοπωρινή σύσκεψη της επιτροπής σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας.. Δημοσιογραφική κάλυψη δεν υπάρχει. Δεν πουλάει το θέμα ή δεν υπήρξε ενημέρωση. Αλλά και οι προσκληθέντες δεν βρίσκονται όλοι στα έδρανα. Κι όμως, αντικειμενικά αξιολογώντας την όλη διαδικασία, επρόκειτο για πολύ ουσιώδη συνεδρίαση.

Παρασκευή του Αη-Δημήτρη. Πλατεία Δημοκρατίας. Σε 10 λεπτά θα αρχίσει η φθινοπωρινή σύσκεψη της επιτροπής σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας.. Δημοσιογραφική κάλυψη δεν υπάρχει. Δεν πουλάει το θέμα ή δεν υπήρξε ενημέρωση. Αλλά και οι προσκληθέντες δεν βρίσκονται όλοι στα έδρανα. Κι όμως, αντικειμενικά αξιολογώντας την όλη διαδικασία, επρόκειτο για πολύ ουσιώδη συνεδρίαση. Γιατί και οι εκπρόσωποι της περιφέρειας και η Δασική Υπηρεσία, η έμπειρη σ’ αυτά τα θέματα Τροχαία με το διοικητή της, ο αντιδήμαρχος πρασίνου, οι εθελοντές διασώστες, οι ραδιοερασιτέχνες της πόλης, η ΔΕΥΑΞ με τον πρόεδρό της, η υπηρεσία του Δήμου με επικεφαλής έναν γερόλυκο των επεμβάσεων σε πυρκαγιές, πλημμύρες και ευτυχώς όχι σε πολύ δύσκολες περιστάσεις σεισμικών φαινομένων δεν γενικολόγησαν. Ίσα-ίσα έβαλαν επί τάπητος και πολλές αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά καιρούς ειδικά στη συνεννόηση και συνεργασία των αρχών. Κι όλα τούτα σε μια μέρα που οι πυρκαγιές μαίνονταν στη Σιθωνία της Χαλκιδικής απειλώντας περιουσίες και ζωές, σε μια μέρα που στην Καρδάμαινα της Κω η νεροποντή μετατράπηκε σε πλημμύρα. Κι όλα τούτα σε μια μέρα που ο εγκέλαδος μας είχε επισκεφθεί στη Λαμία, στη Μεσσηνία και κυρίως στη Ζάκυνθο όπου έφτασε τα 6,4 Ρίχτερ. Και εκεί ο τόπος άντεξε, γιατί οι υποδομές είναι κατάλληλα σχεδιασμένες. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλές δεκαετίες μετά το σεισμό στη Ρουμανία -και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ρήγμα της Ανατολίας από το οποίο αναμένεται ισχυρότατος καταστρεπτικός σεισμός- εξακολουθούμε να υποτιμούμε τους κινδύνους. Πολλά και χρήσιμα λοιπόν για τώρα αλλά και για το μέλλον με εντυπωσιακότερη ίσως την παρουσίαση μιας καινοτόμου πρότασης για σύστημα επικοινωνιών σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ενσύρματες επικοινωνίες. Πρωτοποριακή ιδέα όχι μόνο για την Μακεδονία-Θράκη αλλά για όλη την Ελλάδα. Και πάνω απ’ όλα δοκιμάζεται ήδη στο πεδίο.

Παρασκευή του Αη-Δημήτρη. Πλατεία Δημοκρατίας. Σε 10 λεπτά θα αρχίσει η φθινοπωρινή σύσκεψη της επιτροπής σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας. Στα σχολεία τέλειωσαν οι γιορτές κι έγιναν καταθέσεις στεφάνων. Παντού και στη Σμίνθη όπου καθηγητές και μαθητές εντυπωσίασαν τον ποιητή Θανάση Μουσόπουλο. Στην πόρτα του Δημοτικού Μεγάρου καμιά δεκαπενταριά παλικαράκια και κορίτσια έχουν συγκεντρωθεί και στέκονται με τρόπο που μοιάζει να θέλουν να εμποδίσουν την είσοδο στους προσερχόμενους. Τους ρώτησα.

Δεν είχαν τέτοια πρόθεση και δυο-τρεις τραβήχτηκαν αφήνοντας διάδρομο να περάσω. Αστειεύτηκα, πιο πολύ για να δεχτούν το μήνυμα, λέγοντας «κι εγώ με αυτούς που φωνάζουν συντάσσομαι».

Τι είχα αλήθεια στο μυαλό μου; Ότι η «σκοτεινή παθολογία των Σούπερ πλούσιων (uber rich) που τυγχάνει εξαιρετικής φροντίδας από τη μαζική κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει γίνει δική μας. Έχουμε καταπιεί το δηλητήριό τους. Έχουμε διδαχθεί να δοξάζουμε την κακή ελευθερία και να διασύρουμε την καλή. Θα αποκρούσουμε αυτές τις παθολογίες και θα οργανώσουμε τον αγώνα για να αναγκάσουμε τους πλούσιους να φύγουν από την εξουσία ή θα μας μεταμορφώσουν σε ότι ήδη μας θεωρούν ότι είμαστε -η βοήθειά και το στήριγμά τους». Δεν είναι δικό μου απόφθεγμα. Έτσι τελειώνει το άρθρο του στο «Truthdig» ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, βραβευμένος με Pulitzer, Chris Hedges όπου περιγράφει  τις εμπειρίες του για τα παιδιά των Σούπερ πλούσιων που ήταν συμμαθητές του επί 8 χρόνια σε ένα σχολείο ειδικό για πάμπλουτους στη Μασαχουσέτη και γενικεύει για τη συμπεριφορά των μεγιστάνων του πλούτου που δυναστεύουν όλη την ανθρωπότητα.

Ή μήπως αναμόχλευα τα λόγια του βραβευμένου με βραβείο Ειρήνης Νίκου Καζαντζάκη: Ο κόσμος τούτος, ο μεταπολεμικός, όπου ζούμε, είναι τόσο σάπιος, ανήθικος κι ανάξιος κ’ ενός μέτριου ακόμα ανθρώπου, που κάθε προσπάθεια να γκρεμιστεί φαίνεται κ’ είναι ιερή. Γι’ αυτό σήμερα όλοι οι τίμιοι άνθρωποι, όσοι έθεσαν σκοπό της κοινωνικής ζωής τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και το φως, τούτο, το γκρέμισμα του σάπιου, ατιμασμένου, κρονόληρου[1] κόσμου, θεωρούν ως πρώτο τους χρέος. Το δεύτερο χρέος, το θετικό, κάθε τίμιου σήμερα ανθρώπου είναι: η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κόσμος καλύτερος, όπου να κυριαρχεί αυτό που λέμε φως ή Θεός ή ανήφορος.

Τι όμορφα παιδιά σκέφτηκα. Κάποιοι θέλουν βίαια να ξεριζώσουν την ομορφιά από την ψυχή τους. Νωρίς, νωρίς. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη Λυών ένα βρέφος μόλις 10 μηνών. Οι γιατροί διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το παιδί είχε καταπιεί κάνναβη. Μέσα σε λίγες ημέρες τα καταστήματα που πωλούν κάνναβη στον Καναδά ξεπούλησαν. Ανακοίνωσαν πως οι ελλείψεις σε στοκ τα αναγκάζουν να μένουν κλειστά τρεις ημέρες την εβδομάδα. Προηγήθηκε νόμος που επιτρέπει τη χρήση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» λόγους.

Το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ (12/10) αναφέρει: «…πριν από μερικούς μήνες η Βρετανία απέκτησε υπουργό αρμόδιο για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Τώρα δημιουργήθηκε ακόμη ένα υπουργείο, αυτό για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το χαρτοφυλάκιο ανέλαβε η υπουργός Υγείας Τζάκι Ντόιλ Πράις, η οποία και θα ηγηθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών καθώς και να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που εμποδίζουν όλους εκείνους τους ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα να ζητήσουν βοήθεια.

Με επανέφερε στην πραγματικότητα των σκαλοπατιών της εισόδου του Δημαρχείου μια νεανική φωνή που θαρρετά, αλλά όχι αυθάδικα μου αντιγύρισε:

 

«Φωνάζει, κύριε, όποιος έχει δίκιο και το διεκδικεί»

 

Χαμογέλασα. Αυτά τα παιδιά θα πουν στη ζωή το μεγάλο ναι, όπως θα το ‘θελε ο Γιάννης Ρίτσος κι ο μεγάλος δάσκαλος Δημήτρης Γληνός που σε κάθε ευκαιρία τόνιζε: «Ο μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό».

Γιώργος Κολλάρος


[1] Κρονόληρος ® Κρόνος (παρατσούκλι για ανόητο γέρο) + λῆρος ® φλύαρος γέρος που λέει ανοησίες, γεροξεκούτης,  (Πλούταρχος, Περί παίδων  ἀγωγῆς, 13Β)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button