Τοπικά νέα

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Δώστε λύσεις στα υποβαθμισμένα ΚΙ.Χ.Ν.Ε.

Βελτιώστε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τα στελέχη!

Από τον Αύγουστο του 2011 και στο πλαίσιο των τότε μνημονιακών δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων, τα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία μετέπεσαν σε Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας. Αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης, ήταν να υποβαθμιστεί ο ρόλος τους και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειές τους.

Οι ελλείψεις σε ειδικότητες Ιατρών είναι διαρκείς, ενώ χρόνο με το χρόνο, οι ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται στα ΚΙΧΝΕ μειώνονται.
Όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος, όχι μόνο των στρατιωτικών, αλλά και των ιδιωτών, αφού οι πρώτοι εξαναγκάζονται να επισκεφτούν πολιτικές δημόσιες δομές υγείας, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σύστημα Υγείας.
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, για ακόμη μία φορά φέρει στη δημοσιότητα τα προβλήματα του 212 ΚΙΧΝΕ, ευελπιστώντας σε μία λύση.

Το έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας

Κύριε Υπουργέ.

Η απόφαση της Πολιτείας να υποβαθμίσει τον ρόλο των Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Περιφέρειας, μετατρέποντάς τα τον Αύγουστο του 2011 από Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΓΣΝ) σε Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), από τα πρώτα χρόνια ήδη, πόσο μάλλον μετά από δώδεκα χρόνια εφαρμογής, αποδεικνύεται λανθασμένη.

Μπορεί η εν λόγω μετάπτωση να παρουσιάστηκε ως μία απλή μετονομασία, στη συνέχεια όμως φάνηκαν οι αδυναμίες και αστοχίες του «εγχειρήματος», σε βάρος της ποιότητας και ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους στρατιωτικούς.

Από το 2012, οπότε και συγκροτήθηκε η πρώτη συλλογικότητα των εν ενεργεία Στρατιωτικών στην περιοχή μας, μέχρι και σήμερα, σχεδόν καθημερινά καταφθάνουν παράπονα στελεχών που αφορούν στις (μη) δυνατότητες και (υπο)λειτουργία των ΚΙΧΝΕ, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της απαξίωσης ή έλλειψης ιατροτεχνικού εξοπλισμού.

Στο παραπάνω πλαίσιο και δεδομένου προσφάτων παραπόνων που περιήλθαν στην Ένωσή μας για το 212 ΚΙΧΝΕ (Ξάνθη), σας μεταφέρουμε προβλήματα και δυσχέρειες και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου αυτά να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό.

– Ελλείπουν κρίσιμες και βασικές ειδικότητες ιατρών, όπως Καρδιολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Αναισθησιολόγος, Γαστρεντερολόγος και Πνευμονολόγος.

– Οι ελλείψεις σε Ορθοπεδικό, Γαστρεντερολόγο και Πνευμονολόγο αντιμετωπίζονται με «μπαλώματα», με την περιοδική διάθεση Στρατιωτικών Ιατρών από όμορους Νομούς ή άλλες Υγειονομικές Μονάδες, η οποία (διάθεση) σε καμία των περιπτώσεων δεν επαρκεί χρονικά, ώστε να καλύψει τις ανάγκες!

– Εξαιτίας της έλλειψης Καρδιολόγου, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις των στελεχών. Ασθένειες ή καρδιακές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τη διάρκεια των εν λόγω εξετάσεων, δύναται να παραμείνουν «κρυμμένες» μέχρις ότου βρεθεί (;) νέος Καρδιολόγος.

– Εξαιτίας της έλλειψης Αναισθησιολόγου, σε συνδυασμό με ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεν πραγματοποιούνται εγχειρήσεις. Σε Χειρουργικό, δηλαδή, Νοσοκομείο, δεν πραγματοποιούνται εγχειρήσεις!

–   Οι λίγοι εναπομείναντες υπηρετούντες Στρατιωτικοί Ιατροί, καλούνται κατά το πρώτο μισό του μηνός Νοεμβρίου να εξετάσουν εκατοντάδες επιτυχόντες υποψήφιους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν για το εν λόγω χρονικό διάστημα οι ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις των στελεχών, οι οποίες για το μήνα Νοέμβριο περιλαμβάνουν και τις/τους στρατιωτικούς ο γενέθλιος μήνας των οποίων είναι ο Δεκέμβριος.

– Οι ανωτέρω ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του πολιτικού νοσοκομείου της Ξάνθης, το οποίο, όπως είναι ευρέως γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης, τα οποία αποτέλεσαν και αφορμή για πρόσφατες Πανξανθιώτικες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

– Εφόσον στα ανωτέρω προσθέσουμε και τις έκτακτες εγκρίσεις διάθεσης Στρατιωτικών Ιατρών στο πολιτικό νοσοκομείο της Ξάνθης (!) ή στις δράσεις κοινωνικής προσφοράς με την εξέταση κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών στην έδρα τους (χωριά και οικισμούς της Ξάνθης), γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Κύριε Υπουργέ.

Οι ευχαριστίες της Πολιτείας προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να παραμένουν στα λόγια καλύπτοντας επικοινωνιακές ανάγκες, ούτε είναι ικανά, πλέον, τα χτυπήματα στην πλάτη να υψώσουν το ηθικό τους. Οι ευχαριστίες πρέπει να εκφράζονται με έργα και όχι με λόγια. Ακόμα, όμως κι αν επιμείνετε στο κτύπημα της πλάτης ως έκφραση ευχαριστηρίων, φροντίστε τουλάχιστον αυτή η πλάτη να είναι όρθια και υγιής, ώστε να αντέχει τα χτυπήματά σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button